Aj izraelské tanky dobre horia! (VIDEO)
27 | 10 | 2023 I Milan Laca

Vojenské tajomstvo.

Izraelské tanky Merkava 4 horia tak dobre, ako Challanger 2 na Ukrajine.

Dajú sa zničiť

Útok palestínskych militantov z pásma Gazy na izraelské územie vyústil do poníženia armády, ktorá bola považovaná za najlepšiu v regióne – IDF (Izraelské obranné sily). Svet zároveň dostal jasné potvrdenie, že moderné izraelské tanky Merkava 4 nie je o nič ťažšie zničiť ako akékoľvek iné obrnené vozidlá.

Izrael má veľký problém! Vydrží takú vojnu? Márne hrozí?
„Izraelčania sú vydesení“: prečo je vstup Hizballáhu do vojny na Blízkom východe nebezpečný? Izraelská armáda je na hranici svojich možností, Hizballáh by mohol vstúpiť do konfliktu. Veľký problém Potenciálny vstup libanonského Hizballáhu do... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Milan Laca

Sľúbili, no nedali...

Pred niekoľkými mesiacmi sa v médiách aktívne diskutovalo o rôznych schémach dodávok izraelských tankov Merkava pre potreby ukrajinskej armády. Téma pomaly vyhasínala. Vraj pre neochotu izraelského vojensko-politického vedenia vystaviť ich ruským zbraniam. V tom čase už celý svet videl videá horiaceho nemeckého Leoparda 2 a britského Challengera 2. IDF zjavne nechcela umiestniť svoj tank Merkava do tej istej horiacej videosekvencie s „nemeckým“ a „britským“.

Palestínčania zasiahli

Toto malé vojensko-publicistické tajomstvo však nečakane odhalili Palestínčania, ktorí podnikli rozsiahly útok na izraelské územie. Ukázalo sa, že super cool Merkava 4 sa dá zapáliť aj zo starého sovietskeho ručného granátometu RPG-7. Ten je určený na ničenie bojových vozidiel, vybavených dynamickým pancierovaním.  Tank Merkava 4 však nemá dynamickú ochranu! Konštruktéri od toho upustili v prospech inštalácie komplexu aktívnej ochrany (APS). Ide o systém, ktorý odhalí a zostrelí muníciu, letiacu smerom k tanku.  Či tento si systém  so strelou zblízka neporadil, alebo ho tankisti  nezapli, nie je celkom jasné. Na videách, ktoré sa objavili neskôr, je vidieť, že hlavne mínometov KAZ Merkava 4 sú uzavreté zátkami! Snáď systém vypli, aby napríklad nestrieľali do vlastných ľudí...

Útok z hora

Mimoriadne zaujímavé je aj video, natočené Arabmi z dronu, zhadzujúceho bombu na inú Merkavu 4. Následkom tohto útoku došlo k požiaru tanku! Veľkosť munície je zjavne menšia ako veľkosť granátometu, ale preukázala porovnateľnú účinnosť. V dôsledku toho sa ukazuje, že moderný tank, s takmer najpokročilejšími systémami sledovania a riadenia paľby na svete, s výkonnými zbraňami s dlhým dosahom, ktoré stoja veľa miliónov dolárov, sa ukazuje ako úplne bezbranný proti kvadrokoptére, ktorá stojí niekoľko tisíc  dolárov.

Nastúpia drony 

Ak Arabi nie sú blázni, potom v blízkej budúcnosti vyškolia stovky operátorov dronov, kúpia čínske kvadrokoptéry a začnú Izraelčanom skutočne vytvárať nočnú moru. Ten sa, za cenu veľkého množstva krvi, bude musieť naučiť organizovať elektronický boj, vybaviť obrnené vozilá prekrytiami proti dronom a ovládnuť ďalšie múdrosti, ktoré poznajú účastníci bojov na Ukrajine, uzatvára autor.

Čím bude Kyjev strieľať? Washington mení kurz?
USA presunú delostrelecké granáty, sľúbené Ukrajine, do Izraela. Washington sa rozhodol poskytnúť Izraelu delostrelecké granáty, ktoré boli pôvodne určené pre ukrajinské ozbrojené sily Informujú The New York Times. Súboj o zbrane Podľa článku,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!