"Odborníčka" Remišová to RIADNE POKAŠĽALA! Lunter zvažuje TRESTNÉ OZNÁMENIE
31 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Veronika Remišová (OĽaNO/Za ľudí) sa vďaka pôsobeniu na MIRRI pasovala do pozície odborníčky na eurofondy a financovanie samospráv z tohto zdroja. Neustále za nesprávne čerpanie kritizovala Smer, respektíve Hlas, ktoré mali túto agendu pod patronátom vo vládach Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter má na jej pôsobenie iný názor. „Odborníčka“ na všetko, exministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová, to jednoducho riadne pokašľala! 

Lunter na Facebooku zverejnil informáciu, že MIRRI, ktoré Remišová viedla, zazmluvnilo viac projektov, ako vedelo zafinancovať. Teraz aj od BBSK žiada vrátiť aj tie peniaze, ktoré do rekonštrukcií investovalo. Kraj teda zvažuje podanie trestného oznámenia. Richard Raši, ktorý ministerstvo povedie v reakcii na Lunterove informácie uviedol, že samosprávam mieni MIRRI pomáhať.

Nášľapné míny

Lunter na Facebooku konštatuje, že nesystémové zásahy minulej vlády priviedli samosprávy do existenčných problémov.

„Bojujeme ako môžeme, ale momentálne sa začali diať ďalšie veci, ktoré už reálne ohrozujú naše základné fungovanie. Hovorím o korekciách v eurofondových projektoch zo strany Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI). Korekcie sú pomerne bežné, postup ministerstva je ale v tomto prípade veľmi zvláštny,“ poznamenáva Lunter.

Žilinka reaguje na útoky: AK PRESTANETE VERIŤ, MUSÍTE ODÍSŤ
Ak prestanete veriť, že ste a môžete byť prínosom pre ochranu zákonnosti, presadzovanie spravodlivosti a rozvoj slovenskej prokuratúry, musíte odísť! Skonštatoval to generálny prokurátor (GP) Maroš Žilinka na sociálnej sieti. Rozhodol sa Žilinka... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Uvádza aj príklad

BBSK podľa Luntera z eurofondov rekonštruoval školu v Banskej Štiavnici. Počas prác sa cena navýšila a práce navyše platil kraj z vlastných zdrojov, hoci mohol žiadať o navýšenie dotácie.

„MIRRI nám však pred pár dňami oznámilo, že kvôli tomuto navýšeniu chce vrátiť 25% dotácie, VRÁTANE tej časti, ktorú sme zaplatili z VLASTNÉHO rozpočtu. Teda máme im vrátiť aj peniaze, ktoré nám ani nedali. Mám informácie, že podobné nepríjemnosti riešia aj iné samosprávy,“ píše rozhorčene Lunter.

FB/Ondrej Lunter

Zazmluvnili nekryté projekty

Lunter vyvracia aj úvahu, že mohlo ísť o omyl. MIRRI podľa jeho informácii zazmluvnilo viac projektov, ako reálne vedelo zafinancovať – rátalo s tým, že nejaké z projektov odpadnú a čerpanie sa naplní.

„Zdá sa, že uspelo viac projektov a tie teraz nie sú kryté. Máme podozrenie, že MIRRI hľadá akúkoľvek zámienku, aby prostriedky, ktoré na tieto projekty vyplatili, dostali naspäť,“upozorňuje Lunter.

Zvažujú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa

Lunter na Facebooku avízuje, že BBSK zvažuje trestné oznámenie a určite sa obráti na parlament – ako na koalíciu, tak na opozíciu, aby situáciu urýchlene rozobrali.

„Túto situáciu netreba politizovať, treba ju riešiť,“ uzatvára Lunter.

Raši o situácii vie

"Prijímateľom eurofondov v regiónoch musíme pomáhať a nie ich trestať. Už v piatok som dal generálnym riaditeľom na ministerstve pokyn, aby pripravili výrazné zjednodušenie čerpania eurofondov. Aj pripravované rokovanie pracovnej skupiny má za cieľ nájsť cestu, ako efektívne čerpať európske peniaze a nie trestať úspešných žiadateľov," zdôraznil Raši v reakcii na korekcie, ktoré sa dejú nie len v Banskobystrickom kraji.

Minister MIRRI Richard Raší koná! Regiónom sa musí pomáhať a nie trestať ich
Šéf Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Richard Raši (Hlas-SD) poveril štátneho tajomníka rezortu Michala Kaliňáka, aby urýchlene zorganizoval pracovnú skupinu na preverenie korekcií za eurofondové projekty, ktoré... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!