F-16 na Ukrajine! Poľovačka na ne sa začala!
03 | 11 | 2023 I Milan Laca

F-16 sú už na Ukrajine: hon na ne sa začal

Západ začal s presunom amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Momentálne sa to deje bez zbytočnej publicity, lietadlá dodávajú na ukrajinské územie rozmontované.

Už ich dovážajú

Telegram Rybar informoval, že včera večer (1.11.2023) dopravili  z Poľska na Ukrajinu dve rozložené stíhačky F-16. Podľa kanála už Ukrajina dostala päť takýchto lietadiel. Ak predtým na zemi lovili tanky a obrnené vozidlá zo západu, teraz sa to isté stane vo vzduchu. Očakávame, že sa na oblohe objavia F-16, ak ich vopred nezničia vysoko presné ruské rakety, píše špeciálny korešpondent Alexander Šarkovskyj pre Argumenti.ru. Upozorňujeme, že tieto informácie sú neoficiálne, takže ich nemožno nijako potvrdiť. Súdiac však podľa predchádzajúcich dodávok rôznej techniky a zbraní na Ukrajinu, Spojené štáty ju najskôr dodávajú a potom spätne ohlásia začiatok dodávok. Môže sa teda pokojne stať, že Kyjev už prvé stíhačky dostal.

Ukrajinský jadrový terorizmus. Útok na elektráreň.
Ukrajina sa pokúsila spôsobiť výbuch v ruskej jadrovej elektrárni. Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili o výbuch v jadrovej elektrárni Kursk pomocou dronu. Útočili na atómku Podľa zdroja Shot na Telegrame, 2. novembra približne o 12:00 hod. ... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Milan Laca

Čo s nimi?

F-16 bez zbraní sú však bezcenné. Aké rakety Američania Ukrajine dodajú, zatiaľ nie je známe. Možno to budú upravené rakety vzduch-vzduch s najdlhším doletom,  AIM-120B, AIM-120C, AIM-120C-4/5/6/7, AIM-120D. Dolet najpokročilejšej verzie týchto rakiet je 180 km. Ako však ukazuje prax, Spojené štáty sa s vyzbrojovaním Ukrajiny neponáhľajú.

Zmenili termín?  

Dodávky F-16 sa očakávali od tohto leta, no samotný presun techniky prebiehal pomaly. Niektorí experti upozorňujú, že Západ dodal Ukrajine zbrane v takom objeme, že bolo možné udržať úroveň konfliktu. S dodávkou týchto stíhačiek sú čoraz zreteľnejšie narastajúce problémy ukrajinského letectva pri zabezpečovaní kontroly vzdušného priestoru, avšak neexistujú žiadne fakty, ktoré by tieto informácie dokazovali.

Na čo im budú?

Hlavným cieľom nových F-16 bude, podľa pozorovateľov, odraziť potenciálnu hrozbu zo strany takých strojov, ako sú MiG-31 a A-50. Americké stíhačky sú vybavené raketami vzduch-vzduch série AIM, vrátane najnovšej verzie AIM-120D s dosahom až 180 km. Podľa zdroja bolo k dnešnému dňu na Ukrajinu dodaných päť amerických stíhačiek, čo môže naznačovať, že Západ sa ponáhľa s kompenzáciou Ukrajiny za posledné straty vojenských lietadiel. Kyjev má momentálne veľké problémy s dostupnosťou lietadiel, ruská protivzdušná obrana za posledné dva týždne preriedila letectvo ukrajinských ozbrojených síl. Ako už Free Press informovala , minulý mesiac sa malá skupina ukrajinských pilotov začala učiť angličtinu na základni amerického letectva v Texase.

Washington povolil dodávky

Spojené štáty dali Európe povolenie na dodávku stíhačiek F-16 Ukrajine. Prvé lietadlá by mali dodať Dánsko a Holandsko. Okrem toho Kodaň plánovala presunúť prvých šesť stíhačiek na Ukrajinu koncom roka 2023. Opakovane to vyhlásil dánsky premiér Matte Frederiksen a k tejto téme sa vyjadril aj šéf tamojšieho ministerstva obrany Jakob Elleman-Jensen. Je možné, že na Ukrajinu dodávajú dánske lietadlá.

A JE TO TU! NEMECKÁ MINISTERKA CHCE ZÁSADNE ZMENIŤ EÚ
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyhlásila, že Európska únia potrebuje reformu, ak chce prijať nových členov, ako sú Ukrajina a balkánske štáty. Podľa nej by súčasný model, v ktorom má každý štát svojich poslancov a... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!