VYKUROVANIE ELEKTRINOU? Vyšlo by nás to ĎALEKO DRAHŠIE!
31 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Obyvatelia Nemecka majú problém so zákazom nových plynových kotlov. Ten nakoniec prešiel s určitým posunom a v miernejšej podobe. SPP naopak prichádza s dotáciami na nákup nových kondenzačných kotlov. Tento krok vysvetlil v denníku Pravda Generálny riaditeľ SPP Martin Hollý.

Hollý o novom projekte hovorí, že ním chcú pomôcť domácnostiam v čase vysokých cien s tým, že vysvetlil výhody, ktoré výmena kotla prináša aj do ďalekej budúcnosti. Vysvetlil tiež, prečo si Nemci môžu dovoliť experimenty, ktoré by Slovensku uškodili a tiež porovnal cenu za vykurovanie elektrinou. S jej distribúciou v budúcnosti bude problém, ak by sme prešli na vykurovanie elektrinou. Navyše aj tá sa vyrába z plynu. Skúšajú sa aj ďalšie „zelené“ náhrady plynu či elektriny, no tie sú zatiaľ len vo vývoji.

Úspora s novým kotlom

„Tým, že je to nová úsporná technológia, šetrí až do výšky 23 percent úspory na palivovom plyne. Ušetria tým pádom aj na účtoch za energie,“hovorí pre Pravdu Hollý o ďalšej výhode a spresňuje, že možnosť má každá domácnosť. Výška zliav sa pohybuje od 100 do 600 eur na kotol a závisí od výberu zákazníka. Prvú fázu projektu mienia ukončiť do konca roka a pokračovať v ňom budú podľa záujmu občanov, minimálne v budúcom roku. Ľudí však zaujíma aj to, či sa „na nich ujde“, či to nebude o tom, že kto skôr príde, ten dotáciu získa.

„Všetko bude závisieť od toho, aký bude záujem. V tejto fáze tam nie sú žiadne obmedzenia, takže občania môžu slobodne žiadať o zľavovú poukážku a vymeniť technológiu, dosiahnuť úspory a ciele, ktoré tým sledujú,“ vysvetľuje Hollý v Pravde.

Návratná investícia

Mnoho rodín si však povie, že veď ten ich kotol ešte nejaký čas „potiahne“, nie je treba meniť ho. Hollý však pripomína, že nový kotol dokáže priniesť úsporu na palive a tiež má pozitívny environmentálny dosah. Navyše nové kotly sú pripravené aj na budúcnosť – dokážu spaľovať aj zmes plynu a vodíka. Hollý navyše hovorí aj o výhodnosti pre štát.

„Ak by podporil práve výmenu kotlov, tak by zrýchlil výmenu starých 400-tisíc kotlov a ušetril by na dotáciách kompenzujúcich domácnostiam vysoké ceny energií. Spočítali sme, že ak porovnáme trhové ceny plynu na najbližšie dva roky so súčasnými zastropovanými cenami, tak benefit pre štát by bol 500 eur na domácnosť,“vysvetľuje riaditeľ SPP a doplnil, že nový kotol aj s montážou vyjde zhruba na tritisíc eur, jeho životnosť je zhruba dvadsať rokov a úspora okolo dvadsať percent.

DIVOKÝ ZÁPAD V MAĎARSKU! Prestrelky migrantov a stovky policajtov
PO ZÚRIVEJ PRESTRELKE MIGRANTOV na maďarských hraniciach boli v sobotu vyslané do pohraničnej oblasti s Maďarskom stovky srbských policajných dôstojníkov. Zadržali niekoľko ľudí po streľbe medzi migrantmi. Tá zabila troch ľudí a jedného zranila,... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Nemecké špecifiká pre Slovensko neplatia

Podľa Hollého Nemecko prijalo niekoľko kontroverzných rozhodnutí. Na jednej strane hovoria o zákaze prevádzky jadrových elektrární, no na druhej strane si ako štát môžu experimenty tohto typu môžu dovoliť.

„V slovenských podmienkach by to znamenalo ohrozenie bezpečnosti dodávok tepla. Zároveň by to bol faktor, ktorý by ešte viac prehĺbil energetickú chudobu na Slovensku. V prípade, že by takýto zákaz platil na Slovensku, tak plynové kotly, ako najdostupnejšia nízkoemisná vykurovacia možnosť, by vypadla z voľby výberu. To by malo za následok ďalšie rúbanie lesov a spaľovanie biomasy,“upozorňuje Hollý, podľa ktorého druhou možnosťou by bolo vykurovanie tepelným elektrickým čerpadlom, čo by ako cenovo, tak kapacitne nie je aktuálne. Čísla hovoria, že elektrické vykurovanie je zhruba o 40 percent drahšie, ako plynové.

screen videa youtube | plynomer

Vykurovanie elektrinou

„Aby ste mohli implementovať tepelné čerpadlo v slovenských podmienkach, tak musíte mať zateplený dom zhruba za 20-tisíc eur a urobiť investíciu do tepelného čerpadla, ktorá vyjde na 10-tisíc eur. Spolu je to investícia 30-tisíc eur,“ upresňuje Hollý, podľa ktorého by to na území celého Slovenska, kde je 70 percent nezateplených domov, musela byť investícia viac, ako 20 miliárd eur. Ročný cenový rozdiel na jednu domácnosť by bol aj 700 eur, čo by si mohlo dovoliť možno 15 percent obyvateľstva.

MUDr. Bukovský upozorňuje, že bola zatajená dôležitá génovú zložka vakcíny
Dr. Igor Bukovský na sociálnej sieti informuje o tom, že Pfizer-BioNTech zatajila pri schvaľovaní dôležitú génovú zložku vakcíny, ktorá môže byť schopná vyvolať vážne poškodenie zdravia. "V auguste 2023 sa objavili informácie, že dvaja kanadskí... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nie sme na to pripravení

Hoci sa v posledných rokoch v EÚ tlačí na elektrifikáciu aj vykurovania, spoločne s nárastom elektromobilov v prevádzke by šla spotreba elektriny prudko nahor. Hollý hovorí o štvornásobku na domácnosť a to by bol nápor na nepripravenú distribučnú sieť hlavne v zime. Navyše je potrebná aj výroba elektriny a jej gro je hlavne v plyne.

„Čiže budeme tu mať elektrické tepelné čerpadlo, ktoré bude používať elektrinu vyrábanú z plynu. Na výrobu jednotky elektriny potrebujete v paroplynovej elektrárni dve jednotky plynu. Nie je to bezemisné riešenie a je to nákladná záležitosť,“približuje Hollý.

S vodíkom sú opatrní

Hoci SPP testoval primiešavanie istého množstva vodíka do vykurovacieho plynu, zatiaľ sú pri aplikácii tejto metódy opatrní. Nabádajú ich k tomu zatiaľ nedostatočné výrobné kapacity,

screenshot videa youtube | Plynové komíny

„Neradi by sme boli v situácii, kedy by sa kvôli tomu odberatelia nemohli pripojiť do našej siete. Chceme prispieť k tomu, aby sa tento sektor mohol rozvinúť. Ak sa pozrieme na dlhodobý horizont, tak teraz vnímame oveľa silnejšiu úlohu zemného plynu ako prechodného paliva,“ uzatvára Hollý.

Vodiči autobusov na východnom Slovensku sú ohrození! Čelia útokom a neprispôsobiví občania sa správajú horšie ako zvieratá
Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad má problém. Bude nútená zrušiť spoje do niektorých lokalít. Príčinou je fakt, že kvôli asociálnym cestujúcim tam totiž vodiči odmietajú jazdiť. Mnohí sa stretli s agresívnym správaním cestujúcich, iní... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!