KPÚ nahral developerom: Porucha hradného múru asi nesúvisí s výstavbou Vydrice (FOTO)
28 | 10 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Je málo pravdepodobné, že porucha múru v areáli Bratislavského hradu súvisí s výstavbou projektu Vydrica v podhradí. Pre TASR to uviedol riaditeľ Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Bratislava Ján Mackovič odvolávajúc sa na vyjadrenia statika, s ktorým pamiatkový úrad spolupracuje. Vertikálne i horizontálne posuny múru sú však naďalej monitorované.

"Krajský pamiatkový úrad Bratislava je informovaný o poruche múru v areáli Bratislavského hradu od správcu, Národnej rady SR, už dlhšiu dobu. Odkláňa sa horná časť múru popri chodníku," skonštatoval Mackovič.

Kancelária Národnej rady (NR) SR, na základe statických posudkov, spracovala projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu s cieľom odstrániť havarijný stav hradby pri Žigmundovej bráne ešte v roku 2014. Sanácia hradného múru bola následne realizovaná v rokoch 2018/2019. Vzhľadom na pretrvávajúci nevyhovujúci stav múru sa v súčasnosti monitorujú vertikálne a horizontálne posuny, a to nezávisle developerom, ako aj Kanceláriou NR SR.

"Takisto podľa našich informácií budú realizované sondy na zistenie možných príčin odklonu. Na základe zistení budú následne realizované opatrenia na sanáciu týchto porúch," poznamenal Mackovič.

Kancelária NR SR, ktorá má v správe Bratislavský hrad a jeho okolie, pre TASR nedávno uviedla, že eviduje praskliny v časti hradného múru nad Žigmundovou bránou. Nejde však o havarijný stav. Keďže však z dokumentov a meraní, ktoré má k dispozícii, nie je možné jednoznačne určiť príčiny vzniku prasklín a posunov, iniciuje ďalšie rokovania s odborníkmi na danú problematiku. Pripravuje doplnenie podkladov pre ďalšie relevantné odborné stanoviská a znalecké posudky.

BEZ HOTOVOSTI ANI NA KROK! Až 3 veľké BANKY budú mať masívnu ODSTÁVKU
Pripravte si dostatočnú hotovosť! Nezaplatíte totiž kartou, cez internet ani nevyberiete peniaze z bankomatu. Takýto oznam zverejnila mBank, ktorá na víkend naplánovala rozsiahlu odstávku služieb. Platby už v sobotu obmedzia aj ďalšie dve... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Developer Vydrica Development v nedávnej reakcii pre TASR odmietol, že by medializované informácie o poškodení chodníkov a odklone múru v areáli hradu súviseli s výstavbou jeho projektu v podhradí. Zadokumentované mali byť už v roku 2014, teda päť rokov pred začiatkom stavebnej činnosti. Uvedený nevyhovujúci stav potvrdila aj opakovaná pasportizácia objektov v území v roku 2022, ktorú zrealizovali v súvislosti s prebiehajúcimi prácami na spevňovaní hradného brala nad prvou etapou projektu Vydrica.

Deklaruje, že s Kanceláriou NR SR priebežne komunikuje a spolupracuje počas celej výstavby projektu. Rovnako tak pravidelne monitoruje a vyhodnocuje skalný masív nad projektom v súvislosti s realizovaným spevňovaním hradného brala aj výstavbou projektu. Žiadne deformácie ani posuny neeviduje.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Čaputová v stopách daňového podvodníka Kisku
Zdá sa, že Zuzana Čaputová sa vyhýba konfrontáciám s novinármi. Samozrejme, iba s tými, ktorí jej dokážu položiť aj otázky na telo a reagovať kriticky. Nielen pochlebovať. Ide tak v stopách svojho predchodcu, daňového podvodníka Andreja Kisku. Aj... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Mária Sliacka

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik