Škandalózna výstava mŕtvych tiel v Bratislave má PO CHLEBE!
29 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Výstava mŕtvych tiel v bratislavskom obchodnom centre vzbudila okrem záujmu aj značný rozruch. Ako zareagoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva?       

13. októbra sa v bratislavskom obchodnom centre Nivy na výstave s názvom Body Worlds mohli účastníci celej akcie „pokochať“ pohľadmi na mŕtve telá skutočných ľudí, ktoré boli naaranžované podľa slov autorov „do úžasne prepracovaných, umeleckých, pohyblivých tónov“. Mŕtvoly boli  zbavené kože a rôzne rozrezané, aby bolo vidieť ich svaly, orgány, cievy alebo šľachy. 

Autor výstavy napriek zákazu vykonal verejnú pitvu

Autorom tohto projektu je nemecký lekár a podnikateľ Günther von Hagens,  ktorý sa považuje za človeka, v ktorom sa spája veda a umenie. Prezývajú ho Novodobý Frankenstein alebo aj Doktor Smrť. V minulosti čelil viacerým obvineniam a súdnym konaniam.

Napríklad v roku 2002  po 170 rokoch vykonal prvú verejnú pitvu v Spojenom kráľovstve , hoci bol predtým  upozornený, že ide o trestný čin. Napriek tomu pitvu vykonal a ešte to vysielala aj miestna televízia. Hagens je aj vynálezcom plastinácie. Ide o techniku, pomocou ktorej sa z tela vysaje všetka tekutina a tuk a jemné tkanivá sa naplnia odolným plastickým materiálom. Výsledkom sú tak  „skutočné ľudské sochy.“

Výstava nie je v súlade so zákonmi Slovenskej republiky  

Zákon o pohrebníctve hovorí, že ľudské pozostatky majú byť pochované a ich vystavovanie je až na niekoľko výnimiek zakázané. Je možné, že výstava unikla pozornosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Podľa zákona môže dostať organizátor pokutu vo výške 20 až 50-tisíc eur. Organizátor výstavy si však možno spočítal, že sa mu to aj napriek pokute oplatí.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva už začal konať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva sa o morbídnu výstavu už začal zaujímať. Potvrdil, že výstava Body Worlds je nezákonná a organizátorovi hrozí pokuta. Denníku Štandard to potvrdil Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku. Výstava porušuje zákon o pohrebníctve, konkrétne paragrafy tri a štyri spomínaného zákona. Vo veci už údajne koná aj okresná prokuratúra v Bratislave.

Verejná výzva na skončenie výstavy

Signatári  Verejnej výzvy na skončenie neetickej výstavy mŕtvych ľudí a ich dôstojné pochovanie vyzývajú organizátorov, aby bez zbytočného odkladu podnikli kroky k zastaveniu tejto nelegálnej činnosti.

SOM DIEŤA ČESKOSLOVENSKA! Viacerí ministri si pripomenuli výročie vzniku prvej ČSR (VIDEO)
Viacerí ministri si pripomenuli 105. výročie vzniku prvej Československej republiky, ktoré je na Slovensku štátnym sviatkom. Získané skúsenosti zo spoločného štátu podľa nich prispeli k budovaniu samostatného Slovenska. Vyzdvihli tiež súčasný... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik