Prvý významný úspech ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej! Väčšina pediatrov stiahla výpovede!
30 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však, že krízu v primárnej pediatrii bude riešiť nová vláda. Volajú po komplexných riešeniach. TASR o tom informovala Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD).

"Je na súčasnej vláde a jej parlamente, aby splnili deklarované odhodlanie zvládnuť personálnu krízu v sektore a tak zachovať vysokú kvalitu starostlivosti o deti. Primárni pediatri na Slovensku však opakujú, že ich kapacity sú vyčerpané a akékoľvek odkladanie riešení zvyšuje riziko kolapsu," skonštatovala spoločnosť.

Pediatri požadujú komplexné riešenie primárnej starostlivosti o deti. Volajú po neodkladných opatreniach aj po definovaní strednodobých a dlhodobých riešení. "Primárni pediatri sú pripravení svojou expertízou prispieť k realizácii prijatej reformy v praxi, ako aj k ďalším potrebným krokom k záchrane ohrozenej primárnej starostlivosti o detskú populáciu," uviedla prezidentka SSPPS a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová.

Spoločnosť zároveň skritizovala, že Národná rada (NR) SR pred septembrovými parlamentnými voľbami neotvorila mimoriadnu schôdzu k opatreniam k pediatrii. "Napriek odborným relevantným argumentom a dohode všetkých kompetentných partnerov na legislatívnych úpravách, predchádzajúci parlament odmietol akúkoľvek diskusiu a preukázal absolútny nezáujem o zdravie detí," podotkla.

Situáciou v primárnej pediatrii sa bude Dolinková zaoberať prioritne, deklarovala to po prebraní rezortu od svojho predchodcu Michala Palkoviča.

Výpovede z ambulantných pohotovostných služieb podalo vyše 400 pediatrov v júni. Odôvodňovali to aj ich nedostatkom a preťaženosťou. Žiadali zákonné úpravy na podporu primárnej pediatrickej starostlivosti, napríklad skrátenie fungovania ambulantných pohotovostí z 22.00 h na 20.00 h.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik