Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva - 1. novembra
01 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 1. novembra - 07.30

MAASTRICHT/BRATISLAVA - Pred 30 rokmi nadobudla účinnosť Maastrichtská zmluva. Znamená jeden z najvýznamnejších medzníkov vo vývoji európskej integrácie, pretože zoskupeniu západoeurópskych krajín dala podobu skutočne všestrannej hospodárskej, menovej a postupne i politickej únie. Keďže položila základy dnešnej podoby Európskej únie (EÚ), známa je tiež ako Zmluva o Európskej únii.

GAZA - Internetové a telefonické spojenie bolo v stredu v pásme Gazy úplne prerušené, informovala palestínska telekomunikačná spoločnosť. Je to už druhý takýto výpadok za necelý týždeň na palestínskom území, kde prebieha vojna.

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken začne v piatok 3. novembra novú cestu po Blízkom východe, informoval v utorok hovorca ministerstva Matthew Miller. Cestu podnikne minister v čase, keď sa stupňuje vojna Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. "Minister Blinken odcestuje v piatok do Izraela na stretnutia s členmi izraelskej vlády a potom bude mať ďalšie zastávky v tomto regióne," spresnil hovorca.

Americkí moslimovia POHROZILI Bidenovi
Moslimská rada Spojených štátov dala Bidenovi ultimátum ohľadom pásma Gazy. Americká Národná moslimská demokratická rada dala prezidentovi Joeovi Bidenovi ultimátum, v ktorom požaduje prímerie v pásme Gazy, píše agentúra... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Milan Laca

WASHINGTON - Spojené štáty v súčasnosti nemajú informácie, ktoré by naznačovali, že palestínske militantné hnutie Hamas odklonilo nejaké dodávky humanitárnej pomoci doručené do pásma Gazy v priebehu uplynulých desiatich dní. V utorok to uviedol poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Kirby. Za posledných 24 hodín dorazilo do palestínskej enklávy 66 kamiónov s humanitárnou pomocou a podľa Kirbyho sa v nasledujúcich hodinách očakáva doručenie desiatok ďalších.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo večernom videopríhovore povedal, že ukrajinské sily budú v nasledujúcich bojoch úspešné, predovšetkým v oblasti Čierneho mora, aj keď situácia na fronte je teraz ťažká. "Dnešný svet si príliš rýchlo zvykol na úspech. Keď sa naplno začala (ruská) agresia, mnoho ľudí vo svete očakávalo, že Ukrajina nevydrží. Medzitým prišli veľkolepé výsledky našich ľudí, všetkých našich vojakov, a pokladajú sa už za samozrejmé," povedal Zelenskyj.

JERUZALEM - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v utorok premietlo približne 70 veľvyslancom film, ktorý zachytáva zverstvá spáchané militantmi z palestínskeho hnutia Hamas pri prekvapivom útoku na Izrael 7. októbra. "Celý svet musí vedieť, čo sa stalo v tú prekliatu sobotu 7. októbra. Pozvali sme na ministerstvo desiatky zahraničných veľvyslancov, aby osobne videli, čo našim občanom pred viac než troma týždňami urobila teroristická organizácia Hamas, horšia než Islamský štát," oznámil izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen a dodal, že "zábery sú ťaživé a šokujúce".

Je zámerom Európskeho parlamentu VŠETKÝCH NAS*AŤ?
Tí najväčší šialenci v europarlamente spolu súťažia! Český europoslanec Ivan David o norme na domáce zvieratá aj ďalších bruselských chuťovkách... Obmedziť chov hospodárskych zvierat? Hlavný záujem je vytvoriť priestor na dovozy z mimoúnijných... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

LA PAZ - Bolívijská vláda prerušila v utorok diplomatické vzťahy s Izraelom a zároveň vyzvala na ukončenie izraelskej vojenskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas v palestínskom pásme Gazy. "Bolívia sa rozhodla prerušiť diplomatické vzťahy so štátom Izrael, pretože neuznáva a odsudzuje agresívnu a neprimeranú izraelské vojenskú ofenzívu v pásme Gazy," vyhlásil na tlačovej konferencii námestník bolívijského ministra zahraničných vecí Freddy Mamani.

RÍM - Pamätníky v Ríme na počesť ľudí, ktorých prenasledovali, deportovali a zavraždili nacisti, údajne niekto zhanobil a podpálil. V utorok o tom informovala agentúra DPA. Vandali sa zamerali na pamätné kamene s vyrytými menami dvoch rímskych obetí holokaustu, ktoré deportovali do koncentračného tábora Auschwitz na území Poľska počas nacistickej okupácie.

MOSKVA - Rozvedenej ruskej matke dvoch detí nariadili exekútori v sibírskom meste Krasnojarsk nastúpiť na vojenskú službu, aby tak splatila svoje dlhy. Žena našla pod stieračmi svojho auta list, v ktorom bolo predvolanie na miestny vojenský odvodový úrad. Z predvolania vyplývalo, že má narukovať do ruskej armády ako radová vojačka. Ruska má dve deti vo veku deväť a 13 rokov. Údajne si chcela zrekonštruovať byt a vzala si preto pôžičku vo výške 800.000 rubľov (8105 eur), ktorú však po rozvode načas nesplácala.

Do USA vyráža EURÓPSKY PUTOVNÝ CIRKUS na podporu Ukrajiny!
Najbližší spojenci Ukrajiny plánujú v Amerike útočiť šarmom! Cieľom európskych politikov je cestovať po USA, aby podporili Ukrajinu. Je to odpoveď na výzvy niektorých zákonodarcov Republikánskej strany, aby Washington prerušil prísun pomoci,... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik