Digitálna mena: Sme o krok bližšie k finančnej diktatúre?
30 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Digitálne euro. Digitálna mena. Eursystém pred pár dňami prešiel do prípravnej fázy projektu digitálneho eura. Informovala o tom Národná banka Slovenska (NBS) na svojom webovom sídle. Digitálna mena je jednou z tých tém, ktoré majú svojich podporovateľov, ale aj odporcov.

NBS vysvetľuje, ako by mala ďalšia fáza prijímania digitálneho eura fungovať a aké sú výhody digitálnej meny.

Podľa NBS je súkromie zaručené, no aktuálne sa všetky bezhotovostné transakcie vykonané na Slovensku zhromažďujú na Finančnej správe.

Prípravná fáza

„Toto rozhodnutie bolo prijaté v nadväznosti na ukončenie dvojročnej výskumnej fázy, ktorú Eurosystém spustil v októbri 2021 s cieľom posúdiť možnú koncepciu a modely distribúcie digitálneho eura. Na základe záverov tejto fázy, zverejnených dnes v osobitnej správe, ECB navrhla digitálne euro, ktoré by bolo široko dostupné občanom a podnikom prostredníctvom dohliadaných sprostredkovateľov, napríklad bánk,“informuje NBS s tým, že digitálne euro by bolo široko dostupné a používanie by bolo bezplatné. Podľa NBS má ponúkať najvyššiu úroveň súkromia a ponúkalo by všetky spôsoby transakcií.

Šokujúcu informáciu zverejnil advokát Ribár: Štefan Hamran nepodal žiadosť do civilu ku koncu októbra
Klamal bývalý Policajný prezident Slovenskej republiky Štefan Hamran o svojom odchode do civilu a keď áno, prečo? "Pravda o zmenách v polícii a o (ne)plánovanom odchode Štefana Hamrana," takýto je názov príspevku, ktorý na sociálnej sieti zverejnil... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ponúka aj výhody

Digitálne euro podľa NBS by nemalo mať formu mince alebo bankovky, no charakteristiky hotovosti by boli zachované. Malo by byť široko akceptované a ľahko použiteľné; zadarmo na základné použitie; použiteľné pre všetky digitálne platby v eurozóne; nevyžadovalo by online pripojenie; ponúklo by najvyššiu možnú ochranu súkromia; bolo by inkluzívne, pričom sa na nikoho nezabudne a bolo by spojené s okamžitým zúčtovaním platieb. NBS tiež hovorí o bezpečnosti bez rizika, pričom neexistuje iný digitálny platobný prostriedok s takýmito komplexnými vlastnosťami.

SITA | Národná banka Slovenska

Zaručuje súkromie

„Centrálne banky nemajú záujem a nebudú monitorovať ľudí, ich platby a nemajú žiadne komerčné ambície. V prípade zavedenia digitálneho eura by centrálna banka nemala by prístup k žiadnym osobným údajom, ktoré by priamo identifikovali koncových používateľov, ani by ich neukladala,“ prízvukuje NBS s tým, že súkromie by malo mať úroveň, ako pri platbách v hotovosti.  Vylúčení by nemali byť ani tí, ktorí nevlastnia bankovú kartu, či účet.

Máme novú vládu, satira nelení! Vtipkári mali aj počas uplynulého týždňa žatvu (GALÉRIA)
Vtipkári mali aj počas uplynulého týždňa žatvu. Na Slovensku satira, zvlášť tá politická, len tak kvitne. Sadia, hnoja a zalievajú ju páni z Hradného vŕšku, občas pani z prezidentského paláca a zahanbiť sa nedajú ani tí z Úradu vlády. Tam sú noví... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Hlasy „pre“

Zástancovia z radov verejnosti sa na digitálne euro tešia. Nechcú totiž nosiť v kabelke či vrecku peňaženku s hotovosťou, je to pre nich pohodlné. Navyše platby v digitálnej mene majú byť rýchlejšie a pohodlnejšie.

Hlasy „proti“

Banky síce zaručujú súkromie a bezpečnosť, no odporcovia digitálnej meny sa obávajú vstupu tretích strán – nie jeden človek s nepohodlným názorom sa dočkal toho, že prišiel o všetky bankové účty. Obavy sú tu aj zo „špehovania“ - keď idete do obchodu a nakúpite za hotovosť, nikto nevie, čo ste si kúpili. Vedeli ste, že na Slovensku, ak platíte kartou, všetky informácie do detailu sa zhromažďujú na finančnej správe? Možno si poviete, že vám to je jedno. Ale už v minulosti sa podarilo mnohým hackerom prelomiť ochranu v online priestore.

Cez digitálne euro hrozia obmedzenia. Mena sa pripravuje - ako sa pozerať na nástrahy a príležitosti?
Cez digitálne euro hrozia obmedzenia. Mena sa pripravuje - ako sa pozerať na nástrahy a príležitosti? Čo to vlastne digitálna mena je? Pripraví nás o slobodu? A kde to už skúšajú? Ako sa zabezpečiť a pripraviť? A bude hotovosť plne nahradená? Čo je... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik