RAZ ZA GENERÁCIU! Mohutná SMRŠŤ CIARAN VYČÍŇA: Najmenej 10 mŕtvych, desiatky zranených. V noci dorazila aj na Slovensko (FOTOGALÉRIA)
03 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Európu včera zasiahla mohutná smršť Ciaran. Zo severozápadu Francúzska a juhozápadu Anglicka sa presunula smerom na Holandsko, Belgicko, Nemecko a Taliansko. O život pritom prišlo najmenej desať ľudí a viacero ďalších osôb utrpelo zranenia. Viac ako milión domácností zostalo bez energie. Vietor v niektorých regiónoch dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu, vlny boli vysoké takmer 10 metrov, informuje Breitbart.

Búrka RAZ ZA GENERÁCIU

Vietor s rýchlosťou až 200 kilometrov za hodinu zasiahol francúzske pobrežie Atlantiku v noci na štvrtok, keď búrka Ciaran bičovala krajiny okolo západnej Európy, vyvracala stromy, vybíjala okná a vo štvrtok nechala 1,2 milióna francúzskych domácností bez elektriny.

Silný vietor a dážď zasiahli aj južné Anglicko a Normanské ostrovy, kde boli hlásené nárazy o rýchlosti viac ako 160 km/h. V pobrežných komunitách Cornwall a Devon zostali zatvorené stovky škôl, pretože popadané stromy a záplavy bránili rannému dochádzaniu.

Lety z letísk na Normanských ostrovoch Jersey, Guernsey a Alderney boli zrušené. Holandská letecká spoločnosť KLM zrušila všetky lety s odletom a príletom do Holandska od skorého popoludnia až do konca štvrtka s odvolaním sa na vysokú vytrvalú rýchlosť vetra a silné nárazy, ktoré sa v krajine očakávajú.

Vyzerá to ako búrka, ktorá sa v Spojenom kráľovstve a Francúzsku opakuje raz za niekoľko rokov,“ povedal v stredu Bob Henson, meteorológ a vedecký spisovateľ z Yale Climate Connections, a dodal, že Ciaran sa môže zmeniť na „búrku raz za generáciu“.". 

Po hurikáne v mexickom Acapulcu je poškodených 80 percent hotelov
Po hurikáne Otis, ktorý zasiahol mexické mesto Acapulco, je poškodených až 80 percent hotelov. Ich rekonštrukcia a obnova infraštruktúry bude podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR trvať niekoľko mesiacov až rokov.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Postupne pribúdajú mŕtvi

Vo Francúzsku už bola potvrdená smrť v dôsledku počasia. Vodič kamiónu prišiel o život, keď jeho vozidlo zasiahol strom v severofrancúzskom vnútrozemskom regióne Aisne, uviedol minister dopravy Clement Beaune.

Takmer všetky pobrežia francúzskej pevniny boli vo štvrtok ráno vystavené vážnym výstrahám pred počasím, od Calais pri Lamanšskom prielive až po pobrežie Atlantického oceánu až po Španielsko, ako aj veľkú časť francúzskeho pobrežia Stredozemného mora a Korziky. Uviedla národná meteorologická služba Météo-France.

Meteorologická služba hlásila rekordnú rýchlosť vetra 180 kilometrov za hodinu pozdĺž pobrežia Bretónska. Vietor dosahoval rýchlosť až 160 km/h na pobreží Normandie a až 150 km/h vo vnútrozemí. V severozápadnom cípe krajiny sa očakávali vlny vysoké takmer 10 metrov.

Miestne vlaky boli zrušené v pásme západného Francúzska a všetky cesty v regióne Finistere v Bretónsku boli vo štvrtok ráno uzavreté. Beaune vyzval ľudí, aby sa vyhli šoférovaniu a pri cestovaní cez oblasti s výstrahami počasia boli aspoň opatrní.

"Vidíme, ako môžu byť cesty za týchto okolností smrteľné,'' povedal pre televíznu stanicu France-Info.

Meloniová NALETELA ruským vtipkárom! A povedala, aj čo nechcela
Európski lídri sú už „unavení“ vojnou na Ukrajine, povedala talianska premiérka Giorgia Meloniová v telefonáte dvom ruským vtipkárom – myslela si, že hovorí s predstaviteľmi Africkej únie. Meloniová ich informovala, že „únava“ z vojny sa blíži k... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Bez energie

Búrka vo štvrtok ráno prerušila dodávky elektriny pre približne 1,2 milióna francúzskych domácností, oznámila vo vyhlásení spoločnosť Enedis. To zahŕňa približne polovicu domov v Bretónsku, na polostrove Atlantik, ktorý Ciaran najviac zasiahol. Enedis uviedol, že nasadí 3 000 pracovníkov, aby obnovili elektrickú energiu hneď, ako to poveternostné podmienky dovolia.

V Spojenom kráľovstve dopravné agentúry tiež odporučili obyvateľom v častiach južného Anglicka, aby zostali doma a necestovali. Agentúra pre námornú a pobrežnú stráž vyzvala ľudí, aby sa držali ďalej od pobrežia.

"Vyhnite sa nebezpečným situáciám," uviedla agentúra v príspevku na X, predtým známom ako Twitter. "Selfie v búrlivých podmienkach nestojí za to, aby ste riskovali svoj život.''

Druhý najvyšší stupeň výstrahy

Met Office, vládna meteorologická agentúra, vydala oranžové varovania pred silným vetrom pre časti južného Anglicka. Oranžová výstraha je druhým najvyšším stupňom výstrahy, čo znamená, že existuje nebezpečenstvo ohrozenia života od lietajúcich úlomkov.

BURTON BRADSTOCK, DORSET – 2. NOVEMBRA: Ľudia sú zachránení zo svojich dovolenkových chát pri požiari a záchrane v Freshwater Beach Holiday Park (Foto: Finnbarr Webster/Getty Images)
FALMOUTH, ANGLICKO – 2. NOVEMBRA: Strom, ktorý v noci zvrhla búrka Ciaran, blokuje cestu na Castle Hill 2. novembra 2023 vo Falmouthe, Cornwall, Anglicko. (Foto Hugh Hastings/Getty Images)
Smršť Ciarán si vo Francúzsku vyžiadala jednu obeť, foto: TASR
Vlny narážajú na prístavný múr počas búrky Ciarán v meste Folkestone v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka vo štvrtok 2. novembra 2023. Foto: TASR
Oznam na elektronickej tabuli upozorňuje vodičov na silný vietor a prudký dážď na diaľnici M5 počas vyčíňania búrky Ciarán na južnom pobreží Anglicka vo štvrtok 2. novembra 2023. Foto: TASR
Vlny narážajú cez prístavný múr a bývalú železničnú stanicu v Doveri, Kent (Foto Gareth Fuller/PA Images cez Getty Images)
ST HELIER, JERSEY – 2. NOVEMBRA: Stromy sú vyvrátené po tom, čo sa ostrovom v skorých ranných hodinách prehnal vietor s rýchlosťou 100 míľ za hodinu (Foto: Christian Keenan/Getty Images)
Dve nákladné autá na A20 neďaleko Doveru v štáte Kent, keď búrka Ciaran prináša silný vietor a silný dážď pozdĺž južného pobrežia Anglicka. (Foto Gareth Fuller/PA Images cez Getty Images)
Táto fotografia zobrazuje uzavretú cestu v Saint-Sulpice-la-Foret neďaleko Rennes v západnom Francúzsku 2. novembra 2023 (Foto: AURORE MESENGE/AFP cez Getty Images)
Vietor s rýchlosťou až 180 kilometrov za hodinu (108 míľ/h) zasiahol francúzske pobrežie Atlantiku, foto: Getty Images
Vietor s rýchlosťou až 180 kilometrov za hodinu (108 míľ/h) zasiahol francúzske pobrežie Atlantiku, foto: Getty Images
Holandskí blázni

Búrka spôsobila v Holandsku aj niečo iné, ako len cestovné nešťastie.

Vo štvrtok bol narýchlo zorganizovaný ôsmy ročník národného cyklistického šampionátu proti vetru pre jazdcov pripravených šliapať do zubov búrky  pozdĺž 8,5-kilometrovej pobrežnej bariéry na bicykloch bez prevodovky.

Podujatie sa koná len vtedy, keď juhozápadná búrka dosiahne minimálnu silu vetra sedem barelov na pobreží Severného mora.

A JE TO TU! NEMECKÁ MINISTERKA CHCE ZÁSADNE ZMENIŤ EÚ
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyhlásila, že Európska únia potrebuje reformu, ak chce prijať nových členov, ako sú Ukrajina a balkánske štáty. Podľa nej by súčasný model, v ktorom má každý štát svojich poslancov a... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ciaran aj na Slovensku

Avizovaný silný vietor, ktorý prechádza celou Európou, dorazil vo štvrtok večer aj na Slovensko. Jeho sila naplno udrela až v nočných hodinách. Na viacerých miestach sa očakával aj výdatný dážď.

Problémy podľa portálu imteteo.sk spôsobujú spadnuté stromy aj energetikom. Bez elektriny energie sú v obciach Solčany a Skačany. Poruchy hlási aj Stredoslovenská distribučná. Energetici evidujú problémy v okolí Čadce aj v obciach na Turci.

Najviac fúkalo v nižších polohách vietor s nárazmi 40 až 70 km/h. Zatiaľ najsilnejší náraz vetra bol zaznamenaný v Malackách a to na úrovni 76 km/h.

Na horách najsilnejšie fúkalo na Chopku a to s nárazmi okolo 115 km/h. Sieť Horskej záchranné služby eviduje na vrchu Predný Salatín náraz vetra 147 km/h, pri priemernej rýchlosti vetra 100 km/h.

Počasie podľa portálu aktuality.sk komplikuje dopravu najmä na západe a v severnej polovici stredného Slovenska. Vo štvrtok večer spadol strom na železničnú trať spájajúcu dolný Liptov s Oravou. „Od 18:42 hod. je prerušená doprava v úseku Kraľovany – Párnica. Dôvod: spadnutý strom v koľajisku,“ informovala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti. Neskôr uviedla, že od 19.53 h sa podarilo dopravu obnoviť.

Vietor v priebehu noci zosilnel. Dopravu môže komplikovať aj intenzívny dážď. Vietor už lámal aj stromy v okolí Senice na severozápade Slovenska, na Kysuciach a tiež na Spiši.

Problémy robí vietor v Kysuckom Novom Meste. Hlásia tam výpadky verejného osvetlenia. Zlomené stromy zaznamenali aj v Oščadnici.

V nižších polohách bude fúkať s rýchlosťou do 100 km/h, no ojedinele aj viac a na horách dosiahne vietor rýchlosť viac ako 140 km/h.

Studená sprcha pre Zelenského: KLAME SÁM SEBE! Nevyhrávame, ale skúste mu to niekto povedať...
Vojna na Ukrajine pokračuje a prezident Volodymyr Zelenskyj opäť prehovoril k svojim spoluobčanom. Nie však o situácii pri Robotyne, momentálne asi najsledovanejšom mieste frontu, ale v Čiernom mori, ktoré Zelenskyj vníma ako ďalšie bojisko.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik