Čurillovci z hrušky dole? Zmeny na ministerstve vnútra a R. Mikulec už prská
27 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Exminister vnútra a poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) kritizuje spôsob, akým nový minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana. Upozornil, že Hamran mal o tri dni odísť z polície dobrovoľne. Namieta aj to, že šéf rezortu sa s Hamranom v súvislosti s odvolaním ani osobne nestretol.

Tvári sa, akoby to bola novinka

"Nový minister vnútra si nenašiel čas, ani minútu, ani sekundu, aby si zavolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby mu do očí dokázal povedať, aké sú dôvody na jeho odvolanie. Odvolal ho tri dni predtým, ako by Štefan Hamran odišiel zo služobného pomeru príslušníka Policajného zboru sám a dobrovoľne," skonštatoval Mikulec, ktorý hovorí o prejave primitivizmu a pomstychtivosti.

Bývalý minister vyzdvihol dlhoročnú službu Hamrana v polícii, aj zvýšenie dôveryhodnosti polície počas jeho pôsobenia. Okamžité odvolanie šéfa polície je podľa neho aj v rozpore s vyjadreniami Šutaja Eštoka o zámere zvýšiť bezpečnosť. Podľa Mikulca malo prísť tiež k zrušeniu pozícií policajných viceprezidentov.

Od novembra sa rušia funkcie viceprezidentov Policajného zboru

Rozhodol o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Obaja viceprezidenti budú preložení na iné posty.

Zároveň má vzniknúť nová funkcia policajného viceprezidenta pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.
Zastupovaním riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru poveril minister Jozefa Masnicu, ktorý dlhodobo pôsobí vo funkcii riaditeľa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Banská Bystrica. Dôvodom je neprítomnosť dosluhujúceho riaditeľa Roberta Guckého.

Čurillovci z hrušky dole?

"Zároveň šéf rezortu vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby u šiestich príslušníkov Policajného zboru, tak ako mu to prikazuje zákon o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu," informovalo ministerstvo.

Rezort tiež pripomenul, že Policajný zbor od piatka vedie dočasne poverený policajný prezident Rastislav Polakovič. Polakovič má za sebou 23-ročné pôsobenie v Policajnom zbore.

Hamran sa mal dnes hlásiť v Poprade. Nedostavil sa
Ako sme vás informovali, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vo štvrtok odvolal prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana z funkcie a preradil ho na na okresné oddelenie Policajného zboru v Poprade. Rozhodnutie označil za... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!