Solčanský: Slovensko ako líder Európy? A prečo nie
30 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Dalimir Solčanský, právnik z Nitry si myslí, že Slovensko po boku Maďarska majú veľmi slušnú šancu zabojovať o nové líderstvo v Európe. Napísal to napriek tomu, že červené denníčky hovoria o Ficovej izolácii na podujatiach európskeho charakteru. Solčanského k myšlienke priviedol ruský denník.

Solčanský listujúc európskou a ruskou tlačou konštatuje, že hoci predseda Európskej rady deklaruje silnú jednotu, iná tlač hovorí o tom, že Slovensko a Maďarsko svojimi postojmi tú jednotu „nabúrali“. Ruské denníky dokonca podľa neho idú ešte ďalej – očakávajú, že práve tieto dve krajiny možno budú lídrami v novom trende návratu k lacnej ruskej rope a plynu. Na nedávnom summite sa k Slovensku a Maďarsku k odklonu vojenskej pomoci Ukrajine pridalo aj Grécko.

Fico v kúte nesedel

Červené denníčky (všimnite si farbu loga či Denníka N, alebo SME) bili na poplach, že ak bude Robert Fico menovaný za premiéra, nik s ním neprehovorí.

„Nuž, priamo Politico zverejnilo na titulke fotku zo summitu a či tam Fico vyzerá byť izolovaný alebo nie, posúďte sami.  Na druhej strane však už proklamovaná jednota EÚ neexistuje. Členské štáty sa nevedia dohodnúť na texte výzvy vo veci konfliktu v Gaze a odsúhlasenie ďalších peňazí Ukrajine bude tiež ťažká úloha. To však nebránilo predsedovi Európskej rady  Charlesovi Michelovi, aby privítal  „𝘀𝗶𝗹𝗻ú 𝗷𝗲𝗱𝗻𝗼𝘁𝘂“ medzi lídrami EÚ na tlačovej konferencii,“ napísal Solčanský vo svojom piatkovom statuse.

Europoslankyňa je spokojná: Slnko vyšlo, Fico v kúte nesedí (VIDEO)
Europoslankyňa za Smer-SSD pripomína, že keď pri prvej migračnej vlne pred rokmi Robert Fico hovoril o nutnosti ochrany vonkajších hraníc, bol za to Európskou komisiou kritizovaný. Dnes podľa nej aj EÚ prichádza na to, že práve tento krok Európa... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Máme po samite...

„Maďarsko a Slovensko bojujú o nové líderstvo v Európe. Hlavnou politickou udalosťou týždňa bol určite summit EÚ, kde Maďarsko a Slovensko predviedli trochu iný postoj k ďalšej pomoci Ukrajine, ako zvyšok Európy.  „Rozkol v Európskej únii pokračuje", konštatoval napr. španielsky  El País. Lídri Maďarska a Slovenska pôsobia podľa tohto zdroja ako tŕň v oku Európy a bránia vytváraniu obrazu jednoty,“ poznamenáva Solčanský.  

Iná rétorika z Ruska

Solčanský si však všíma aj pohľad ruských médií. Aj tie (Ruská Pravda) registrujú koniec vojenskej pomoci Ukrajine, no z ich pohľadu ide o „boj o nové líderstvo v Európe".

„Hoci vraj Maďarsko a Slovensko nie sú priatelia Ruska, vedenie týchto krajín chápe, že moc si udrží len udržaním životnej úrovne obyvateľstva. A to sa nezaobíde bez návratu k ruským energetickým zdrojom. Preto tieto dve krajiny začali boj o to, kto sa stane prvým mierotvorcom,“ tlmočí na Facebooku Solčanský názor ruských novín.

FICO V BRUSELI - TAKTO SA TO ROBÍ, DO PSEJ MATERE! (VIDEO)
Konečne máme premiéra, na ktorého môžeme byť hrdí. V Bruseli hovoril za väčšinu Slovákov, keď odmietol vojenskú pomoc Ukrajine. Skonštatoval to na sociálnej sieti podpredseda Smeru a novopečený podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha. "Robert Fico... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Naša chvíľa môže prísť

„Keď skôr či neskôr skončí konflikt na Ukrajine, potom Budapešť alebo Bratislava dramaticky zvýši svoj status a jedna z nich bude  pôsobiť ako moderátor procesu zlepšovania vzťahov medzi Európou a Ruskou federáciou. To podnieti aj ďalšie krajiny, aby sa k nim neskôr pridali a otočili svoju pozíciu k Rusku. Medzi nimi by vraj mohli byť najmä:  Bulharsko; Fínsko; Taliansko z ktorých sa každý bude chcieť stať lídrom novej Európy,“ rozvíja myšlienku ďalej Solčanský s tým, že minimálne teraz máme príležitosť stať sa lídrami Európy.

Zásadný postoj Grécka

„Postoj Grécka som dal absolútne jasne najavo: Grécko nebude súhlasiť s riešením, ktoré zahŕňa len Ukrajinu a nič iné," povedal Mitsotakis. „Som vďačný Európskej komisii za prerozdelenie prostriedkov pridelených z Fondu na obnovu, aby sme mohli rýchlo začať s projektmi obnovy v Tesálii (po silných záplavách), ale teraz môžeme povedať, že Fond solidarity je v zásade vyčerpaný a krajiny, ktoré sú obeťami prírodných katastrof, si nemôžu nárokovať nové zdroje, pretože takéto európske zdroje jednoducho neexistujú,“ poznamenal grécky premiér.

K Ficovi a Orbánovi sa pridal ďalší! GRÉCKY PREMIÉR...
Grécky premiér zhodnotil možnosť revízie rozpočtu EÚ v prospech Ukrajiny. Mitsotakis: Grécko nebude súhlasiť s revíziou rozpočtu EÚ len v prospech Ukrajiny. Našiel sa ďalší! Grécko nebude súhlasiť s revíziou viacročného rozpočtu Európskej únie,... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik