Na Blízkom východe stále viac prihára. Útok na nemocnicu
30 | 10 | 2023 I Milan Laca

Iránsky prezident: Izrael prekročil červené čiary.

Iránsky prezident Ibrahim Raisi uviedol, že Izrael svojimi činmi "prekročil červené čiary", ktoré by mohli "každého prinútiť konať".

Varuje 

Ako napísal  Raisi na Twitteri, „Washington nás žiada, aby sme nič nerobili, ale oni sami poskytujú rozsiahlu podporu Izraelu. USA poslali správu "Osi odporu", ale na bojisku dostali jasnú odpoveď.“ „Os odporu“ sú Iránom podporované sily na Blízkom východe, vrátane Hamasu.

V pásme Gazy katastrofa neslýchaných rozmerov. Pasca pre milióny civilistov
Katastrofa neslýchaných rozmerov. Izraelské útoky na pásmo Gazy už majú na svedomí vyše 8000 životov. Na obrovské utrpenie ľudí upozorňujú tamojšie zdravotnícke úrady. Medzinárodný výbor Červeného kríža(MVČK) požaduje okamžitú deeskaláciu... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Mária Sliacka

  • Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vyhlásil, že Irán je spolupáchateľom izraelskej vojny, hoci Spojené štáty nemajú žiadne spravodajské informácie ani dôkazy, ktoré by naznačovali priamu účasť Iránu na útokoch.
  • Vo štvrtok boli napadnuté americké vojenské základne na Blízkom východe .
  • Spojené štáty odpovedali útokom na dva iránske ciele vo východnej Sýrii.
Útok na nemocnicu

Nemocnica Al-Quds v pásme Gazy, kde sa ukrýva asi 12 000 obyvateľov, sa ocitla pod paľbou, informuje televízny kanál Al-Hadath.  Podľa palestínskeho ministerstva vnútra, Izrael zaútočil aj na predmestie nemocnice v oblasti Tel al-Hawa južne od mesta Gaza. Palestínska spoločnosť Červeného polmesiaca ohlásila, že vedenie síl Al-Quds dostalo od izraelskej armády varovanie o jej úmysle zasiahnuť zdravotnícke zariadenie. Okrem 400 pacientov sa tam pred bombardovaním ukrývalo asi 12-tisíc ľudí.

Nemožná evakuáci
Ako zdôraznil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, výzvy Tel Avivu, aby ľudia opustili budovu, sú dôvodom na znepokojenie, pretože "je nemožné evakuovať nemocnicu plnú zranených".
Izrael nacvičoval útok na Gazu
Izraelská armáda vykonala cvičenia na minikópii pásma Gazy. WSJ: Izraelská armáda nacvičila inváznu operáciu na malej kópii Gazy. Pripravujú sa Izraelské obranné sily (IDF) precvičili v rámci prípravy na pozemnú operáciu v Gaze. Cvičiskom bola... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!