Žiadajú v súvislosti s medveďmi zmeniť legislatívu!
31 | 10 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Na zmenu legislatívy, v ktorej by boli ukotvené zásadné riešenia pre zaistenie bezpečnosti obyvateľov obcí, ktorí sú neustále ohrozovaní návštevami medveďa hnedého, vyzvali vládu SR a členov parlamentu starostovia ôsmich najviac postihnutých obcí okresu Žiar nad Hronom.

Situácia je kritická

"Premnožený medveď a zmeny jeho správania nadobudli v poslednom období nevídané rozmery s priamym dopadom na tamojších obyvateľov," uvádzajú starostovia Trnavej Hory, Pitelovej, Ihráča, Hronskej Dúbravy, Jastrabej, Kunešova, Slaskej a Lutily.

"Situácia je dnes tak kritická, že obyvatelia sa pri pohybe obcou, pri dochádzke detí do školy, na nákup do obchodu či pri ceste do zamestnania obávajú o svoju bezpečnosť aj cez deň, pretože s medveďom sa stretávajú v intravilánoch obcí," približujú.

Je čas pristúpiť k adresnej regulácii problémových medveďov

"Sme presvedčení, že je čas pristúpiť k adresnej regulácii problémových medveďov, žijúcich v kritických a pre ľudí nebezpečných oblastiach, podobne, ako je tomu v Chorvátsku, kde pri 1000 žijúcich jedincoch povoľujú odstrel 70 až 140 jedincov ročne, alebo v Slovinsku, v ktorom na 800 žijúcich jedincov bol povolený odstrel od 47 do 183 medveďov a aj napriek každoročnému odstrelu časti populácie tam nie je medvedia populácia ohrozená," pripomínajú.

Signatári sú si vedomí, že nie je odstrel ako odstrel. "Nepodporujeme preto odstrel medveďov, žijúcich hlboko v lesoch, ale stotožňujeme sa s názorom odborníkov, ktorí upozorňujú, že je potrebné, aby sa lov realizoval na rozhraní ľudských sídiel a jadra biotopu," dodávajú.

Zimný spánok medveďa závisí od klimatických podmienok či stavu jedinca
Začiatok a koniec zimného spánku medveďa závisí od ekologických faktorov, klimatických podmienok, geografickej polohy, členitosti pohoria a od stavu jedinca. Pre TASR to uviedol vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh Štátnej ochrany... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik