Ukrajinský prezident Zelenskyj má problém!
30 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Používatelia sociálnej siete X negatívne hodnotili vyjadrenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k diskusii k víkendových rokovaní diplomatov na Malte, ktorých cieľom bolo hľadať mierové riešenie vojny na Ukrajine, kde sa stretli zástupcovia 66 štátov sveta a medzinárodných organizácií vrátane SR.

Reakcie na vyjadrenie ukrajinského prezidenta Zelenského zverejnil maďarský portál Origo.hu.

„Viac ma znepokojuje, aké zbrane ruská armáda nasadila a nasadí v nasledujúcom mesiaci. Dávate Rusku šancu vylepšiť svoje zbraňové systémy. Gratulujem, len tak ďalej - napísal sarkasticky Philippe Desrosiers.
 
"Nikoho nezaujíma vaša predstava o mieri. Začnite vyjednávať alebo pripravte únikový plán, pretože idú po vás," varoval iný používateľ.
 
Svet si ochorel, každý vie, že si bol podvodník, vrah a bábka," poznamenal The New Revolution.

 

„Slová, slová a nič, čo by prinieslo mier,“ nariekala Ingrid Jacobsová.

Prvý významný úspech ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej! Väčšina pediatrov stiahla výpovede!
Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však, že krízu v primárnej pediatrii bude riešiť nová vláda. Volajú po komplexných riešeniach. TASR o tom informovala Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Medzinárodné stretnutie o Ukrajine sa konalo na Malte 28. a 29. októbra

Na víkendových rokovaniach diplomatov na Malte, ktorých cieľom je hľadať mierové riešenie vojny na Ukrajine, sa stretli zástupcovia 66 štátov sveta a medzinárodných organizácií vrátane SR.

Išlo v poradí o tretie rokovanie poradcov hláv štátov a premiérov pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku. Za Slovensko sa na stretnutí zúčastnila poradkyňa prezidentky SR pre zahraničnú politiku Jana Kobzová a zástupca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Prvé rokovanie v tomto formáte sa konalo v júli v Kodani za účasti zástupcov 15 štátov, v auguste sa na rokovaní v saudsko-arabskej Džidde stretli zástupcovia 43 krajín vrátane SR. Na Malte mali zastúpenie krajiny zo všetkých svetadielov, vrátane štátov G7, Brazílie, Južnej Afriky, Indie, ako aj mnohé ďalšie štáty z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie.

Diskusia sa okrem základných princípov urovnania konfliktu vychádzajúcich z Charty OSN zamerala na konkrétne kroky, ako minimalizovať globálne dopady pokračujúcej ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine v oblasti potravinovej, energetickej či jadrovej bezpečnosti. V kontexte aktuálnej eskalácie situácie na Blízkom východe účastníci potvrdili potrebu rešpektovať základné princípy Charty OSN - územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny ako hlavné princípy budúceho mierového riešenia konfliktu.

Zvyšujúci sa počet krajín zúčastnených na rokovaniach signalizuje, že pre spravodlivý a udržateľný mier pre Ukrajinu a krajiny na Blízkom východe je potrebná intenzívna globálna diplomacia aj mimo rámec Bezpečnostnej rady OSN. Väčšina účastníkov rokovaní zároveň označila desaťbodový mierový vzorec Ukrajiny za dobrý základ pre ďalšie mierové úsilie.

V pásme Gazy katastrofa neslýchaných rozmerov. Pasca pre milióny civilistov
Katastrofa neslýchaných rozmerov. Izraelské útoky na pásmo Gazy už majú na svedomí vyše 8000 životov. Na obrovské utrpenie ľudí upozorňujú tamojšie zdravotnícke úrady. Medzinárodný výbor Červeného kríža(MVČK) požaduje okamžitú deeskaláciu... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik