KONIEC ŽIARSKEJ PÔRODNICE? Činnosť pozastavia pre nedostatok personálu
31 | 10 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Nemocnica v Žiari nad Hronom pre nedostatok personálu pozastaví na konci roka prevádzku pôrodnice. Predbežne to bude na tri mesiace. TASR o tom v utorok informovala Jarmila Ševčíková zo spoločnosti Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.

Zmeny začnú platiť v druhej polovici decembra

Ako ďalej uviedla, zmeny začnú platiť v druhej polovici decembra tohto roka. Prevádzka gynekologickej ambulancie aj plánovaných operačných výkonov sa však nemení. Objasnila, že situácia s počtom lekárov je na oddelení zložitá už dlhodobo. Medicínsky riaditeľ Agel SK Waldemar Krzysztof Kmiecik dodal, že nábory gynekológov boli v minulosti úspešné.

Optimalizácia siete nemocníc zohrala úlohu v destabilizácii personálu

"Najmä medializácia optimalizácie siete nemocníc však zohrala výraznú úlohu v destabilizácii personálu v nemocniciach nášho typu kategorizovaných do prvej úrovne," vysvetlil s tým, že v nej sú avizované kritériá v počtoch pôrodov a riadená redukcia počtu pôrodníc s menej ako 800 pôrodmi ročne. Redukciu počtu pôrodníc predbiehajú podľa jeho slov odchody lekárov z menších pracovísk, akým je aj žiarska nemocnica s tohtoročným očakávaným počtom pôrodov približne 480.

Súčasná situácia podľa Ševčíkovej vyplynula z odchodu štyroch lekárov. Spomenula, že pôrodnica kapacitne nedokáže pokryť 24-hodinovú prevádzku oddelenia i ústavnej pohotovostnej služby. Prvou náhradou je možnosť pôrodu v najbližšej pôrodnici vo Zvolene. Ďalšou možnosťou pre rodičky z regiónu je využiť služby pôrodnice v Leviciach.

Primátor nesúhlasí

Primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal na sociálnej sieti informoval, že s pozastavením prevádzky pôrodnice v meste nesúhlasí. Doplnil, že povinnosťou prevádzkovateľa nemocnice je zabezpečiť dostatok kvalifikovaného personálu. "Aby bola činnosť jednotlivých oddelení zachovaná a obyvateľom nebola znížená dostupnosť zdravotnej starostlivosti," zdôraznil. Prevádzkovateľ avizuje trojmesačné pozastavenie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, primátor sa však obáva, že po tomto kroku už jeho činnosť nebude obnovená v pôvodnom rozsahu.

Hasiči dostali novú techniku, pomáhať budú aj nové drony (FOTO)
Krajské riaditeľstvá Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) dostanú nové technické vybavenie za viac ako sedem miliónov eur. Pomôže im zlepšiť pripravenosť na mimoriadne udalosti spôsobené najmä zmenou klímy. Súčasťou mobilných zodolnených... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik