Čaputová v stopách daňového podvodníka Kisku
28 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Zdá sa, že Zuzana Čaputová sa vyhýba konfrontáciám s novinármi. Samozrejme, iba s tými, ktorí jej dokážu položiť aj otázky na telo a reagovať kriticky. Nielen pochlebovať. Ide tak  v stopách svojho predchodcu, daňového podvodníka Andreja Kisku. Aj ten to robil podobne, upozorňuje portál tvnoviny.sk. Odborník sa pýta: Na Žilinkovi to médiám vadí a na prezidentke nie?

Prezident nemusí byť pasívny

To, že prezident má svoje kompetencie a nemusí byť pasívny, dokázala Zuzana Čaputová, keď mala vymenovať v poradí už štvrtú vládu počas svojho päťročného mandátu. Odmietla totiž vymenovať vládu, kým namiesto Huliaka nebude na poste šéfa envirorezortu iné meno.

Spokojný nebol napokon nikto

Okrem nespokojných občanov prezidentku za „naťahovanie času“ kritizoval premiér Fico,  SNS,  ale aj takzvané "demokratické" spektrum, ktorému zase prekážalo, že Čaputová súhlasila s nomináciou  Róberta Kaliňáka. 

Aj Kiska to tak robil

Zuzana Čaputová sa  občanom  naposledy  prihovorila 2. októbra po parlamentných voľbách. Uviedla,  že poverí Roberta Fica zložiť vládu a stretne sa so všetkými predsedami parlamentných strán. Novinárom priestor na otázky nedala. Kancelária prezidenta neodpovedala ani na písomné otázky.

Kauza Čaputová-Huliak bola oveľa viac ako len búrka v pohári vody
Kľúčová dilema je, čo je vlastne riadny chod ústavných orgánov? Podľa článku 101 Ústavy SR prezident „svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov“. Výklad významu/významov tohto pojmu môže byť buď logicky vecný, alebo právne... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Neskôr prezidentka reagovala v relácii Na telo 8. októbra, vravela, že premýšľa nad nomináciami na ministrov. Ako príklad uviedla Roberta Kaliňáka, ktorého by mala problém vymenovať za ministra vnútra. Nevyjadrila sa však k dôvodom.  

Pri Huliakovi už dôvody uviedla, vraj  by išiel proti oficiálnej politike štátu v oblasti klimatickej krízy. Po doručení nominácie Tomáša Tarabu ale svoje rozhodnutie nekomentovala. Politológ Lenč si myslí, že tento spôsob prevzala Čaputová od bývalého prezidenta Kisku, ktorý takisto poskytoval vyhlásenia bez možnosti novinárov pýtať sa.

Andrej Kiska, zdroj: FB/MŠ

Výnimkou je zahraničie

Výnimku tvoria zahraničné návštevy, po ktorých sa novinári mohli pýtať Čaputovej aj jej zahraničných kolegov. Išlo napríklad o návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského alebo českého prezidenta Petra Pavla. Pri zásadných domácich udalostiach prezidentka väčšinou dáva len vyjadrenie.

Novinári by nemali používať dvojaký meter

Politológ Lenč si myslí, že takýto uzavretý prístup nie je dobrý. Veď ak novinárom prekáža, že otázky nemôžu klásť  generálnemu prokurátorovi, malo by im  to prekážať aj pri prezidentke. 

Žilinka, Čaputová, fotokoláž, zdroj: TASR

„Ak majú pocit, že im jednostranné prezentovanie situácie prekáža, mali by sa dožadovať otázok. Ak chceme mať na všetkých ústavných činiteľov rovnaké nároky, tak aj od kancelárie prezidenta by sme mali vyžadovať väčšiu transparentnosť,“ vyjadril sa.

Čaputová by mala ísť príkladom

„Myslím si, že keď pani prezidentka menovala vládu odborníkov, tak mala za ambíciu zlepšiť dôveryhodnosť inštitúcií. Jedným z nástrojom je aj transparentné prezentovanie a mala by ísť príkladom,“ uzavrel Lenč.

Prezidentka: Československá republika sa stala základom aj slovenskej štátnosti
Československá republika sa stala základom aj slovenskej štátnosti. Pri príležitosti sobotného 105. výročia ČSR to pripomenula prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Demokratický základ Československej republiky bol na svoju dobu natoľko pokrokový, že... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik