NEKONEČNÁ VOJNA
28 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinské matky a manželky požadujú, aby Ukrajina zaviedla obmedzenie dĺžky vojenskej služby. Chcú získať svojich mužov späť!

Uprostred nových návrhov na možnú ukrajinskú a medzinárodnú únavu z 20-mesačnej vojny sa v piatok zhromaždili v uliciach ukrajinských miest desiatky demonštrantov, aby požadovali obmedzenie povinnej vojenskej služby na 18 mesiacov, informuje americký portál Breitbart.

Obe bojujúce strany sa snažia udržať si svoju vojenskú dynamiku, hoci ani jedna strana nie je schopná zasadiť vyraďovací úder a očakáva sa, že boje sa pretiahnu hlboko do budúceho roka.

18-mesačný limit služby by bol rovnaký maximálny ako pred vojnou. V súčasnosti je pre navrhovateľov otvorený. Demonštranti, ktorí sú súčasťou voľnej národnej siete, chcú, aby Najvyššia rada, ukrajinský parlament, zvážila možné alternatívy o čase služby.

Na demonštrácii v hlavnom meste Kyjev sa zúčastnilo približne 100 manželiek, matiek, detí a príbuzných ukrajinských vojakov.

 

Skandovali „Demobilizujte vojakov“ a niesli transparenty vyzývajúce na návrat svojich blízkych. "Prečo sa otec nevráti?" spýtal sa jeden plagát, ktorý nieslo dieťa.

„Žijem v neustálom strachu o jeho život,“ povedala Valeriia Koliada (35) o svojom manželovi, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do armády.

"Je to pre mňa nervy drásajúce. Je tiež unavený,“ povedala. "Sme mladá rodina. Aj ja chcem mať dieťa a v noci pokojne spať.
Demonštranti sa zhromaždili aj v ďalších najmenej šiestich mestách.
 

Ukrajina nariadila všeobecnú mobilizáciu mužskej populácie vo veku od 25 do 60 rokov, keď Rusko spustilo inváziu 24. februára 2022. Veľká väčšina sa pripojila ako dobrovoľníci. Ako vojna pokračuje, Ukrajina zintenzívnila návrh.

Vyčerpávajúca Avdiivka

Najnovším horúcim miestom, ktoré vyčerpáva zdroje, je Avdiivka, mesto vo východnej časti Doneckej oblasti, ktoré ruské sily čiastočne okupujú. Poloha Avdiivky poskytuje ukrajinským silám delostrelecké výhody nad mestom Doneck a môže im slúžiť ako štartovacia rampa na oslobodenie zvyšku Donecka.

Avdiivka leží v troskách po týždňoch krutých bojov v nákladnom úsilí, najmä pre ruských útočníkov, podľa analytikov.

Snaha o dobytie mesta sa obrátila proti kremeľským silám a okradla ho o jednotky a ťažkú ​​techniku, čo "pravdepodobne podkope ruské útočné schopnosti v dlhodobom horizonte", uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo štvrtok neskoro večer.

Think tank so sídlom vo Washingtone poznamenal, že ukrajinskí vojenskí predstavitelia uviedli, že od 10. októbra bolo v oblasti zabitých a zranených približne 5000 ruských vojakov a 400 obrnených vozidiel.
 

Kremeľské sily zlyhali vo svojom týždňovom úsilí o obkľúčenie mesta, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Naši vojaci ich zastavili a spôsobili značné straty na životoch, ktoré sa rovnali prinajmenšom brigáde personálu," uviedol Zelenskyj na kanáli Telegram.

Boj o Avdiivku a ďalšie bitky vyčerpávajú zdroje oboch strán.

Moskva zintenzívnila svoju vojenskú výrobu a údajne sa obrátila na Severnú Kóreu a Irán, aby doplnili svoje zásoby, hovoria pozorovatelia, zatiaľ čo Kyjev nalieha na svojich západných spojencov, aby naďalej poskytovali životne dôležitú podporu.

Prezident Joe Biden sa stretol s novým predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom, zarytým konzervatívcom, ktorého podpora Ukrajine bola tlmenejšia ako podpora Bidenovej administratívy. Bidenovi, ktorý chce pre Kyjev novú podporu vo výške miliárd dolárov, povedal, že Kongres „neopustí“ Ukrajinu, ale požadoval viac informácií o stratégii USA v konflikte.

Trhliny v jednote EÚ

Medzitým sa objavujú trhliny v jednote 27-člennej Európskej únie, pokiaľ ide o jej podporu Ukrajine.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa vo štvrtok zúčastňuje na summite EÚ v Bruseli, povedal, že mal právo stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a trval na tom, že aktívne hľadá mier na Ukrajine. Nedávno si zvolením nového slovenského premiéra Roberta Fica získal v bloku spojenca nakloneného Rusku.
 

Zelenskyj vo videokonferencii na summite EÚ vyzval blok, aby pevne stál pri Putinovi. Rusko údajne dostáva zásoby z Iránu, Severnej Kórey a ďalších krajín.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik