Anna Ghanamová vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú
30 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Anna Ghanamová, predsedníčka  Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR to už nevydržala. Pýta sa, či je toto vraždenie civilistov v pásme Gazy v poriadku a vyzýva aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Pani prezidentka Zuzana Čaputová, ani Vy neodsúdite vyhladzovanie palestínskych detí?

Príspevok Anny Ghanamovej zverejnený na sociálnej sieti preberáme v plnom znení.

Nechcela som sa k tomu už vyjadrovať, ale nejde to...

Za necelý mesiac bombardovania Gazy vyše 7 000 mŕtvych z toho 3 300 detí. Odsúdila som a odsudzujem usmrtenie aj izraelských civilistov. Ale odsúdia dnes tí s izraelskými vlajkami v profile vyhladzovanie civilistov v Gaze? Pýta sa Ghanamová.

"Či toto vraždenie je už v poriadku pre nich? Zástupcovia vraj civilizovanej Európy boli proti humanitárnej pomoci a prímeriu! 😱 Ale čo sa čudujem. Krajiny, ktoré zbohatli z kolonialistickej politiky nemajú problém držať stranu okupantovi. A slovenské autority? Veď zdržať sa hlasovania je také alibisticky pohodlné. Pani prezidentka Zuzana Čaputová, ani Vy neodsúdite vyhladzovanie palestínskych detí? Sú príliš tmavé, či málo bielo-modré, aby si zaslúžili ľútosť? Či aj tie deti sú teroristi? Alebo sú deti teroristov, či budúci rodičia budúcich teroristov, tak si solidaritu nezaslúžia? Som zhnusená z tohto nespravodlivého sveta a zo všetkých autorít, ktoré udeľujú spravodlivosť a humanizmus iba tomu, komu oni chcú. Ako v tomto pokrytectve žiť ďalej?? Pýta sa ďalej.

V pásme Gazy katastrofa neslýchaných rozmerov. Pasca pre milióny civilistov

Katastrofa neslýchaných rozmerov. Izraelské útoky na pásmo Gazy už majú na svedomí vyše 8000 životov. Na obrovské utrpenie ľudí upozorňujú tamojšie zdravotnícke úrady. Medzinárodný výbor Červeného kríža(MVČK) požaduje okamžitú deeskaláciu konfliktu. Zúfalí ľudia bojujú o prežitie.

Druhá fáza vojny a stovky demonštrácií na podporu Palestínčanov  

Druhá fáza vojny bude ťažká a dlhá, vyjadril sa podľa agentúry Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Reakciou na rozširovanie vzdušných a pozemných útokov Izraela na pásmo Gazy boli rozsiahle demonštrácie v  mestách po celej Európe, Blízkom východe i Ázii. Demonštranti tak preukázali svoju podporu Palestínčanom, informovali podľa portálu Topky v správach agentúry Reuters a AFP.

Pasca pre milióny civilistov

"V Gaze sú v pasci milióny civilistov, ktorí nemajú kam utiecť,"informuje  MVČK. Palestínčania sú "uprostred masívneho bombardovania a vojenského obliehania". Organizácia hovorí o "katastrofálnom zlyhaní, ktoré svet nesmie tolerovať".Súčasne MVČK opätovne vyzval palestínske radikálne hnutie Hamas na prepustenie rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiava a odsúdil využívanie civilistov ako ľudských štítov.

Ľudia prenikli do skladov s humanitárnou pomocou

Tisíce ľudí podľa Topiek v obliehanej Gaze prenikli do skladov s humanitárnou pomocou, berú si  jedlo a ďalšie zásoby potrebné na prežitie. Informoval o tom úrad OSN pre palestínskych utečencov. Izrael uviedol, že USA a Egypt dnes rozšíria humanitárnu pomoc do Gazy. Zabezpečiť to má nový mechanizmus, vytvorený v spolupráci s USA, Egyptom a Organizáciou Spojených národov.

OSN hovorí o humanitárnej katastrofe

Agentúra AFP informovala, že generálny tajomník OSN António Guterres  opäť vyjadril veľké obavy ohľadom situácie v Pásme Gazy. Označil ju za humanitárnu katastrofu. S poľutovaním hovoril o zintenzívnení vojenských operácií. Izrael od piatku okrem masívneho bombardovania pokračuje v rozsiahlej pozemnej operácii na severe Pásma Gazy.

V pásme Gazy katastrofa neslýchaných rozmerov. Pasca pre milióny civilistov
Katastrofa neslýchaných rozmerov. Izraelské útoky na pásmo Gazy už majú na svedomí vyše 8000 životov. Na obrovské utrpenie ľudí upozorňujú tamojšie zdravotnícke úrady. Medzinárodný výbor Červeného kríža(MVČK) požaduje okamžitú deeskaláciu... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik