URAZENÝ Zelenskyj! Čo ďalej s vojnou?
31 | 10 | 2023 I Milan Laca

Zelenskyj sa hnevá po neúspešnej návšteve USA.

Ukrajinský prezident sa hnevá na svojich spojencov pre nedostatok pomoci, ale naďalej verí vo víťazstvo.

Problémy

Americký časopis Time uverejnil článok o problémoch, ktorým čelil prezident Volodymyr Zelenskyj počas vojny, počnúc situáciou na fronte a medzinárodnou podporou a končiac bojom proti korupcii. Pod fotografiou Zelenského je na obálke je podtitul „Osamelý boj Volodymyra Zelenského“.

Podpora klesá 

Autor článku Simon Shuster tvrdí, že verejná podpora pomoci Ukrajine v USA už niekoľko mesiacov klesá a Zelenského posledná návšteva neurobila nič pre jej obnovenie a nepriniesla očakávané výsledky. Zelenskyj sa preto cítil „vyčerpaný“ neustálou potrebou presviedčať spojencov, že Ukrajina môže s ich pomocou vyhrať. "Nikto neverí v naše víťazstvo tak ako ja. Nikto. Nikto," povedal Zelenskyj v rozhovore pre noviny po svojej ceste. Po poslednej návšteve Spojených štátov sa autor článku spýtal jedného zo Zelenského okolia, ako sa prezident cíti. Odpoveď prišla bez váhania- "nahnevaný."

Nemá náladu

Autor článku, s odvolaním sa na svoje okolie píše, že v druhom roku vojny si Zelenskyj už nezachoval „obvyklú brilantnosť svojho optimizmu, zmyslu pre humor, sklonu oživovať stretnutia vo vojenskej miestnosti vtipom, resp. obscénny vtip." „Teraz príde, dostane najnovšie správy, rozkáže a odíde,“ tvrdí autor, pričom cituje jedného z jeho dlhoročných členov tímu. Podľa ďalšieho člena tímu sa "Zelenskyj cíti najviac zradený svojimi západními spojencami." „Nechali ho bez prostriedkov na víťazstvo vo vojne, len na to, aby ju prežili,“ píše sa v článku.

Politico: Ukrajine by viac peňazí nedali iba Viktor Orbán a Robert Fico
Otázka financovania Ukrajina stále zostáva kontroverzná. Ukrajinský štát zápasí s vážnymi finančnými problémami, a preto chce väčšina európskych lídrov poskytnúť krajine dodatočnú finančnú podporu, napísal denník Politico . Ukrajina zápasí... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Zvíťazíme!

"Jeho presvedčenie sa však nezmenilo. Napriek nedávnym neúspechom na bojisku nemá v úmysle zastaviť boj alebo žiadať o akýkoľvek mier. Naopak, jeho viera v prípadné víťazstvo Ukrajiny nad Ruskom sa zatvrdila.  To znepokojuje niektorých jeho poradcov.  Autor zároveň píše, že časť Zelenského okolia je presvedčená, že prezident „klame sám seba“. "Nemáme žiadne možnosti. Nevyhráme. Ale skúste mu to povedať," odkázal autorovi nemenovaný predstaviteľ.

Čo bude v zime?

Autor článku vymenúva aj problémy, ktoré by túto zimu mohli nastať, ak by Rusi zaútočili na energetickú infraštruktúru, ako aj vojenské problémy s nástupom zimy. Ale, píše autor, "Zelenskyj sa s tým odmieta zmieriť." „Zmraziť vojnu pre mňa znamená prehrať ju,“ hovorí Zelenskyj.

Problémy v armáde

Podľa autora sa zdá, že niektorí frontoví velitelia „začali odmietať rozkazy na postup, aj keď prichádzajú priamo z prezidentskej kancelárie“. "Chcú len sedieť v zákopoch a držať obranu. Takto však vojnu vyhrať nemôžeme," cituje autor zástupcu prezidentovho okolia. "V niektorých zložkách armády sa nedostatok personálu stal ešte hroznejším ako nedostatok zbraní a munície. Jeden zo Zelenského blízkych spolupracovníkov mi povedal, že aj keď USA a ich spojenci dodajú všetky zbrane, ktoré sľúbili, "my nebude mať ľudí na ich použitie,“ píše sa v článku.

Problematická mobilizácia 

Okrem toho autor zdôrazňuje problémy s mobilizáciou. V článku sa uvádza, že „keďže sa zintenzívnili odvody na vojenskú službu, na sociálnych sieťach sa šíria príbehy o vojakoch, ktorí ťahajú mužov z vlakov a autobusov a posielajú ich na front“. "Tí, čo majú peniaze, niekedy platia úplatky, aby sa dostali zo služby, pričom často platia aj za zdravotnú výnimku. Koncom leta nabrali podobné korupčné epizódy v systéme odvodov takú dynamiku, že 11. augusta Zelenskyj prepustil vedúcich vojenských správ vo všetkých regiónoch krajiny.“ – píše autor.

Prečo Rusko nepotrebuje celú Ukrajinu
"Trójsky kôň". Prečo by Rusko nemalo oslobodiť celé územie Ukrajiny. Poslanec Ruskej Štátnej dumy Konstantin Zatulin povedal, že Rusi by nemali dúfať v oslobodenie celého územia Ukrajiny. Vyzval tiež, aby nerátali s tým, že po dokončení... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!