Konflikt na Blízkom východe naberá na obrátkach. Irán hrozí Izraelu!
27 | 10 | 2023 I Milan Laca

Irán začína počas eskalácie v pásme Gazy rozsiahle vojenské cvičenia.

Manévre iránskych pozemných síl sa začali v oblasti Nasrabád, neďaleko mesta Isfahán, ktoré leží v strede krajiny. Informoval o tom brigádny generál Karim Chašak, jeho slová citovala tlačová agentúra Fars.

Krátke ale intenzívne

Podľa informácií, ktoré má agentúra k dispozícii, sa na cvičeniach Ektedar 1402 (Power 2023) zúčastnia obrnené a pešie formácie, sily rýchlej reakcie, ženijné a vrtuľníkové jednotky a raketové jednotky. Cvičenia potrvajú len dva dni, no počas nich musí armáda splniť zadané úlohy.

USA zaútočili na iránske ciele v Sýrii
Spojené štáty na príkaz prezidenta Joea Bidena zasiahli dve zariadenia v Sýrii, ktoré využívali Zbory islamských revolučných gárd (IRGC) a proiránske skupiny, uviedol šéf Pentagonu Lloyd Austin. "Na príkaz prezidenta Bidena vykonali americké sily... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Príprava na inváziu do Izraela?

Jednotky, prichádzajúce zo siedmich iránskych provincií, budú musieť prekonať 1100-kilometrovú trasu. Brigádny generál Chašak zdôraznil, že hlavným cieľom cvičenia je zlepšenie bojaschopnosti armády a zlepšenie úrovne odvrátenia existujúcich hrozieb. Zaujímavosťou je, že na cvičeniach sa rozhodli použiť viac ako 200 vrtuľníkov, ktoré budú plniť rôznorodé úlohy z hľadiska podpory síl na zemi.

Napätie

"Irán vykonáva vojenské manévre v čase eskalácie konfliktu v pásme Gazy. Izrael sa zatiaľ nerozhodol pre pozemnú operáciu v plnom rozsahu, ale pokračuje v kobercovom bombardovaní palestínskej enklávy. V tejto situácii musí Irán udržiavať svoju armádu v najvyššej pohotovosti. Nemožno vylúčiť taký vývoj udalostí, keď bude musieť zasahovať do diania, aj keď v obmedzenom formáte", píše sa v článku.

Jasné varovanie  

"Manévre sú preto demonštráciou schopností a zároveň testom bojovej pripravenosti iránskych pozemných síl. Prekonávanie veľkých vzdialeností počas cvičení pripravuje vojenský personál na pohyb v bojových podmienkach, keď sa bude musieť rýchlo presunúť do iných regiónov či dokonca krajín", uvádza agentúra.

Zelenskyj hromží: TAKTO TO NEJDE! Kvôli Izraelu nás svet ZANEDBÁVA!
Svet venuje pozornosť vojne v Izraeli a zanedbáva Ukrajinu. Server Ukrajinská pravda v tejto súvislosti upozornil, že EÚ zaostáva vo svojich sľuboch, koľko munície Ukrajincom dodá. USA vyzvali Európsku úniu, aby sa v tomto smere zlepšila. A... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!