K Ficovi a Orbánovi sa pridal ďalší! GRÉCKY PREMIÉR...
28 | 10 | 2023 I Milan Laca

Grécky premiér zhodnotil možnosť revízie rozpočtu EÚ v prospech Ukrajiny.

Mitsotakis: Grécko nebude súhlasiť s revíziou rozpočtu EÚ len v prospech Ukrajiny.

Našiel sa ďalší!
Grécko nebude súhlasiť s revíziou viacročného rozpočtu Európskej únie, ak bude zahŕňať iba Ukrajinu a nič iné, povedal po summite Európskej rady v Bruseli grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Rozpočet
Predsedníčka Európskej komsie Ursula von der Leyenová  navrhla úpravy viacročného rozpočtu EÚ na obdobie rokov 2024 až 2027, ktoré by ho zvýšili o 66 miliárd eur, vrátane pomoci Ukrajine, implementácie migračných a utečeneckých programov a posilnenia konkurencieschopnosti únie. Z toho 50 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek sa navrhuje poskytnúť počas nasledujúcich štyroch rokov na finančnú pomoc Kyjevu.
"Veľká dvojka?" Ako vidia Rusi Fica a Orbána
Maďarsko a Slovensko začali súťažiť o nového lídra v Európe. Maďarsko a Slovensko sa na summite EÚ vyslovili proti pomoci Ukrajine. K ich aliancii sa pripoja aj ďalšie krajiny a o miesto mierotvorcu bude veľká konkurencia. „Veľmi znepokojujúci... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Milan Laca
Čo chcú Gréci
Mitsotakis požadoval zvýšenie zdrojov na vyriešenie problému migrácie a pre Fond solidarity Európskej únie. "Na jednej strane Európska komisia zdôraznila – a podľa mňa oprávnene – novú realitu, ktorá si vyžaduje dodatočné zdroje. Európa  prichádza a hovorí, že okrem 50 miliárd, ktoré všetci chceme a súhlasíme dať Ukrajine, potrebujeme dodatočné zdroje na migráciu , na podporu susedných krajín, s ktorými spolupracujeme na znižovaní migračných tokov. Potrebujeme dodatočné zdroje pre Fond solidarity, aby sme mohli podporovať krajiny postihnuté prírodnými katastrofami. Potrebujeme dodatočné zdroje pre nový rozvojový nástroj STEP, ktorý už oznámila Európska komisia  a tiež na pokrytie zvýšenia nákladov na pôžičky v rámci úverov z fondu na obnovu,“ uviedol grécky premiér.
Zásadný postoj
"Postoj Grécka som dal absolútne jasne najavo: Grécko nebude súhlasiť s riešením, ktoré zahŕňa len Ukrajinu a nič iné," povedal Mitsotakis. „Som vďačný Európskej komisii za prerozdelenie prostriedkov pridelených z Fondu na obnovu, aby sme mohli rýchlo začať s projektmi obnovy v Tesálii (po silných záplavách), ale teraz môžeme povedať, že Fond solidarity je v zásade vyčerpaný a krajiny, ktoré sú obeťami prírodných katastrof, si nemôžu nárokovať nové zdroje, pretože takéto európske zdroje jednoducho neexistujú,“ poznamenal grécky premiér.
PFIZERGATE: Najväčší biznis v histórii EÚ! Skončí von der Lyen kvôli vakcínam pred súdom?
Rozhodnutie najvyššieho súdu EÚ o prístupe k textovým správam medzi Ursulou von der Leyen a Albertom Bourlom padne krátko pred európskymi voľbami. Ústa Ursuly von der Leyen sú zapečatené už viac ako dva roky, pripomína POLITICO. Najväčší biznis v... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!