Slovák Šimečkovi: MIŠKO, PRE TENTOKRÁT TI ODPÚŠŤAME! (VIDEO)
31 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Predstavitelia vlády v pondelok (30. októbra) po obhliadke hraničného priechodu Čunovo-Rajka na tlačovej besede v teréne informovali o tom, ako mienia obmedziť neutíchajúci prílev migrantov. "Tak už poznáme výsledok, presne nula zadržaných migrantov," vysmial sa Michal Šimečka. "Nula zadržaných migrantov? A nie to je účel stráženia hraníc chlapec môj zlatý? My ich tu nemáme chytať. Rozvážať policajnými autobusmi. Stavať im tu mestečká a živiť ich. My ich sem nemáme pustiť. Takže nula zadržaných migrantov je vynikajúci výsledok. Bravó Fico Bravó Eštok," rozpísal sa na sociálnej sieti čitateľ.

Tlačovej besedy v teréne sa zúčastnili predseda vlády Robert Fico (Smer-SSD), minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), minister zahraničia Juraj Blanár (Smer-SSD), dočasne poverený policajný prezident Rastislav Polakovič a zástupca Úradu hraničnej a cudzineckej polície Jozef Masnica. Na tlačovú besedu reagoval statusom aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, podľa ktorého sú kontroly mrhaním financiami.

Dlhodobo neriešená situácia

Podľa Roberta Fica predchádzajúca vláda zatvárala pred problémom oči, kým naši susedia nezaviedli hraničné kontroly. Potom spravila aj slovenská vláda minimálne opatrenia. Keďže situácia na srbsko-maďarskej hranici je kritická, sú tu oprávnené obavy o zhoršenie situácie aj u nás. Fico upozornil, že zhoršujúci sa konflikt v Izraeli prinesie ďalších ilegálnych migrantov.

NOČNÁ AKCIA NA HRANICIACH! Slovensko si nedáme (VIDEO)
Premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom vyhlásili, že Slovensko je pripravené zareagovať na akúkoľvek vlnu nelegálnej migrácie. Demonštrovala to pondelková nočná akcia zameraná na zvýšenie ochrany hranice s... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Začíname sa chrániť

V nočných hodinách preto mala prebehnúť akási demonštrácia sily, ktorou Slovensko ukáže, že sme pripravení zareagovať na akúkoľvek vlnu. Technika už je sústredená hlavne v častiach, kde je vyššia koncentrácia ilegálneho prekračovania hraníc. Hlavne okolo Šiah. Techniku na vyhľadávanie ľudí nám zapožičala aj ČR.

Fico, Šutaj Eštok, Kurilovská, foto: FB/Progresívne Slovensko

„Táto demonštrácia má každému dať jasne na vedomie, že Slovensko je pripravené a vlastné územie bude pred nelegálnou migráciou chrániť,“povedal predseda vlády. Ten spresnil aj fakt, že nie len zelená hranica bude kontrolovaná, ale posilnené majú byť aj hraničné kontroly na cestách.

Divadlo

Michal Šimečka (PS) konštatuje, že jediným zmyslom nasadenia polície na hranice je odpútanie pozornosti od problémov v polícii, ako aj od čistiek novej vlády. „Nasadenie polície na hraniciach s Maďarskom je zbytočné divadlo,“ píše Šimečka na Facebooku.

Má iné správy?

„Tranzitná migrácia cez Slovensko totiž už viac ako mesiac pomerne prudko klesá. Dôvodom sú opatrenia krajín na tzv. balkánskej trase a zmena počasia. Aktuálne divadlo na hranici iba mrhá finančnými prostriedkami a ľudskými kapacitami našej krajiny. Skutočné riešenia si vyžadujú politickú odvahu a schopnosť dohodnúť sa v rámci EÚ,“ myslí si Šimečka s tým, že EÚ potrebuje reformu azylového systému a striktné plnenie úloh jednotlivými člnemi. A nezabúda ani na potrebu vytvorenia podmienok pre ukončenie násilia, kvôli ktorému ľudia utekajú z domovov.

„Nepotrebujeme vodné delá, manévre na hraniciach, ani silné reči. Bezpečnosť a prosperita krajiny sa budujú úplne inak - koncepčnou a odbornou prácou. Je mi ľúto, že Robert Fico sa tým neriadi ani na začiatku svojej štvrtej vlády,“uzatvára Šimečka.

A k Šimečkovi sa pridali aj ďalší. "Veľká akcia na slovensko-maďarskej hranici sa skončila, nechytili žiadneho migranta. Vláda tam poslala vojakov, policajtov, drony, psy aj kone a tvrdila, že očakáva veľkú vlnu," napísala na sociálnej sieti SaSka. A pridala aj foto.

KONTROLA V TERÉNE DOPADLA NA JEDNOTKU

Úplne iný názor má minister vnútra. "Ľudia nemôžu počúvať nevieme, nedá sa. Po stretnutí s policajtmi a pohraničníkmi priamo v teréne môžem s radosťou skonštatovať že problém nebol v nich, ale v ich bývalom vedení. Spolu sme pripravení pracovať pre vás každý jeden deň a chrániť Slovensko," uviedol Šutaj Eštok.

A súhlasí s ním aj čitateľ na stránke Progresívneho Slovenska: "Pán Šimečka. Teda Michal. Budem ti tykat keďže som starší. Robert Fico robí to, čo sľúbil ľuďom. Konečne niekto stráži hranice. Nula zadržaných migrantov? A nie to je účel stráženia hraníc chlapec môj zlatý? My ich tu nemáme chytať. Rozvážať policajnými autobusmi. Stavať im tu mestečka živiť ich. My ich sem nemáme pustit. Tak že nula zadržaných migrantov je vynikajúci výsledok. Bravó Fico Bravó Eštok. Bravó všetkým policajtom a vojakom. Za úradníckej vlády Čaputovej sme ich tu zadržali každý deň 2000. Koľko nás to už stálo? Nás daňových poplatníkov. A ty máš Harvard chlapec??? Na čo si sa tam učil? Si nedával na tej univerzite pozor. Keď si to nevieš zratať. A keď ani nevieš, čo je účelom stráženia hraníc. Ty už si nebol na vojne. Strážiť znamená nevpustiť. Tak ti to pre tentokrát odpúšťam. Mišo," napísal Marián Hlavatý.

Keď dobrovoľníci suplujú štát: Hraničné hliadky sa násiliu vyhýbajú
Občianske hraničné hliadky (OHH) na hraniciach s Maďarskom zvlášť okolo Veľkého Krtíša sú už nejaký čas súčasťou zelenej hranice. Tam svoju úlohu vidia v monitorovaní zelenej hranice, čím chcú docieliť psychologický efekt voči ilegálnym migrantom,... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!