AKTUÁLNE Valí sa na nás NIČIVÝ VIETOR so silou HURIKÁNU!
01 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Už dnes vo večerných hodinách do Európy dorazí extrémne počasie. Na svedomí ho bude mať tlaková níž CIARÁN, s ktorou udrie vietor so silou hurikánu 2. kategórie. Veľmi veterno bude nasledujúce dva dni aj na Slovensku, SHMÚ varuje pred škodami.

Mohutná tlaková níž CIARÁN na starý kontinent smeruje z Atlantiku. Ako píše iMeteo, poryvy vetra na pobreží Európy by mali dosiahnuť 130 až 170 km/h. Na otvorenom Atlantiku by však mohli poryvy dosiahnuť až 200 km/h, čo je už rýchlosť porovnateľná s hurikánom 3. kategórie.

To najextrémnejšie čaká západnú Európu. Poryvy vetra môžu v Bretónsku dosahovať rýchlosť až do 170 km/h. Veterno bude tiež v oblasti Lamanšského prielivu. Vlny môžu mať výšku až 10 metrov a na severozápade Francúzska až takmer 15 metrov, čo môže spôsobiť povodne, upozorňuje portál.

Na Slovensku sa rozfúka v dvoch vlnách

Silný vietor sa nevyhne ani nášmu územiu. Vietor by mal výrazne zosilnieť v dvoch vlnách. Prvé zosilnenie nás čaká vo štvrtok popoludní, keď na západe, severozápade a severe Slovenska bude vietor v nižších polohách dosahovať podľa iMeteo nárazy vetra okolo 70 km/h. Na horách to bude až okolo 100 km/h.

Druhá fáza zosilňovania vetra nastane v noci na piatok. Ráno má byť mimoriadne búrlivé. V nížinách môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť do 90 km/h, na západe dokonca až do 110 km/h. Na hrebeňoch Tatier môžu poryvy vetra presahovať rýchlosť až 150 km/h.

Mohutná víchrica, pravdepodobnosť škôd je vysoká

Výstrahy pred vetrom. Zdroj: SHMÚ

Výstrahy pred vetrom pre štvrtok a piatok vydal aj SHMÚ pre okresy západného a severného Slovenska. Najsilnejšie bude fúkať na horách, pre ktoré je v piatok vydaná výstraha druhého stupňa (oranžová farba na mape). 

“V polohách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 135 – 160 km/h a/alebo priemernú rýchlosť 90 – 105 km/h, t.j. silná až mohutná víchrica,” varujú meteorológovia okresy, pre ktoré vydali výstrahu druhého stupňa.

Podotýkajú, že táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Výstrahy pred vetrom. Zdroj: SHMÚ

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Máme tu jeseň! Viete, ako správne užívať vitamíny?
V chladnejšom období, ktoré priniesla jeseň, nás vitamíny chránia v rámci prevencie pred rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Najviac vitamínov má surové ovocie a zelenina, avšak mnohí ľudia si ich dopĺňajú aj prostredníctvom krabičiek Céčka či Déčka,... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik