RÚVZ uloží organizátorovi výstavy ľudských tiel pokutu za porušenie zákona
30 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Regionálni hygienici uložia organizátorovi výstavy ľudských tiel Body Worlds v Bratislave pokutu za porušenie zákona o pohrebníctve. Jej výška sa môže v závislosti od viacerých faktorov vyšplhať od 20.000 na 50.000 eur.

Pre TASR to potvrdili z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, ktorý na výstave vykonal dozor.

"Odborní pracovníci tunajšieho úradu vykonali dozor v zmysle zákona o pohrebníctve, v rámci ktorého identifikovali porušenie zákona v časti, ktorá sa týka vystavovania ľudských pozostatkov," priblížila hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Na základe toho začal RÚVZ Bratislava správne konanie vo veci uloženia pokuty. "Účastník konania sa dopustil správneho deliktu na úseku pohrebníctva, za čo RÚVZ v zmysle zákona o pohrebníctve uloží pokutu vo výške od 20.000 eur do 50.000 eur, pričom pri určovaní pokuty sa prihliada na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania," priblížila hovorkyňa. Dodala, že správne konanie ešte nie je ukončené.

Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa v Bratislave začala 13. októbra. Viaceré organizácie aj hnutie KDH ju kritizujú, pretože je podľa nich v rozpore s etickým i právnym poriadkom, a žiadajú kompetentných o riešenie situácie. Organizátor túto kritiku odmietol. Výstavu považuje za nevhodnú aj komisár pre deti Jozef Mikloško, kritizuje najmä fakt, že je dostupná aj pre neplnoletých.

Výzva komisára pre deti k Body Worlds

Komisár pre deti prof. MUDr. Jozef Mikloško, PhD. pri príležitosti pamiatky zosnulých vyzýva k úcte k zosnulým. Dôstojnosť človeka vyžaduje, aby bola s úctou vnímaná aj jeho smrť, osobitne ak ide o deti.

V tejto súvislosti chce poukázať na nevhodnosť výstavy Body Worlds originálna výstava skutočných ľudských tiel. Komisár pre deti s veľkým znepokojením prijal podnet, ktorý súvisel so sprístupnením obsahu výstavy neplnoletým, ale hlavne vývinovo nezrelým deťom. Z dostupných informácii je zjavné, že výstavy sa môžu zúčastniť aj deti od štyroch rokov. Súčasťou výstavy je aj prenatálne dieťa a detská lebka.

Keďže je ponuka návštevy propagovaná aj na školách ako súčasť vyučovacieho procesu, komisár pre deti dôrazne apeluje na rodičov, riaditeľov, učiteľov a širokú verejnosť, aby si vybrali menej kontroverzné formy vzdelávania v oblasti ľudského tela, ktoré budú zohľadňovať zrelosť, vyspelosť a zraniteľnosť detí.

Poukazuje na rešpektovanie Deklarácie práv dieťaťa ako aj na Dohovor o právach dieťaťa, kde sa uvádza, že "dieťa pre svoju telesnú a duševnú nezrelosť potrebuje osobitné záruky, starostlivosť a zodpovedajúcu právnu ochranu pred narodením aj po ňom." Nevhodnosť výstavy, potvrdzuje aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorý vo svojom rozhodnutí konštatoval, že výstava mŕtvych tiel s názvom Body Worlds je nezákonná.

Minister ŽP Tomáš Taraba predstavil priority! Nebudeme na Slovensku robiť to, čo bol trend za mimovládok a aktivizmu (VIDEO)
Prioritou šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (SNS) bude nielen rozvoj prírody, ale aj zamestnanosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR preto bude od investorov vyžadovať prísne rešpektovanie noriem Európskej únie (EÚ). Taraba to uviedol vo... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik