Vojna na Ukrajine? Širší obraz, pochopíte mnohé
31 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Od februára 2022 zúri ruská agresia proti Ukrajine a Európska únia aj Spojené štáty jej venujú veľkú pozornosť, pretože ide o vojnu krvavú, v ktorej dochádza aj k mučeniu a k ďalším hrôzam. Lenže pohľad do minulosti zhrnutý do jedného grafu ukazuje, že po roku 1945 sa krvavých konfliktov po celom svete odohralo mnoho. Vysvetľuje to aj to, prečo Afričania, alebo mnohí obyvatelia Ázie venujú konfliktu na Ukrajine menšiu pozornosť, než by bolo z pohľadu Európanov vhodné, informujú české Parlamentní Listy.

Vojna na Ukrajine zúri už takmer rok a trištvrte a stále púta nemalú pozornosť Európanov. Pozornosť si však v posledných týždňoch žiada aj vojna medzi Izraelom a teroristami z Hamasu a Ukrajinci vedia, že musia venovať viac úsilia tomu, aby na nich svet nezabudol.

Svoje o tom vie aj prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa od začiatku vojny prihovára politikom mnohých krajín sveta a žiada ich o pomoc pre Ukrajinu. Oslovuje európskych politikov, ale aj politikov v Ázii a v Afrike s tým, že je aj v ich záujme udržať potravinovú bezpečnosť. Ukrajina dlhodobo patrila k najväčším svetovým exportérom poľnohospodárskej produkcie, ale ruská agresia jej možnosti vývozu značne obmedzila, čo sa dotklo potravinovej bezpečnosti ako afrických, tak niektorých ázijských krajín.

Pohľad do minulosti

Lenže pohľad do minulosti zhrnutý do jedného grafu ukazuje, že po roku 1945 sa krvavých konfliktov po celom svete odohralo mnoho. Vysvetľuje to aj to, prečo Afričania, alebo mnohí obyvatelia Ázie venujú konfliktu na Ukrajine menšiu pozornosť, než by bolo z pohľadu Európanov vhodné.  

Onen graf totiž dokazuje, že po roku 1945 v rôznych konfliktoch umierali predovšetkým Aziati. Či už išlo o vietnamskú vojnu o nezávislosť na Francúzoch, alebo o pár desiatok rokov neskôr vojnu vietnamských komunistov s režimom na juhu Vietnamu a Spojenými štátmi. 

Na konci 70. rokov výrazne narástol počet vojenských i civilných obetí v konfliktoch na strednom východe, vtedy Izrael vzdoroval arabským krajinám snažiacim sa ho zničiť a na začiatku nového tisícročia je viditeľný nárast obetí vojen v Afganistane a Iraku. Až v roku 2022 graf odhaľuje významný nárast počtu obetí na európskom konflikte, konkrétne v ruskej agresii proti Ukrajine.

Graf obetí vojen

 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Do USA vyráža EURÓPSKY PUTOVNÝ CIRKUS na podporu Ukrajiny!
Najbližší spojenci Ukrajiny plánujú v Amerike útočiť šarmom! Cieľom európskych politikov je cestovať po USA, aby podporili Ukrajinu. Je to odpoveď na výzvy niektorých zákonodarcov Republikánskej strany, aby Washington prerušil prísun pomoci,... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik