SÚD ROZHODOL: Porušovanie základných práv a slobôd POČAS PANDÉMIE!
03 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Väčšina z nás by na tie šialené týždne najradšej zabudla a pravdou je, že keď si dnes pozeráme súbory opatrení, mnohí len krútime, ako sme to všetci mohli dopustiť. Či už ide o „SNP 2“, počas ktorého si viac, ako polovica národa doslova hodiny odstála v sychravom jesennom čase na výter z nosa, za ktorý dostal cenný modrý papier – vstupenku do práce, či obchodov. Boli však aj takí, ktorých čakala po návrate domov z práce nútená štátna karanténa. O jednom takom prípade rozhodol banskobystrický krajský súd. Hlavný denník o tom informovala JUDr. Gréta Noé.

Veľmi diskutovaná téma

Ľudia vracajúci sa zo zahraničia boli v hromadných dopravných prostriedkoch doslova potupne odchytávaní, aby boli následne autobusmi odvezení do niekoľkých na štátnu karanténu vyhradených zariadení. Jedným z takých bol aj záchytný tábor v Gabčíkove. Z reportáže Drahu Dobrovicsovej je pamätný prípad seniora, ktorý si nevedomky do susedného Maďarska šiel nakúpiť a skončil v Gabčíkove.

Problém riešila aj ombudsmanka

 Hoci Dobrovicsovej reportáž je ladená skôr do humornej polohy, väčšina ľudí mala s „povinným pobytom“ v karanténe problém. Ľuďom za štátnu karanténu začali prichádzať faktúry a tak sa celá vec dostala pred Ústavný súd, kam smerovala podanie aj ombudsmanka. Tá na sociálnej sieti konštatovala, že štátna karanténa je neprípustným zásahom do osobnej slobody.

„Ústavný súd dnes v podstatnej časti vyhovel môjmu návrhu, ktorý sa týka porušovania základných práv a slobôd počas pandémie. Súd vyslovil protiústavnosť štátnej karantény a kompetencie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky a hygienikov, ktoré im umožňujú prijímať akékoľvek pandemické opatrenia bez jasného vymedzenia. Ústavný súd nevyhovel časti návrhu, v ktorom som namietala tzv. „faktúry“ za  štátnu karanténu,“uviedla ombudsmanka.

Ľudia sa súdili

Za pobyt však ľuďom prichádzali faktúry a tí sa mnohí súdili. Len nedávno dal Krajský súd v Banskej Bystrici za pravdu jednej z klientiek JUDr. Gréty Noé.


JUDr. Gréta Noé

Prezidentka vymenovala nových sudcov Správneho súdu v Bratislave
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v utorok šesť nových sudcov, ktorí budú pôsobiť na Správnom súde v Bratislave. V príhovore zdôraznila, že vznik správnych súdov patril ku kľúčovým bodom súdnej reformy. Prezidentka priblížila, že poslaním... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

JUDr. Gréta Noé

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Taraba VARUJE Budajovho štátneho tajomníka! Ten to NEROZDÝCHAL
Facebooková slovná prestrelka medzi Tarabom a Kičom! Michal Kiča, bývalý štátny tajomník na MŽP, na sociálnej sieti skritizoval Rudolfa Huliaka aj Tomáša Tarabu. A Taraba ihneď reagoval. To však Kiča nerozdýchal... Všetko začalo statusom Michala... Čítať ďalej
03 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik