Slovenský mainstream? UČEBNICOVÁ DRZOSŤ A NESKUTOČNÁ AROGANCIA
03 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

O HLÚPEJ OTÁZKE REDAKTORKY RTVS A NOVOM TZV. MEDIÁLNOM MAINSTREAME. Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila... Desivé, mrazivé slová z legendárneho a najmä nadčasového románu Georgea Orwella 1984, v ktorom autor opisuje efektívnu totalitnú spoločnosť a jej charakteristiky. Ako ťaživý mrak stále nebezpečnejšie visiaci aj nad spoločnosťou, ako je tá naša na Slovensku. Skonštatoval to poslanec parlamentu za Smer SSD Marián Kéry.

Názor Mariána Kéryho prinášame v plnom znení.

Liberálny mainstream sa hrá na majiteľov pravdy

Že to vidím príliš čierne? Možno aj preto, lebo mračná nad slobodou sa nielen nad našou krajinou, ale aj nad Európou a svetom zaťahovali v minulosti a zaťahujú aj teraz rafinovane, pod rúškom boja za demokraciu či očistu spoločnosti. Veľký kus špinavej roboty v tomto smere hrajú médiá, najmä mainstreamové liberálne. Vraj hľadajú pravdu, ale väčšinou to tak nie je. Oni sa hrajú na majiteľov pravdy. Nepríjemnú skúsenosť s ich prístupom som zacítil na vlastnej koži pred pár dňami.

Zarazilo ma už to, že otázky redaktoriek a redaktorov, ktorí ma čakali po mojej účasti v politickej diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke, boli takmer všetky sugestívne a hypotetické. Úplne štandardné kroky novej vlády považujú za čistky, vyjadrenia jej predstaviteľov, najmä premiéra Roberta Fica, za kontroverzné. Takmer celé to naozaj bolo (a to sa po dlhoročnej komunikácii s médiami nehrám na útlocitného) účelové, až demagogické, sledujúce moje zatlačenie do kúta a čakajúce len na potvrdenie „pravdy“, ktorú novinár vyslovil už vo svojej otázke.

Úplný vrchol

Úplným vrcholom bola nasledovná otázka redaktorky verejnoprávnej RTVS (v zostrihu od 4:14 min.): "Hovorí sa teda, že Smer už pripravuje návrhy, ktorými chce znížiť tresty za korupciu a majetkovú trestnú činnosť. Tak pripravujete takýmto spôsobom postupne kroky na vašu budúcu bezúhonnosť?" Na mieste prítomný redaktor Markízy svoju kolegyňu z RTVS podporil a čudoval sa, prečo ma daná otázka tak vykoľajila, keď je relevantná...

Prečítajte si ju, ak treba, ešte raz: "Hovorí sa teda, že Smer už pripravuje návrhy, ktorými chce znížiť tresty za korupciu a majetkovú trestnú činnosť. Tak pripravujete takýmito spôsobom postupne kroky na vašu budúcu bezúhonnosť?" Je úplne evidentné, že táto „novinárka“ pravdu nehľadá, naopak, ona ju vlastní a mňa chce už len dostať do vlastnej, vykonštruovanej reality. Ako si vôbec dovoľuje položiť svoju otázku tak povrchne, že z jej dikcie vyplýva nielen kolektívna vina a odsúdenie un bloc všetkých ľudí v SMER-SSD, ale akoby som bol aj ja osobne nespochybniteľným potenciálnym zločincom a hlúposť, ktorú redaktorka zo seba vypotila, ma má v budúcnosti zachrániť.

Koncentrácia TUPCOV V MAINSTREAME už presiahla kritickú hranicu! (VIDEO)
Harabin a Chmelár sa smejú na mainstreamových médiách! Takú vysokú koncentráciu hlupákov nenájdete nikde inde, uviedol exminister. Chcem naše červené denníčky povzbudiť, aby sa nevzdávali a svoje primitívne hoaxy si odkladali, lebo raz sa možno z... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Učebnicová drzosť a neskutočná arogancia

Najmä redaktorka RTVS predviedla svojou hlúpou otázkou o tom, či si pripravujem beztrestnosť, učebnicovú drzosť a neskutočnú aroganciu, ktorá nemá nič spoločné s novinárskou etikou a profesionalitou. O tom, že novinárka je členkou verejnoprávneho média, ani nehovoriac. Súhlasím so spisovateľkou Gabrielou Rothmayerovou, že bojovať má zmysel, ak sa rešpektujú pravidlá, pretože vtedy si môžete definovať cieľ, spočítať zisky a straty. S médiami to podľa pani Rothmayerovej dlho nešlo, pretože ovládli verejný priestor a hrajú bez pravidiel. Otázka dňa: A zmenilo sa niečo po parlamentných voľbách? Je šanca, že sa niečo zmení v budúcnosti?

Je niečo zhnité v slovenskom mediálnom svete

Liberálne a pravicové politické strany na Slovensku by boli bez „svojich“ médií stratené. Niečo však bude treba urobiť, aby sa mediálne prostredie štandardizovalo. Nechceme, a tu určite hovorím aj za kolegov, žiadnu nadprácu zo strany médií. Volám len po vyváženosti, objektivite a po tom, aby pravdu hľadali a dopredu respondentov, vrátane niektorých politických strán, neodsudzovali. Neuvedomujú si, že je niečo zhnité v pomyselnom štáte dánskom, pardon, slovenskom mediálnom. Asi nie je náhoda, že v posledných rokoch tzv. alternatívne médiá čoraz viac silnejú a stávajú sa novým mainstreamom, a to na úkor tzv. starého mainstreamu.

My v strane SMER-SSD sa nebojíme informovaných ľudí. Nie nevedomosť, ale vedomosť či poznanie, by mali byť jedným z pilierov slobodnej spoločnosti. V tomto duchu budeme pôsobiť aj v oblasti mediálnej legislatívy. Verejnoprávna RTVS by sa mala vrátiť k tomu, prečo existuje – aby tu bola naozaj pre všetkých, aby prinášala vyvážené, objektívne, na faktoch postavené spravodajstvo. A rovnako, aby mala vyváženú aj politickú publicistiku. Čo chceme urobiť na mediálnom poli tiež, je poskytnutie garancií, že už nikdy viac sa tu nebudú vypínať nepohodlné spravodajské portály a weby len preto, lebo niekomu (ako posledne Matovičovcom) nevyhovuje to, čo inkriminované weby hovoria, čo komunikujú verejnosti. Spomínané kroky Matovičovej a Hegerovej vlády, súvisiace s ich vypínaním, nemali nič spoločné so slobodou slova.

Na záver parafráza ešte jednej myšlienky Gabriely Rothmayerovej. Nemusíme sa mať radi, a to ani s médiami a novinármi. Ale rešpektovať by sme sa mali. Nedokážu to iba fanatici.

Z mojej strany sa snahy o vzájomný rešpekt s novinármi ešte nevzdávam.

NOVÁ VLÁDA DRŽÍ FORMU! DEMOKRATI na pokraji zrútenia! Boja sa o červené denníčky!
Nová vláda si drží formu a s mainstreamom je ochotná spolupracovať iba v nevyhnutných prípadoch. Demokrati sú z toho úplne zúfali a netaja sa tým, že majú strach o im naklonené červené denníčky. Rokovanie novej vlády Roberta Fica, ktoré sa má... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik