Fico ako diablov advokát v Bruseli
28 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Robert Fico si už dávnejšie získal nálepku proruského, proti ukrajinského a proti európskeho politika. No na rozdiel od Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczyńského nikdy priamo nespochybňoval základné pravidlá EÚ. Nie je teda Fico iba advocatus diaboli, ktorý nakoniec môže byť únii prospešný? Takúto otázku vo svojom komentári pre denník Pravda kladie publicista Igor Daniš.

Názor Igora Daniša prinášame v plnom znení.

Za zatvorenými dverami nie je v názoroch osamotený

Slovenský premiér sa vždy kriticky vyjadroval iba k niektorým krokom ako napríklad k povinnému rozdeleniu migrantov, nikdy k samotnému fungovaniu únie. Ani teraz sa nevyjadril proti pomoci Ukrajine ako takej, iba sa pýta na záruky jej efektívneho využívania. A podľa jeho slov za zatvorenými dverami nie je osamotený.

No pýtať by sme sa mali všetci, pretože na summite sa rozhoduje o pomoci Ukrajine v sume 50 miliárd eur na roky 2024–2027. Nemiešajme to: ide o financovanie obnovy vojnou zničenej krajiny, nie o akútnu vojenskú pomoc.

Vie, o čom hovorí

Paradoxne samotný Fico je ten najpovolanejší. Vie, o čom hovorí. Pretože za vlád Smeru sa na Slovensku európska pomoc (eurofondy) rozkradla, či ostala ležať ľadom alebo sa použila na rôzne nepotrebné „prkotiny“. Fico vie z prvej ruky, ako sa to v praxi „robí“. Azda žiadna krajina tak nezlyhala vo využívaní eurofondov, ako Slovensko. A keďže vieme, že Ukrajina je v korupcii „vyspelejšia“ ako Slovensko, obavy sú na mieste. No len aby sa Ficov postoj neobrátil proti nám…

IZOLOVANÝ FICO? Šimečkove médiá a progresívci zúria!
Kuvičie hlasy nemali pravdu. Fico nesedel v kúte a dôstojne nás reprezentoval v Bruseli. Bolo že to strašenia a katastrofických predpovedí! Ako bude sedieť Fico v Bruseli sám v kúte a kľačať na ostrom polienku. Ako si kalich trpkosti vypije do dna.... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Mária Sliacka

Lídri EÚ by si mali prestať zatvárať uši pred nepríjemnými otázkami a klamlivo si nahovárať, aká je únia múdra, silná a dokonalá. No ak nebudú jednotní, únia bude ešte zraniteľnejšia, to by si Fico s Orbánom mali uvedomiť.

To, čo na Ficovom postoji irituje, je niečo úplne iné. Keď hovorí o prímerí, počúva sa to dobre, kto by nechcel zastaviť zabíjanie ľudí. No treba dodať aj B. Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a okupuje časť krajiny. Ukrajinci sa ju snažia oslobodiť, zobrať si ukradnuté späť, vyhnať ruskú armádu. Ak Rusi nebudú pod tlakom a cítiť údery, Putin neustúpi ani o piaď, na mierových rokovaniach zvlášť. V tomto akoby Fico stratil základný demokratický kompas.

FB/Igor Daniš | Igor Daniš

Takto to donekonečna nejde

No na druhej strane má pravdu, takto to donekonečna nejde. Aj v USA s blížiacimi sa prezidentskými voľbami i voľbami do Kongresu sa čoraz častejšie ozývajú hlasy spochybňujúce pomoc Ukrajine z „vreciek daňových poplatníkov“. Po tom, čo USA svoju pozornosť presúvajú k Izraelu, EÚ zostane sama na riešenie konfliktu. Doterajšia stratégia zlyháva. Sankcie zďaleka nefungujú, ako by mali. Rusko nepoložili na kolená, obchádzajú sa. Preto, ak sa na summite diskutuje o ďalšom balíku sankcií, otázka čo prinesú, či viac nepoškodia Slovensku (ako Španielsku a Portugalsku), je na mieste.

Únia je v úzkych

Musíme si to priznať. Ľahkovážny prístup k migrácii zlyhal. Potrebujeme rýchlu odpoveď, no lídri evidentne nevedia, čo majú robiť. O rýchlej repatriácii nelegálnych migrantov sa nesmie iba hovoriť, ale rýchlo konať. O účinnejšej ochrane hraníc detto. Keby sa vedelo ako… Ak chýba v niektorých odvetviach (lacná) pracovná sila, dobre zaveďme pre migrantov pracovné víza (spoplatnené, na úver) ešte v ich materských krajinách. Len treba opäť konať. Za rohom sú utečenci z Gazy. Ak budeme iba vajatať, o rok nás migračná vlna pohltí.

Konečne by si lídri EÚ mali prestať zatvárať oči pred nepríjemnými otázkami a klamlivo si nahovárať, aká je únia múdra, silná a dokonalá. No ak nebudú jednotní a budú sa navzájom podrývať, únia bude ešte zraniteľnejšia, to by si Fico s Orbánom mali uvedomiť a prestať si prihrievať vlastnú polievočku.

DIVOKÝ ZÁPAD V MAĎARSKU! Prestrelky migrantov a stovky policajtov
PO ZÚRIVEJ PRESTRELKE MIGRANTOV na maďarských hraniciach boli v sobotu vyslané do pohraničnej oblasti s Maďarskom stovky srbských policajných dôstojníkov. Zadržali niekoľko ľudí po streľbe medzi migrantmi. Tá zabila troch ľudí a jedného zranila,... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik