Zelenskyj hromží: TAKTO TO NEJDE! Kvôli Izraelu nás svet ZANEDBÁVA!
27 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Svet venuje pozornosť vojne v Izraeli a zanedbáva Ukrajinu. Server Ukrajinská pravda v tejto súvislosti upozornil, že EÚ zaostáva vo svojich sľuboch, koľko munície Ukrajincom dodá. USA vyzvali Európsku úniu, aby sa v tomto smere zlepšila. A ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odporučil Rusom, aby sa naučili rýchlo utekať. Vraj sa im to bude hodiť

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako 600 dní a Ukrajinci sa už niekoľko mesiacov snažia vytlačiť ruských agresorov zo svojho územia. Ale jarná protiofenzíva, ktorú odštartovali na začiatku júna, stále nepostupuje. 

EÚ nestíha

Server Ukrajinská pravda upozornil, že EÚ momentálne zaostáva za svojimi sľubmi, koľko munície dodá Ukrajine. „Vzhľadom na to, že ukrajinská protiofenzíva dosahuje obmedzený pokrok a spojenci sa pripravujú na dlhotrvajúcu vojnu, sú dodávky munície prisľúbenej EÚ zásadné pre pomoc Ukrajine udržať krok s ruskou produkciou,“ napísal server Ukrajinská pravda s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

USA, ktoré majú v roku 2024 za cieľ zvýšiť svoju vlastnú produkciu na zhruba 1 milión projektilov ročne, vyzvali EÚ, aby zintenzívnila svoje úsilie.

Rusko je na tom lepšie

Podľa niektorých odhadov, na ktoré server Ukrajinská pravda upozornil, dodajú ruské továrne budúci rok 2 milióny granátov. Okrem toho Rusi dostanú muníciu z KĽDR a nepochybne zháňajú aj ďalšie dodávky od iných partnerov.

„Asi tucet krajín, vrátane pobaltských štátov, Nemecka, Holandska a Poľska, dodalo alebo plánuje dodať 300 000 až 400 000 kusov munície, väčšinou v rámci iniciatívy EÚ. Fínsko, Švédsko, Dánsko a Nórsko, ktoré nie je členom EÚ, zadali objednávky v hodnote 52 miliónov eur s výrobou od budúceho roka. Podľa jedného z partnerov sa cena streliva od začatia iniciatívy zvýšila, čo znamená, že súčasný rozpočet nemusí stačiť na dosiahnutie jej cieľov. Tieto čísla nezahŕňajú všetky zásielky uskutočnené po začatí ruskej invázie a niektoré krajiny mohli dodávať muníciu z krajín mimo EÚ alebo nezverejnili informácie o svojich zásielkach,“ doplnil k téme server.

Zelenskyj je pripravený

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajinci sa chystajú na ďalšiu očakávanú ruskú jesennú a predovšetkým zimnú ofenzívu, ktorá bude zahŕňať aj útoky na energetickú infraštruktúru. Ukrajina odpovedá tak, že sama oslabuje schopnosť Ruska útočiť.

„Po tom, čo naše jednotky zasiahli letisko v Berďansku a Luhansku, vidíme, že okupanti odsúvajú svoje lietadlá ďalej. Konkrétne sa ich pokúšajú premiestniť z územia nášho Krymu. To je dobré znamenie. Najprv utekala ruská flotila a teraz uteká ruské letectvo. Zvyk behať bude Rusku veľmi užitočný. Pretože budú musieť utiecť z celej našej krajiny. Bez výnimiek. A ďakujem všetkým na svete, ktorí nám pomáhajú stať sa silnejšími a dosahovať väčšie ciele. A ďakujem našim bojovníkom za ich presnosť,“ poznamenal Zelenskyj.

Svojim spoluobčanom prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby svet venoval pozornosť tomu, čo Rusko na Ukrajine pácha a aby raz bol dosiahnutý spravodlivý mier.

Švajčiarsko sa otočí k Rusku? Európa sa začína meniť?
Švajčiarsko pred proruským obratom. Tamojšia ľudová strana ohlásila radikálnu zmenu v politike krajiny. Ďaľší na rade? Vyzerá to tak, že ďalšia európska krajina sa chystá zmierniť svoj protiruský postoj. „Švajčiarska ľudová strana nemá v žiadnom... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!