Politológ: Najväčšia Ficova politická CHYBA EŠTE LEN PRÍDE!
01 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Fico počas svojej viac, ako tri desaťročia trvajúcej politickej kariéry zažil doslova všetko – zakladal stranu, vládol sám, i v koalícii, prežil „politickú smrť“ po tom, čo musel abdikovať z pozície premiéra. Napriek tomu sa pozbieral a „do hry“ ho vrátilo amatérske vedenie štátu po voľbách 2020. Politológ Juraj Marušiak však pre Plusku tvrdí, že Ficova najväčšia chyba ešte len príde...

Marušiak rekapituluje Ficovu politickú kariéru, v rámci ktorej to pred dvoma-troma rokmi vyzeralo na koniec. Prišla však vláda Igora Matoviča, počas ktorej Robert Fico „reštartoval“ Smer a výrazne mu nahrala k úspechu. Politológ však hovorí, že najväčšia chyba Roberta Fica ešte len čaká napriek tomu, že on za ňu považuje, že počas svojich vlád si „neustriehol“ napríklad mimovládne organizácie, či médiá.

31 rokov v politike

„V politike sa drží neprestajne od roku 1992. Prakticky je tak najdlhšie slúžiacim slovenským politikom,“ podotýka v Pluske Marušiak s tým, že vo Ficovej kariére sa nedá hovoriť o drámach. V roku 1999 založil Smer, s ktorým zostavuje štvrtú vládu, čo ho podľa Marušiaka robí najúspešnejším premiérom Slovenska.

Minister ŽP Tomáš Taraba predstavil priority! Nebudeme na Slovensku robiť to, čo bol trend za mimovládok a aktivizmu (VIDEO)
Prioritou šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (SNS) bude nielen rozvoj prírody, ale aj zamestnanosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR preto bude od investorov vyžadovať prísne rešpektovanie noriem Európskej únie (EÚ). Taraba to uviedol vo... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Mal aj zlé chvíľky

Politológ pripomína, že Fico musel po vražde Kuciaka a Kušnírovej abdikovať na pozíciu premiéra, no aj vtedy prezidentovi Kiskovi „sľúbil“, že nikam neodchádza. Neustál vtedy tretie funkčné obdobie a Marušiak si myslí, že ak sa niekedy dalo hovoriť o jeho páde, tak to bol práve rok 2018.

Fico, Kaliňák a ich policajný Gašpar. archívne foto, tasr

„Dôvodov bolo zrejme viacero – jeho vlastná únava, únava v samotnej strane a nespokojnosť obyvateľstva,“hodnotí Marušiak. Po ďalších voľbách sa Smer nedostal do vládnej koalície a sám Fico hovoríl o odchode z politiky a prepustení miesta Petrovi Pellegrinimu. Ten, aj s ďalšími desiatimi poslancami, zo Smeru odišiel a Fico ďalej padal.

Resuscitácia Smeru

Moci sa ujal Igor Matovič a s ním prišli pandemický zmätok, množstvo nesprávnych rozhodnutí a večné spory.

„Dokázal zo situácie, do ktorej dostali krajinu vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera, vyťažiť maximum.  Navyše predchádzajúca koalícia tak dlho strašila návratom Smeru, až sa toho voliči prestali obávať,“skonštatoval Marušiak. Ten Ficovi kvituje, že aj napriek všetkým neúspechom si Smer udržal regionálne stranícke štruktúry a volebnú kampaň viedol už od záveru volebného roka 2020. V tom čase by vítal, keby dosiahol dvojciferný výsledok, no tvrdá práca sa Smeru vyplatila – v predčasných voľbách získal dvojnásobok toho, s čím rátal ešte pred dvoma rokmi.

Najväčšia chyba z pohľadu Marušiaka

„Za posledné roky tými najväčšími chybami boli orientácia na extrémistický voličský segment, hodnotové zbližovanie s formáciami ako Republika či zapájanie ľudí ako antisemita Dany Kollár do svojej kampane. Takéto okolie mu síce nahradilo stratené voličské hlasy, nijako však Slovensko neposunie dopredu, skôr naopak,“hovorí Marušiak a obáva sa, že najväčšiu chybu Fico ešte len urobí.

Najväčšia chyba z pohľadu Fica

Robert Fico na svojich tlačových besedách niekoľkokrát vyhlásil, že za svoju najväčšiu chybu považuje prístup k mimovládnym organizáciám, médiám a silovým zložkám. A práve s týmto by podľa Marušiaka mohla súvisieť chyba, ktorú Fico čoskoro urobí. Po menovaní svojej štvrtej vlády totiž prehlásil, že sa skončila vláda mimovládnych organizácií.

UNIKLA komunikácia ČURILLOVCOV po suspendovaní: SO VŠETKÝMI EŠTE VYJ**EME! (FOTO)
Zdá sa, že vysporiadať sa s kauzou čurillovcov nebude také jednoduché, ako by sa zákonu mohlo zdať. Trvá už čosi viac, ako dva roky a nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa ich hneď po nástupe do funkcie pokúsil postaviť mimo službu. A... Čítať ďalej
01 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik