Advokát Kubina: Nový minister na krok voči čurillovcom nemá právo
27 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich príslušníkov Policajného zboru. Jeden deň odvolal a preradil policajného prezidenta Hamrana a deň na to rozhodol o pozbavení výkonu štátnej služby obvinených vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu. Ich advokát podľa portálu tvnoviny.sk hovorí o protizákonnom konaní.

Advokát čurillovcov Peter Kubina si myslí, že ak nový minister nemal súhlas na pozbavenie čurillovcov výkonu služby, zneužil tým právomoci verejného činiteľa. Čurillovci v polovici mesiaca podali trestné oznámenie na predstaviteľov Smeru, v ktorom požiadali o ochranný status pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti, v čom im vyhovela špeciálna prokuratúra. S každým úkonom voči nim preto bude musieť súhlasiť Úrad na ochranu oznamovateľov a presne pre tento prípad o ochranu podľa právnika požiadali. Nový minister zrušil k 1. novembru aj dve miesta viceprezidentov PZ, aby vzniklo iné.

Kubinov názor

„Na takýto úkon sa vyžaduje podľa zákona predchádzajúci súhlas úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Tento súhlas udelený nebol. Personálny rozkaz o dočasnom pozbavení štátnej služby je preto neplatný a jeho vydanie je zneužitím právomoci verejného činiteľa,“reaguje na udalosti advokát čurillovcov, Peter Kubina.

Keď dobrovoľníci suplujú štát: Hraničné hliadky sa násiliu vyhýbajú
Občianske hraničné hliadky (OHH) na hraniciach s Maďarskom zvlášť okolo Veľkého Krtíša sú už nejaký čas súčasťou zelenej hranice. Tam svoju úlohu vidia v monitorovaní zelenej hranice, čím chcú docieliť psychologický efekt voči ilegálnym migrantom,... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Úradovala Špeciálna prokuratúra

Vyšetrovateľom NAKA z tejto skupiny bol Špeciálnou prokuratúrou udelený status chráneného oznamovateľa po ich trestnom oznámení na predstaviteľov strany Smer. Jeho súčasťou bola aj žiadosť o poskytnutie ochrany, nakoľko sa považujú za oznamovateľov protispoločenskej činnosti. 

Čo to znamená?

Skupina tzv. čurillovcov s Petrom Juhásom tak spadli pod patronát šéfky Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzany Dlugošovej. Status chráneného oznamovateľa v praxi predstavuje nemožnosť urobiť akýkoľvek pracovný úkon voči oznamovateľovi zo strany zamestnávateľa, s ktorým oznamovateľ nesúhlasí. Každý takýto krok by tak musel odklepnúť samotný úrad.

Vojna v polícii! Čurillovci získali status chránencov. Čo to znamená?
Nominant na ministra vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD) chce ukončiť vojnu v polícii. Ako sa zdá, nebude to však mať vôbec jednoduché. Špeciálna prokuratúra, pod taktovkou Lipšica urobila rýchly krok, ktorým podľa všetkého "Čurillovcov" na polícii... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Nedôvodne stíhaní aktéri „vojny v polícii“

„Keďže títo policajti sú nedôvodne stíhaní už dva roky a doteraz neboli postavení mimo službu, ide o jasné odvetné opatrenie, ktoré nijako nesúvisí s vývojom ich trestného stíhania. Presne pre takýto prípad žiadali a aj dostali ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Na situáciu budeme reagovať zákonnými prostriedkami,“dodáva Kubina pre Markízu.

Reprofoto YouTube | Peter Kubina, advokát čurillovcov

Zrušil policajných viceprezidentov

Nový minister vnútra zrušil k 1. novembru aj funkcie viceprezidentov PZ, pričom obaja policajti zastávajúci tieto pozície budú preložení na iné posty. Tlačová správa hovorí aj o tom, že bude zriadená nová funkcia viceprezidenta pre oblasť migrácie, operatívu a riadenie služieb PZ.

Pridala sa aj exministerka Remišová

"Minister vnútra Šutaj Eštók ešte nie je vo funkcii poriadne ani dva dni a už porušuje zákon. Na chrapúňa a protizákonne pozbavil funkcie čestných policajtov okolo Jána Čurillu, ktorí nebojácne vyšetrovali korupčné kauzy práve nominantov Smeru. Na pozbavenie funkcie týchto policajtov, ktorí majú status chránených oznamovateľov však minister potrebuje súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý nemá a zrejme ani mať nebude." Rozčuluje sa Remišová v statuse na sociálnej sieti.

"Minister vnútra, ktorý by mal byť zárukou ochrany práva a zákonnosti už druhý deň po nástupe platné zákony Slovenskej republiky ignoruje a porušuje. Takto začínal mečiarizmus a takto začína aj táto vláda organizovaného zločinu - únosom štátu, šliapaním po spravodlivosti a porušovaním práva," zaspomínala si Verča.

"Je len smutným mementom, že takéto hrubé a protiprávne konanie spustil práve minister Hlasu, strany, ktorú mnohí pasovali do úlohy “demokratov” a dokonca SAS či PS chceli s nimi vládnuť. Zápas za právny štát a demokraciu práve začína!"" Zakončila svoj status exministerka Remišová

Čurillovci z hrušky dole? Zmeny na ministerstve vnútra a R. Mikulec už prská
Exminister vnútra a poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) kritizuje spôsob, akým nový minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana. Upozornil, že Hamran mal o tri... Čítať ďalej
27 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!