Slovensko posiela do Líbye humanitárnu pomoc
03 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Slovensko posiela humanitárnu pomoc do Líbye, kde pretrváva mimoriadna situácia po pretrhnutí dvoch priehrad. Celková hodnota materiálu predstavuje 259.385 eur, objemovo má 19.463 kilogramov. Pomoc obsahuje napríklad deky, stany, umývadlá, elektrocentrály, čerpadlá, hygienické potreby a zdravotnícky materiál. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Prijímateľom materiálnej humanitárnej pomoci bude Núdzové zdravotné podporné centrum v Benghazi (Emergency medical support center)," priblížil rezort. Slovensko sa pomocou pripája k ďalším štátom Európskej únie.

Materiálna humanitárna pomoc pozostáva z vyčlenených zásob Ministerstva vnútra SR, Správy štátnych hmotných rezerv SR a neziskovej organizácie Človek v ohrození. Prepravu zabezpečí zazmluvnený prepravca Európskej komisie, let z Bratislavy je plánovaný v piatok. Európska únia preplatí Slovensku výdavky vo výške 75 percent z celkovej ceny prepravy.

Prechod búrky Daniel spôsobil 10. septembra v Líbyi vysoké množstvo zrážok, čo spôsobilo pretrhnutie dvoch priehrad. Mimoriadna udalosť si vyžiadala k 8. októbru viac ako 42.000 vysídlených osôb, potvrdilo sa viac ako 4333 úmrtí, pričom 8540 ďalších zostáva nezvestných.

Akútne škody a katastrofálna situácia sú hlásené v meste Derna, v blízkosti ktorého sa nachádzali dve priehrady. Za Dernou boli búrkou vážne zasiahnuté mnohé ďalšie oblasti vrátane Albayda, Soussa, Al-Marj, Shahat, Taknis, Battah, Tolmeita, Bersis, Tokra a Al-Abyar.

Slovenský mainstream? UČEBNICOVÁ DRZOSŤ A NESKUTOČNÁ AROGANCIA
O HLÚPEJ OTÁZKE REDAKTORKY RTVS A NOVOM TZV. MEDIÁLNOM MAINSTREAME. Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila... Desivé, mrazivé slová z legendárneho a najmä nadčasového románu Georgea Orwella 1984, v ktorom autor opisuje efektívnu... Čítať ďalej
03 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik