Sam.pal na ministerstve? Pán Budaj ho určite rád vysvetlí (VIDEO)
02 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Už predchádzajúce videá Zoroslava Kollára dávajú tušiť, že politickú špinu za nechtami nemá len jeho menovec, dnes už bývalý predseda Národnej rady SR, ale aj ďalší vysoko postavení ľudia z bývalej vládnej koalície. Ján Budaj je jednou z takých verejne menej škandalizovaných, no nie menej zaujímavých persón. A práve bývalému ministrovi životného prostredia venoval Z. Kollár ďalšie svoje video.

Kollár sa vo svojom videu nechce venovať Budajovmu pôsobeniu v komunálnej politike, aj keď vraj aj tam by bolo o čom hovoriť. Ide mu o jeho pôsobenie na Ministerstve životného prostredia (MŽP). A Budaj vraj spáchal niekoľko smrteľných hriechov, ktoré Kollár aj menuje. Aby to neostalo len v rovine jeho teórie, ponúka aj dva príklady lenivosti – jedným je softvérová firma, ktorá sa s MŽP musela súdiť, aby dostala svoju pohľadávku a druhým vrakunská skládka. Na záver Kollár vysvetľuje, prečo ani nemuselo ísť o lenivosť a avizuje právne kroky.

Aj on chodil štrngať

Kollár sa vo videu priznáva k tomu, že ako mladý aj on „chodil štrngať kľúčami“ v čase, keď sme z tribún počúvali aj Jána Budaja s jeho charakteristickou čiapkou „budajkou“. Lenže ako Kollár tvrdí ilúzie sa stratili a ľudia pochopili, že celé to bolo len na to, aby sa Západu otvorili nové trhy. Ten si vzal pohodlné, veľké podniky a malé zlikviduje. Budaja Kollár obviňuje, že bol súčasťou celého tohto procesu. Potom vystriedal niekoľko strán, až sa stal súčasťou nezabudnuteľnej vlády.

Hasiči dostali novú techniku, pomáhať budú aj nové drony (FOTO)
Krajské riaditeľstvá Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) dostanú nové technické vybavenie za viac ako sedem miliónov eur. Pomôže im zlepšiť pripravenosť na mimoriadne udalosti spôsobené najmä zmenou klímy. Súčasťou mobilných zodolnených... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Komunálna politika

„O vašom pôsobení v komunálnej politike by sa dalo hovoriť veľa, ale taký široký priestor vám venovať nemôžem. Budem hovoriť iba o vašom pôsobení na ministerstve životného prostredia,“sľubuje Kollár vo svojom videu. A to pôsobenie bolo napriek tomu, že z neho občania nemajú veľa úžitku, veľmi zaujímavé. Tešia sa však vraj príbuzní – v jeseni života zarobil slušný balík peňazí.

Sedem hlavných hriechov a sedem cností

Kollár tvrdí, že hoci o cnostiach pána Budaja veľmi hovoriť nemôže, pár hlavným, podľa Katechizmu smrteľným hriechom sa bývalý minister životného prostredia nevyhol. Teda minimálne niektorým z nich. Pýcha, lakomstvo, závisť, hnev a lenivosť sú podľa Kollára pre Budaja charakteristické.

Zaujímavý nález

Ján Budaj vždy pôsobil ako akčný človek, preto sa k nemu tá lenivosť veľmi nehodí, no Kollár nás utvrdzuje v tom, že do práce pán minister chodil len zriedka.

„Keď po ňom nastúpil minister úradníckej vlády a vošiel do jeho kancelárie, vraj mal pocit, ako by sa tam za posledné tri roky minister ani neukázal,“ hovorí Kollár s tým, že Čaputovej minister životného prostredia Chrenko tam našiel aj niečo, čo tam byť nemalo – samopal. Správa hovorí, že ten tam pravdepodobne ostal po bývalom ministrovi a tiež aj to, že nie je známe, ako polícia uzavrela spis.

„Keby sa niečo podobné našlo po odchode pána Fica, alebo iného nežiadúceho politika, táto správa by bola minimálne na CNN a možno aj v nejakej intergalaktickej televízii, keby existovala. Ale o vás je ticho. Bratislavská kaviareň má fakt výtlak,“ konštatuje Kollár a faktom je, že táto správa sa stratila medzi inými v bulvárnom Novom čase. Noviny informovali, že samopal Beretta M12 z r. 1952 bol nefunkčný, to však zamestnanci pri náleze začiatkom augusta netušili. Že to nie je „novinárska kačica“ denníku potvrdil aj samotný rezort.

Začiatok novembra charakterizuje najmä spomienka na zosnulých
Katolícka cirkev si v stredu pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých. Na štvrtok 2. novembra pripadá Pamiatka zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky. Oba dni charakterizujú spomienky na tých, ktorí už nie sú medzi nami, návštevy cintorínov,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Budú lietať trestné oznámenia?

Kollár ako dôkaz Budajovej lenivosti ponúka informáciu o realizácii a dodaní informačného systému odpadového hospodárstva. Za ten však ministerstvo nezaplatilo, síce faktúry akceptovalo. Nik nevie, prečo, ale MŽP sa dostalo do omeškania a po tom, ako sa s ním spoločnosť poskytujúca softvér súdila, muselo vyplatiť nemalé peniaze ešte aj za súdne trovy, nehovoriac o penáloch.

„Právnici tomu hovoria porušovanie povinnosti v správe cudzieho majetku a vzniknutá škoda značného rozsahu. Osobne na vás podám trestné oznámenie, ak nezačnú konať OČTK z úradnej povinností,“avizuje Kollár.

Ide nám skutočne o vodu?

Ďalší príklad, ktorý Kollár uvádza, by podľa neho mohol nahnevať aj „zelených priateľov z bratislavskej kaviarne“. Do kompetencie MŽP patrí aj ochrana vôd. Je preto úplne nepochopiteľné, ako MŽP nerieši toxickú skládku pri Vrakuni, ktorá je ešte pozostatkom „Dimitrovky“. V minulosti úrady obyvateľov Žitného ostrova niekoľkokrát varovali nevyužívať studničnú vodu, kým sa nezistí miera kontaminácie spodných vôd. MŽP tento problém začalo riešiť od roku 2013. Po ôsmich rokoch sa mala skládka sanovať, no ministerstvo pozemky nevyvlastnilo a tak sa môže celý proces začať odznova. A toxické látky môžu naďalej pokojne spôsobovať rakovinu cez rastliny a zvieratá.

Alebo nešlo o lenivosť...?

Kollár uvažuje, že všetky tie prieťahy boli spôsobené pokynom, daným pokladníkom MŽP – nezaplatiť, ale preverovať a zdržiavať.

„A teraz jedna fikcia. Niekto z pozadia navštívil veriteľa, ktorý tieto peniaze súrne potreboval a dal mu ponuku – platbu dostaneš, keď napríklad využiješ moje poradenské služby a zaplatíš za ne desať, až dvadsať percent tvojej pohľadávky. Alebo, aby to bolo bezpečnejšie, prinesieš vopred hotovosť,“ uvažuje Kollár s tým, že kto poslúchol, ten si prišiel na svoje a kto neposlúchol, musel sa súdiť.

„Takže to bola možno len predstieraná lenivosť s konkrétnym cieľom zarobiť peniaze,“ konštatuje Kollár s tým, že on sám pozná dva konkrétne prípady, no skúsi ich presvedčiť. V závere videa vyzýva ľudí, ktorí majú podobné skúsenosti, aby sa ozvali. „Rád to zverejním a podám trestné oznámenie.“

Heredoš europoslancom: Dámy a páni, kde ste?!? (VIDEO)
Pobúrený aktivista Miroslav Heredoš upozorňuje, že už niekoľko dní ubehlo od toho, ako Výbor Európskeho parlamentu pre ústavné veci (AFCO) schválil vážny dokument ohľadne zakladajúcich zmlúv EÚ. Slovenských europoslancov Heredoš žiada, aby zaujali... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik