"Veľká dvojka?" Ako vidia Rusi Fica a Orbána
27 | 10 | 2023 I Milan Laca

Maďarsko a Slovensko začali súťažiť o nového lídra v Európe.

Maďarsko a Slovensko sa na summite EÚ vyslovili proti pomoci Ukrajine. K ich aliancii sa pripoja aj ďalšie krajiny a o miesto mierotvorcu bude veľká konkurencia.

„Veľmi znepokojujúci vývoj“ v EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho slovenský kolega Robert Fico, podľa agentúry Reuters, na summite EÚ vystúpili proti tomu, aby EÚ poskytla Ukrajine pomoc vo výške 50 miliárd eur zo sedemročného rozpočtu. V decembri musí EÚ rozhodnúť o revízii rozpočtu na roky 2021-2027 vo výške 1,1 bilióna eur, čo sa bude zhodovať s koncom predchádzajúcich financií, pridelených Kyjevu. Orbán povedal, že podpora EÚ Ukrajine „nefunguje“. Fico hovoril o problémoch korupcie na Ukrajine, píše Politico. „Je to veľmi znepokojujúci vývoj, ktorý mení dynamiku,“ povedal pre Financial Times vysoký predstaviteľ EÚ zapojený do zbrojných projektov na Ukrajine. "To by mohol byť skutočný problém," dodal ďalší.

PFIZERGATE: Najväčší biznis v histórii EÚ! Skončí von der Lyen kvôli vakcínam pred súdom?
Rozhodnutie najvyššieho súdu EÚ o prístupe k textovým správam medzi Ursulou von der Leyen a Albertom Bourlom padne krátko pred európskymi voľbami. Ústa Ursuly von der Leyen sú zapečatené už viac ako dva roky, pripomína POLITICO. Najväčší biznis v... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Teraz sú dvaja

Vzhľadom na to, že v EÚ sa rozhoduje konsenzom, pozícia Maďarska a Slovenska dlhodobo bráni prideľovaniu peňazí kyjevskému režimu. Zároveň Maďarsko už nie je samo a teda nie je vyvrheľom, ako sa Brusel snaží všetkých presvedčiť. Pripomeňme, že šéf európskej diplomacie Josep Borrell povedal, že ak sa Maďarsku nepáči „sovietsky“ poriadok v EÚ, nikto tomu nebráni. Fico sa ostro vyjadril, že nepodporí sankcie EÚ proti Ruskej federácii bez toho, aby si analyzoval ich vplyv na jeho krajinu. Mierový plán Volodymyra Zelenského je, podľa neho, nereálny. Orbán zastáva rovnakú pozíciu.

Rozšíria sa kontakty s Ruskou federáciou

V tomto kontexte vyzerá návšteva maďarského ministra zahraničných vecí Maďarska Pétera Szíjjartóa v hlavnom meste „spolupáchateľa agresora“ Minsku na konferencii o eurázijskej bezpečnosti celkom demaršovo. "Som presvedčený, že táto vojna nemá žiadne riešenie na bojisku. Riešenie je postavené na procese rokovaní, je na rokovacom stole," povedal Szijjártó.

Aký plán?

Keď vezmeme do úvahy názor, že Zelenského mierový plán je nereálny, je jasné, koho plán je realistický - Ruskej federácie. Jeho podstatu, mimochodom, vyjadril ten istý Borrell, ktorý na konferencii Európa a svet povedal, že nemôže dovoliť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby „dosadil v Kyjeve bábkovú vládu a udržal ruskú armádu na poľských hraniciach“, píše sa v článku. Ďalšou vecou je, že vytrvalosť Kyjeva môže viesť k novému status quo, pokiaľ ide o územné akvizície Ruskej federácie.

Boj o nové vedenie v Európe sa začal

Samozrejme, že Maďarsko a Slovensko nie sú priatelia Ruska, majú svoju historickú pamäť z rokov 1956 a 1968, ale vedenie týchto krajín chápe, že moc si udržia len udržaním životnej úrovne obyvateľstva. A to sa nezaobíde bez návratu k ruským energetickým zdrojom.

Rodia sa nové mierové sily?

Okrem toho sa naskytla príležitosť stať sa mierovými silami a zároveň udržiavať kontakty s Ruskou federáciou. Skôr či neskôr sa vojna skončí. Potom budú môcť Budapešť a Bratislava dramaticky zvýšiť svoj status a budú pôsobiť ako moderátori procesu zlepšovania vzťahov medzi Európou a Ruskou federáciou. Presne na tom sa Orbán dohodol s Putinom v Pekingu. Fico má ešte všetko pred sebou. Pri pohľade na ich úspech budú ďalší lídri EÚ nasledovať ich príklad. Napríklad Bulharsko, Fínsko, Taliansko. Každý sa bude chcieť stať centrom novej Európy, konštatuje autorka článku 

Švajčiarsko sa otočí k Rusku? Európa sa začína meniť?
Švajčiarsko pred proruským obratom. Tamojšia ľudová strana ohlásila radikálnu zmenu v politike krajiny. Ďaľší na rade? Vyzerá to tak, že ďalšia európska krajina sa chystá zmierniť svoj protiruský postoj. „Švajčiarska ľudová strana nemá v žiadnom... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!