Mierite do politiky? Pripravte si PORIADNY BALÍK! (GALÉRIA)
01 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Naši predkovia nenadarmo hovorievali, že politika je panské huncútstvo. Dnes to platí dvojnásobne – kto chce uspieť v politike, musí do svojho projektu naliať veľké peniaze. Monitoring politiky za dvadsať rokov priniesla organizáciaTransparency international Slovensko (TIS). Ten hovorí aj o tom, kto v histórii do politiky vložil najväčší majetok.

TIS skompletizovala dáta, podľa ktorých najviac do politiky „nalial“ Andrej Kiska, za ním je Boris Kollár a trojicu uzatvára podnikateľ Peter Zálešák. Čo sa týka financovania politických strán, tak jednoznačne najväčším donorom je štát.

Pre nových milióny

„Na zháňanie financií sú odkázané predovšetkým nové strany, ktoré ešte neprešli voľbami a tiež mimoparlamentné strany, na ktoré sa ujde iba menšia časť z celkového koláča štátnych príspevkov. V najväčšej miere sa ich darí získavať vo forme pôžičiek od súkromných osôb a úverov. Takýmto spôsobom zabezpečili strany viac ako polovicu zmapovaných oficiálnych zdrojov (cez 23 miliónov eur),“uvádza na svojom webovom sídle TIS.

VEĽKÉ ROZPORY v opozícii! Jeden čihi, druhý hota (VIDEO)
Premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom vyhlásili, že Slovensko je pripravené zareagovať na akúkoľvek vlnu nelegálnej migrácie. Demonštrovala to pondelková nočná akcia zameraná na zvýšenie ochrany hranice s Maďarskom.... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Najakčnejší nie je Smer

Médiá sa snažia roky vytvárať dojem, že najviac financií si z darov získala strana Smer. Je pravdou, že zo začiatku jej pôsobenia mali problém vysvetliť financie na rozbeh, no vďaka slušným výsledkom vo voľbách ich aktivity financuje prevažne štát.

V získavaní privátnych darov je rekordérom KDH. Podarilo sa im získať zhruba osem miliónov eur, z čoho tri štvrtiny sú úvery a pôžičky.

„Za dve desaťročia KDH podporilo aj unikátnych 930 väčších darcov (najmä straníkov) s priemernou výškou daru 994 eur,“dodávajú z TIS. Slušné financie si podľa nich vie získať aj Kresťanská únia Anny Záborskej. Záborská bola tri volebné obdobia v Európskom parlamente, čo jej umožnilo do KÚ investovať minimálne 209-tisíc eur.

SaS si vďaka Jurajovi Miškovovi prišla cez dary a príspevky na zhruba 155-tisíc a ĽSNS / Republike pomohol sumou minimálne 120-tisíc eur Miroslav Suja.

Transparency International Slovensko
Transparency International Slovensko
Transparency International Slovensko
Andrej Kiska. FOTO TASR - Martin Baumann
Béla Bugár / TASR
Michal Truban
Michal Truban
TASR - Jaroslav Novák
Boris Kollár, foto: TASR
Miroslav Suja. FOTO TASR - Michal Svítok
Anna Záborská. FOTO - TASR
Alojz Hlina/ TA SR
Michal Truban

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!