Do USA vyráža EURÓPSKY PUTOVNÝ CIRKUS na podporu Ukrajiny!
31 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Najbližší spojenci Ukrajiny plánujú v Amerike útočiť šarmom! Cieľom európskych politikov je cestovať po USA, aby podporili Ukrajinu. Je to odpoveď na výzvy niektorých zákonodarcov Republikánskej strany, aby Washington prerušil prísun pomoci, vojenského vybavenia a financií do Kyjeva, informuje POLITICO.

Putovná show pobaltských štátov

„Musíme nájsť spôsoby, ako osloviť verejnosť na oboch stranách Atlantiku – nezabúdať, že existujú skutoční voliči, ktorí vidia svoje problémy určitým spôsobom,“ predstavil pre POLITICO litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis plán cestovať... "do samostatných štátov, stretnúť sa napríklad so spoločnosťami, ktoré predávajú zariadenia, ktoré v skutočnosti vytvárajú pracovné miesta v USA. Väčšina peňazí, ktoré sa minuli na Ukrajinu, sa v skutočnosti minula v USA.“

"Putovná show, na ktorej sa pobaltské štáty a ďalšie krajiny s úzkymi väzbami na Ukrajinu vyjadrujú v prospech poskytovania pokračujúcej podpory," pokračoval Landsbergis, „by mohla fungovať celkom dobre, ak by ju určovali nielen americkí politici, ale aj tí, ktorí sú od tejto pomoci závislí“.

Estónsko nelení

Zatiaľ čo Landsbergis nepovedal, ktoré ďalšie krajiny by mohli ísť na takýto výlet, estónska premiérka Kaja Kallasová pre POLITICO uviedla, že jej krajina už oslovuje obyčajných Američanov.

„Môj minister zahraničných vecí bol v Arkansase, rozprával sa s ľuďmi a hovoril o svojich názoroch, takže toto je niečo, čo robíme neustále,“ povedala.

URAZENÝ Zelenskyj! Čo ďalej s vojnou?
Zelenskyj sa hnevá po neúspešnej návšteve USA. Ukrajinský prezident sa hnevá na svojich spojencov pre nedostatok pomoci, ale naďalej verí vo víťazstvo. Problémy Americký časopis Time uverejnil článok o problémoch, ktorým čelil prezident... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Milan Laca

Financovanie Ukrajiny a Izraela

Vo Washingtone narastajú obavy, že pomoc Ukrajine by sa mohla stať obeťou hlbokých politických rozporov v USA. V reakcii na to americký prezident Joe Biden zmenil svoje posolstvo o vojne a tvrdí, že veľká časť výdavkov na Ukrajinu v skutočnosti zostáva doma – vytvára pracovné miesta a podporuje podniky.

„Viete, rovnako ako v druhej svetovej vojne, aj dnes vlasteneckí americkí robotníci budujú arzenál demokracie a slúžia veciam slobody,“ povedal.

Keďže sa budúci rok blížia prezidentské a kongresové voľby, Biden žiada Kongres, aby podpísal jednorazový balík národnej bezpečnosti v hodnote 106 miliárd dolárov, ktorý zahŕňa financovanie Ukrajiny a Izraela.

Zo zoznamu bola vyslovene vylúčená pomoc Ukrajine

Republikáni zvažujú svoju odpoveď a v Senáte sa diskutuje o tom, či by mala byť pomoc Ukrajine a Izraelu prepojená.

Ešte väčší odpor je v Snemovni reprezentantov s republikánskou väčšinou.

Vo svojom prvom prejave vo funkcii predsedu Snemovne reprezentantov republikán Mike Johnson stanovil svoje priority – vrátane podopretia hranice USA s Mexikom a podpory Izraela v jeho vojne proti Hamasu – ale zo zoznamu bola vyslovene vylúčená pomoc Ukrajine.

Vo svojom prvom prejave vo funkcii predsedu Snemovne reprezentantov republikán Mike Johnson vytýčil svoje priority, no v zozname bola vyslovene vylúčená pomoc Ukrajine, foto: Getty Images

Začiatkom tohto mesiaca Kongres znížil výdavky Ukrajiny z mimoriadneho zákona, ktorý len tesne zabránil odstaveniu federálnej vlády.

Srdcia a mysle

Senátori vo Washingtone uviedli, že dosah od európskych lídrov by mohol pomôcť posilniť podporu Kyjeva medzi vojnou unavenými voličmi. 

„Myslím si, že ukázať, že to nie je len na Ukrajine a v Rusku, že sa to týka iných krajín v Európe, že sa to týka nás všetkých, je užitočné, keď to posilnia lídri z iných krajín,“ povedal senátor Ben Cardin, demokrat, ktorý vedie zahraničný výbor Senátu. 

Senátor Lindsey Graham, prominentný republikánsky podporovateľ pomoci Ukrajine, tiež pre POLITICO povedal, že by to mohlo byť „užitočné pre ostatných“.

Napriek politickým otrasom v jeho strane v súvislosti s pomocou Ukrajine bol Graham presvedčený, že podpora pre Kyjev zostáva pevná: "Verejná mienka je dôležitá, ale z dlhodobého hľadiska nám nijakým spôsobom nepomôže vytiahnuť zástrčku z Ukrajiny."

Senátor Lindsey Graham, prominentný republikánsky podporovateľ pomoci Ukrajine, tiež pre POLITICO povedal, že by to mohlo byť „užitočné pre ostatných“. Foto: Getty Images

Scott Cullinane, riaditeľ pre vládne záležitosti v Razom, mimovládnej organizácii obhajujúcej Ukrajinu, ktorá nedávno hostila samit so zákonodarcami v Kongrese, povedal: „Predovšetkým medzi niektorými republikánskymi členmi je pocit, že USA nesú bremeno samy – a to je veľmi dôležité. Podľa rôznych metrík robia európski spojenci toľko, alebo v niektorých ohľadoch dokonca viac ako my, pokiaľ ide o poskytovanie vojenského materiálu a pokiaľ ide o znášanie nákladov na uvalenie sankcií.“

To, že sa Európania dostanú na americké cesty, by tomu mohlo pomôcť.

„Nie vždy sa to tu v USA vyskytuje a členovia nie vždy plne chápu rozsah toho, čo sa robí v EÚ a Spojenom kráľovstve, takže zdieľanie týchto údajov s Kongresom pomáha posilniť a zvýšiť podporu pri pomoci Ukrajine,“ povedal. 

„Bidenova administratíva sa správne sústreďuje na to, prečo je to v záujme Američanov, pokiaľ ide o peniaze, ktoré zostávajú tu doma,“ povedala Karen Donfried, bývalá námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti, v súčasnosti vysoká pracovníčka Harvardskej Kennedyho školy. "Dôležitá vec pre Európanov je ukázať, že zdieľajú toto bremeno s USA a myslím si, že Balti sú skvelým príkladom toho, čo robia na národnej úrovni a na úrovni EÚ."

Je zámerom Európskeho parlamentu VŠETKÝCH NAS*AŤ?
Tí najväčší šialenci v europarlamente spolu súťažia! Český europoslanec Ivan David o norme na domáce zvieratá aj ďalších bruselských chuťovkách... Obmedziť chov hospodárskych zvierat? Hlavný záujem je vytvoriť priestor na dovozy z mimoúnijných... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik