NENÁVISŤ voči Židom SA STUPŇUJE po celom svete! (FOTO)
02 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Teroristi Hamasu odkopili veko pekla a 7. októbra napadli Izrael. Odvtedy z ulíc Berlína, Paríža, Ríma až po samotné srdce Londýna, newyorské Times Square a schody Opery v Sydney dramaticky stúpla protižidovská nenávisť, informuje americký portál Breitbart.

Útoky Hamasu spôsobili, že Židia sa otriasli pred množstvom hrozieb. Tu je len niekoľko nedávnych príkladov, keď boli Židia verejne hanobení a v niektorých prípadoch napadnutí jednoducho pre ich vieru a presvedčenie, že Izrael má plné právo na existenciu.

Nemecko

Segmenty židovskej populácie v Berlíne sú nútené uvažovať nad otázkou, ktorú mnohí kedysi považovali za nemysliteľnú v dôsledku zverstiev spáchaných Adolfom Hitlerom a jeho nacistickými stúpencami a následných sľubov „nikdy viac“ – je čas opustiť Nemecko?

Spiegel International  uvádza, že Židia v hlavnom meste krajiny sa obávajú o svoju budúcnosť a budúcnosť svojich rodín, keďže na celé mesto opäť vrhá tieň stúpajúci príliv antisemitizmu.

V uplynulých dňoch útočníci  hodili  dva molotovove koktaily na synagógu v centre Berlína a Dávidova hviezda bola nájdená pomazaná na fasádach niekoľkých budov, kde v Berlíne žijú Židia.

Demonštranti držia palestínsku národnú vlajku a znak, ktorý zobrazuje portrét izraelského premiéra Benjamina Netanjahua konvertujúceho na vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera počas zhromaždenia v Bruseli 22. októbra 2023. (NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP cez Getty)
 
K útokom došlo aj vtedy, keď nemeckého občana Shani Louka potvrdili ako obeť útoku Hamasu. Agentúre AFP to potvrdila Federálna asociácia výskumných a informačných centier pre antisemitizmus (RIAS) v krajine počas posledných nepokojov na Blízkom východe.
Francúzsko
Ako informoval Breitbart News, Dávidove hviezdy boli v utorok večer nastriekané na domy v Paríži, čo politickí lídri nazvali mrazivou evokáciou „30. rokov“.

Asi 60 Dávidových hviezd zostalo nalepených na stenách v 14. obvode francúzskeho hlavného mesta, keďže národ ako celok sa potýka s nárastom antisemitských incidentov.

Tento krok pripomenul rovnaké označenia, ktoré boli dodávané na židovské podniky v Berlíne, ktoré boli označené Dávidovou hviezdou počas nástupu Adolfa Hitlera a jeho nacistickej strany k moci.

GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP cez Getty

Odkedy teroristická organizácia Hamas zaútočila na Izrael, čo viedlo k vojne v Gaze, francúzske ministerstvo vnútra informovalo o takmer 800 antisemitských incidentoch vo Francúzsku.

Francúzsky minister spravodlivosti Eric Dupond-Moretti v nedeľu oznámil viac ako 400 zatknutých za „antisemitské činy“.

Austrália

Priaznivci Hamasu skandovali pred svetoznámou operou v Sydney niekoľko dní po útoku Hamasu. 

Dav niekoľkých stoviek ľudí, väčšinou moslimských prisťahovalcov, 9. októbra tiež skandoval „Alláhu Akbar“ („Alah je Najvyšší!“) a „Jeb*me na Židov“ a polícia to pasívne sledovala.

Podujatie sa konalo na oslavu masakru Židov Hamásom a jeho simultánnych útokov na izraelské bezpečnostné sily.

Demonštranti mávali vlajkami svojej domovskej krajiny vrátane vlajok Turecka a Libanonu. Niektorí mávali vlajkou, ktorú prijali ľudia, ktorí sa identifikujú ako Palestínčania. Austrálska vláda varovala Židov, aby sa vyhýbali oslavám pro-Hamas.
IZRAELSKÝ PLÁN - vyčistiť si územie!
Izrael priznal plán na presídlenie 2,3 milióna obyvateľov Gazy do Egypta, informuje agentúra EP. Chcú sa ich zbaviť Izraelská vláda potvrdila existenciu tajného plánu na presídlenie všetkých obyvateľov pásma Gazy do Egypta, uvádza agentúra... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Milan Laca
Spojene kralovstvo

Členovia židovskej komunity v Londýne boli po teroristickom útoku Hamasu nútení posilniť bezpečnosť v synagógach, školách a iných komunitných budovách.

Verejné zariadenia sa stali terčom aj odporcov židovského štátu a jeho stúpencov a podporovateľov.

Protiizraelskí aktivisti v pondelok večer „obsadili“ slávnu londýnsku železničnú stanicu Liverpool Street, foto: Getty Images

Dôvod zvýšenej ochrany je jednoduchý; zodpovedajúci nárast miery antisemitizmu zaznamenaný v hlavnom meste Spojeného kráľovstva.
 

Metropolitná polícia uviedla, že v priebehu krízy na Blízkom východe došlo k nárastu zločinov z nenávisti voči Židom o 1 350 percent, zatiaľ čo v deviatich z desiatich údajných trestných činov nebolo doteraz žiadne zatknutie.

Agentúra AFP uvádza, že len v Londýne, kde sa konalo niekoľko rozsiahlych protestov na podporu Palestínčanov, Met uviedol, že medzi 1. a 27. októbrom zaznamenali 408 antisemitských trestných činov.

To je v porovnaní s iba 28 v rovnakom období minulého roka, uviedli policajti v piatok, pričom niekoľko židovských škôl v Londýne bolo nútených dočasne zatvoriť.

LONDÝN, ANGLICKO – 31. OKTÓBRA: Prevaha dopravných policajtov prihliada na to, ako aktivisti počas dopravnej špičky organizujú na stanici v Liverpoole hromadný protest s cieľom žiadať prímerie a humanitárnu pomoc do Gazy 31. októbra 2023 v Londýne v Anglicku. (Foto: Guy Smallman/Getty Images)

Rusko

Najviac mrazivým antisemitským incidentom na celom svete bol útok na letisko v ruskom regióne Dagestan v nedeľu rozzúreným davom hľadajúcim Židov, ktorých by mohli zaútočiť po prílete lietadla z Tel Avivu. Rabín Alexander Boroda, prezident Ruskej federácie židovských komunít, v reakcii na to uviedol, že protiizraelské nálady prerástli do otvorenej agresie voči ruským Židom.

Shneor Segal, hlavný aškenázsky rabín z Azerbajdžanu, povedal, že incident ukázal, že „antisemiti využijú akúkoľvek výhovorku – súčasná kríza na Blízkom východe je len najnovšia – na to, aby terorizovali zmenšujúci sa počet nás, ktorí stále zostávajú“ na Kaukaze.

A kam si myslia, že vyháňajú týchto Židov? Práve do tej krajiny, ktorej existencia je pre nich takou ohavnosťou!“ povedal s odkazom na Izrael.

Mysleli sme si, že zomrieme, opisuje útok davu v Machačkale cestujúci z Izraela: Dav ľudí vykrikuje protiizraelské slogany počas nepokojov na letisku v Machačkale. FOTO: TASR/AP

K incidentu došlo len niekoľko dní po tom, čo podobný dav stoviek miestnych obyvateľov islamského Dagestanu vyplienil hotel v meste Khasavjurt po tom, čo sa na miestnych sociálnych sieťach údajne objavili správy, že v hoteli sa usadili Izraelčania.
Južná Afrika

Agentúra Reuters uvádza, že v Johannesburgu propalestínski demonštranti v sobotu pochodovali do oblasti s početnou židovskou komunitou a odtrhávali obrázky izraelských rukojemníkov v Gaze z obvodových múrov komunitného centra, zatiaľ čo sa v neďalekej synagóge konala šabatová bohoslužba.

K ďalším protestom došlo v pobrežnom meste Kapské Mesto.

Propalestínski demonštranti sa 1. novembra 2023 zhromažďujú pred radnicou Kapského Mesta, ktorá sa využíva ako miesto pre juhoafrický parlament, v Kapskom Meste. (RODGER BOSCH/AFP cez Getty Images)

 

"Cítim hnev voči ľuďom, ktorí sa snažia obmedziť moju slobodu vierovyznania a slobodu pohybu, z väčšej časti na základe ich antisemitizmu," povedal Akiva Carr, ktorý bol v čase incidentu v synagóge v Johannesburgu.

USA

Antisemitizmus v USA dosahuje „historickú úroveň“ v dôsledku násilia v Izraeli a Gaze, varoval riaditeľ FBI Christopher Wray.

V utorok v rozhovore pred senátnym panelom Wray uviedol, že 60 percent všetkých zločinov z nenávisti na náboženskom základe sa zameralo na Židov.

Americkí moslimovia POHROZILI Bidenovi
Moslimská rada Spojených štátov dala Bidenovi ultimátum ohľadom pásma Gazy. Americká Národná moslimská demokratická rada dala prezidentovi Joeovi Bidenovi ultimátum, v ktorom požaduje prímerie v pásme Gazy, píše agentúra... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Milan Laca

Dodal, že toto číslo sa pravdepodobne zvýšilo v dôsledku hnevu spôsobeného pokračujúcim násilím v Gaze.

"Toto je hrozba, ktorá istým spôsobom dosahuje historické úrovne," povedal Wray senátnemu výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti.

Dodal, že hoci Židia tvoria len asi 2,4 percenta americkej verejnosti, predstavujú asi 60 percent všetkých náboženských zločinov z nenávisti.

Propalestínski demonštranti protestovali proti izraelským útokom na Gazu na zhromaždení, ktoré sa konalo na námestí Pershing v sobotu 21. októbra 2023 v Los Angeles, Kalifornia. (Irfan Khan / Los Angeles Times cez Getty Images)

 

"Židovská komunita je terčom teroristov naozaj naprieč celým spektrom," uviedol.

Len niekoľko hodín predtým, ako Wray prehovoril, predstavitelia New Yorku vypočuli osobu po vyhrážkach židovským žiakom na Cornell University.

Cornell  Daily Sun  informoval, že  študenti boli upozornení, keď sa na online fóre objavili násilné príspevky od používateľa menom Hamas Soldier s vyhrážkami, „že do kampusu prinesie útočnú pušku a postrieľa všetkých prasačích židov“.

Ak uvidím prasa, Žida, bodnem ťa a podrežem ti hrdlo,“ znel jeden príspevok.

Ďalší príspevok sa zaviazal „zbombardovať židovský dom ako odplatu za vraždu 500 mučeníkov“.

Studená sprcha pre Zelenského: KLAME SÁM SEBE! Nevyhrávame, ale skúste mu to niekto povedať...
Vojna na Ukrajine pokračuje a prezident Volodymyr Zelenskyj opäť prehovoril k svojim spoluobčanom. Nie však o situácii pri Robotyne, momentálne asi najsledovanejšom mieste frontu, ale v Čiernom mori, ktoré Zelenskyj vníma ako ďalšie bojisko.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik