Danko sľubuje štíhle ministerstvo s veľkým prínosom
31 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Andrej Danko (SNS) si myslí, že nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu spôsobí „revolúciu“, no bude potrebných veľa peňazí. Tie chce vyťažiť z eurofondov, ale na jeho chod by mal prispieť aj hazard. Koaličná dohoda hovorí, že ministerstvo, ktoré vznikne od januára, povedie nominant SNS a Danko avizuje odborníka.

Takéto ministerstvo chcel Andrej Danko vytvoriť už v minulosti. Nový úrad preberie časť agendy aj s úradníkmi z ministerstva školstva a časť prejde z ministerstva dopravy. Jeho najväčšie výdavky pôjdu na sídlo, niečo bude stáť aj financovanie chodu, či softvéru. Peniaze doň "natečú" z lotériových spoločností, ktoré šport financujú už niekoľko rokov.

Dankova „srdcovka“

Slovenská národná strana mala v úmysle toto ministerstvo vytvoriť už v predchádzajúcom volebnom období, no zrealizovalo sa až teraz.

„Je to budúcnosť a verím, že sa nám podarí vytvoriť niečo relevantné,“vysvetľuje predseda SNS v relácii Ide o pravdu. Vhodného kandidáta, ktorý by úrad poviedol už má, no jeho meno zatiaľ prezrádzať nechce. Ubezpečuje však, že je to „človek z brandže“. Návrh zákona o jeho zriadení už má SNS rozpracovaný.

VEĽKÉ ROZPORY v opozícii! Jeden čihi, druhý hota (VIDEO)
Premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom vyhlásili, že Slovensko je pripravené zareagovať na akúkoľvek vlnu nelegálnej migrácie. Demonštrovala to pondelková nočná akcia zameraná na zvýšenie ochrany hranice s Maďarskom.... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Peniaze budú potrebné

V návrhu už je vypracovaná štruktúra ministerstva, ako aj model financovania.

„Chceli by sme ministerstvo, ktoré by malo byť obsadené dvoma štátnymi tajomníkmi. Jeden pre šport a druhý pre cestovný ruch. Mal by vzniknúť fond na podporu športu a tiež osobitný fond na podporu cestovného ruchu. Chceli by sme tam dosiahnuť historický objem financií,“ hovorí Danko s tým, že rozpočet, s ktorým môže ministerstvo rátať neuviedol. Ráta však s tým, že náklady na výstavbu a obnovu športovísk mieni zdvihnúť z aktuálnych 20 miliónov, na približne 70 miliónov eur ročne.

Kde na to vziať

„Môj cieľ je, aby peniaze z hazardu vo veľkom objeme išli do športu,“povedal v Ide o pravdu. Sumu, ktorú by ministerstvo takto malo získať, nekonkretizoval. Pripomenul však, že financie z lotérii už 8 rokov smerujú práve na podporu športu. Pravda uvádza, že štátna lotériová spoločnosť TIPOS v rokoch 2018 až 2020 na podporu športu poslala na odvodoch vyše 115 miliónov eur. Či by chcel zvýšiť sadzbu odvodu alebo iným spôsobom zväčšiť príjmy rozpočtu na podporu športu, Danko nekonkretizoval.

Digitálna mena: Sme o krok bližšie k finančnej diktatúre?
Digitálne euro. Digitálna mena. Eursystém pred pár dňami prešiel do prípravnej fázy projektu digitálneho eura. Informovala o tom Národná banka Slovenska (NBS) na svojom webovom sídle. Digitálna mena je jednou z tých tém, ktoré majú svojich... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Eka Balašková

To je šport. Kde ale vziať na cestovný ruch

„Chceme štíhle ministerstvo, ktoré bude čerpať financie pre cestovný ruch z eurofondov. My sme v mnohých veciach motivovaní tým, čo dosiahli Maďari. Zo štyroch percent pri tvorbe HDP z príjmu z cestovného ruchu sa dostalo na dvanásť percent HDP. Považujem cestovný ruch za budúcnosť, v Rakúsku takéto strategické rozhodnutie urobili ešte v osemdesiatych rokoch,“ vysvetlil Danko.

Neskrachujeme

Už Robert Fico pri podpise memoranda o porozumení upozornil, že vznik nového ministerstva nás nebude stáť veľa. Analytik Radovan Ďurana (Inštitút ekonomických a spoločenských analýz) si tiež myslí, že zriadenie tohto úradu nebude pre štátny rozpočet katastrofou – preberie len agendu z iných ministerstiev. Šport si prevezme z ministerstva školstva a cestovný ruch mu odovzdá ministerstvo dopravy. S agendou prevezme aj financovanie, ktoré má na starosti štátny rozpočet. V rámci národného programu rozvoja športu bolo alokovaných 107 miliónov eur, vyše 35 miliónov má ísť na podporu cestovného ruchu.

MIRRI ako príklad

„To, čo ale bude stáť viac, sú náklady byrokracie, ktorá na tomto ministerstve bude musieť vzniknúť,“povedal Ďurana pre Startitup. Softvérové licencie, prenájom priestorov, v ktorých má rezort sídliť, či evidencia zamestnancov tiež niečo stoja. Najväčšou položkou bude nájomné priestorov. Príklad je vo vzniku MIRRI, ktoré vzniklo v roku 2020.

MINISTER VNÚTRA MATÚŠ ŠUTAJ EŠTOK NEPORUŠIL ZÁKON!
Minister vnútra postupoval pri šiestich obvinených policajtoch v súlade so zákonom a nepotreboval súhlas úradu na ochranu oznamovateľov, píše na stránke Právne listy právnik Jozef Hutár. Šimečkov mainstream to ignoruje! Zatiaľ čo niektoré... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!