Šokujúcu informáciu zverejnil advokát Ribár: Štefan Hamran nepodal žiadosť do civilu ku koncu októbra
30 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Klamal bývalý Policajný prezident Slovenskej republiky Štefan Hamran o svojom odchode do civilu a keď áno, prečo? "Pravda o zmenách v polícii a o (ne)plánovanom odchode Štefana Hamrana," takýto je názov príspevku, ktorý na sociálnej sieti zverejnil JUDr. Martin Ribár - predseda OZ ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY ŠTÁT.

"Prvé kroky nového ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka zožali v posledných dňoch veľkú mediálnu pozornosť a aj kritiku. Je však táto kritika oprávnená? Pozrime sa na fakty," píše sa na sociálnej sieti Za právny štát advokát Ribár.

Prečo nový minister vnútra odvolal Štefana Hamrana, keď mal o 3 dni odísť sám? Pýta sa Ribár a vysvetľuje

"Štefan Hamran hovoril posledné týždne o tom, že si podal žiadosť do civilu ku koncu októbra a opúšťa nielen kreslo policajného prezidenta, ale aj policajný zbor. Kroky nového ministra, ktorý ho len 3 dni pred jeho plánovaným odchodom odvolal z funkcie tak vyvolali rozpaky. „Veď predsa by o pár dni odišiel aj sám!“ znelo z úst kritikov," vysvetľuje Ribár.

"Pravdou však je, že Štefan Hamran túto žiadosť na ministerstve nepodal, hoci to verejne vyhlasoval, uviedol nový minister vnútra Šutaj Eštok. Žiadosť podaná teda nebola. Prečo? Podľa zdrojov zo samotného ministerstva vnútra sa Hamran vyjadroval v tom duchu, že si chce do konca roka vyčerpať dovolenku, aby sa mu tento čas zarátal do výsluhového dôchodku... Z toho vyplýva, že kroky ministra boli logické a čakať do konca roka len preto, aby Hamran v policajnom dôchodku dostal viac peňazí, nedávalo zmysel," dodáva.

Z tohto odpadnete! Vyznanie pre Štefana Hamrana! (FOTO)
Na sociálnej sieti sa objavilo vyznanie od pohľadnej blondíny, ktorá zároveň zverejnila aj spoločnú fotografiu s bývalým Prezidentom Policajného zboru Slovenskej republiky, Štefanom Hamranom. "Prší. Dážď umocňuje pocity skepsy, ktoré mám. Skepsa,... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Mohol nový minister vnútra odvolať policajtov, ktorí získali ochranu?

Advokár Ribár odpovedá na otázku nasledovne: 

Minister postavil mimo službu aj vyšetrovateľov NAKA a operatívnych pracovníkov „našich chlapcov“, ktorí boli podľa medializovaných informácií pod ochranou Úradu pre ochranu oznamovateľov. V médiách sa v súvislosti s jeho krokmi hovorilo, že konal nezákonne, keďže o zmenách tento úrad neinformoval.

Hoci dnes všetci spomínajú zákon, ktorý im takúto ochranu za bežných okolností poskytuje, v minulosti sa zabudlo na iný zákon... Na zákon o štátnej službe. Ten hovorí, že v prípade, ak je policajt obvinený, zo zákona musí byť dočasne pozbavený výkonu štátnej služby.

Štefan Hamran tak v minulosti nespravil, nakoľko obvinenie vyšetrovateľov NAKA považoval za nedôvodné.

Nech ho vnímal akokoľvek, zákon jasne hovorí, že k postaveniu mimo služby dôjsť MUSÍ. O výnimkách sa v zákone nedočítame.

V prvom rade teda zákon porušil Štefan Hamran, keďže ho úplne odignoroval. Nový minister tak po príchode do svojej funkcie nemal na výber, nakoľko by nepostavením vyšetrovateľov mimo služby sám porušoval zákon.

Ich postavením mimo služby bol len napravený nezákonný postup Hamrana v minulosti. Situácia je tak hneď jasnejšia a nie taká jednostranná, ako sa to niektorí snažili vykresliť. Otázkou ostáva, a verím, že sa na to niekto v budúcnosti pozrie, či vôbec policajti mohli z povahy svojej funkcie získať status chránených oznamovateľov. Javí sa totiž, že išlo o účelový krok.

Veď si len skúsme predstaviť, čo by sa stalo, ak by takýto status získal napríklad taký minister XY, či vysokí štátni funkcionári XX a YY. Namiesto písmeniek si napríklad dosaďte mená funkcionárov, s ktorými krokmi ste v minulosti nesúhlasili. Takáto predstava sa vám asi nepáči. Aj preto je potrebné apelovať na dodržiavanie zákonov a netolerovať zneužívanie štátnych orgánov na zabetónovanie sa vo funkciách.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik