Šimečka chce všetko lepšie a konštruktívnejšie. Zatiaľ sa však javí, ako prezlečená Remišová
27 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Michal Šimečka vníma, ako niečo výnimočné to, že PS dostalo v parlamente druhý najsilnejší mandát. Na štvrtkovej tlačovej besede, kde sa niektorí poslanci PS vyjadrili k menovaným ministrom a ich rezortom, Michal Šimečka tiež sľúbil, že hnutie bude vecným a odborným kritikom vládnych zlyhaní a požiadal vládu, aby skončilo s predvolebnou rétorikou a neútočila na „slabšie skupiny“.

Progresívne Slovensko hovorí o tom, že výzvou pre vládu by mala byť európska úroveň školstva či zdravotníctva. Treba však znížiť dlh a deficit, no v neposlednom rade aj zaručiť ľudské práva pre všetkých. S tým podľa Šimečku súvisí aj zastavenie odchodu mladých ľudí zo Slovenska.

Prieskum: Sú ľudia spokojní s novou vládou?
Sú ľudia na Slovensku spokojní s novou vládnou koalíciou a očakávajú, že prinesie stabilitu? Agentúra SANEP urobila exkluzívny prieskum pre ta3. Ľudia podľa prieskumu vkladajú svoje nádeje do Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Veľmi nízku dôveru... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Lucia Plaváková hovorí, že podľa toho, ako vyzerá nominácia Smeru na post štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti (Pavol Gašpar, pozn. red.), Ficova vláda bude vo veľkom rehabilitovať obvinených, ktorí majú blízko k Smeru a zametať pod koberec ich kauzy.

„Ambíciou ministerstva spravodlivosti by však malo byť napríklad odstránenie porušení medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov týkajúcich sa rómskej menšiny alebo LGBTI+ ľudí,”myslí si poslankyňa Plaváková. Šimečka zároveň poukázal na to, že mnohé z nominácii na ministerstve spravodlivosti, kultúry a životného prostredia sú čisto stranícke, no nezakladajú sa na odbornej spôsobilosti, či kompetencii.

Šimečka vníma ako znepokojujúce, vyjadrenia Roberta Fica (Smer-SSD) na margo výdavkov na obranu. Hnutie stále stojí za tým, že Ukrajinu aj naďalej treba vyzbrojovať. Hnutie tiež vyčíta novej vláde absenciu akéhokoľvek prgramu obrany proti hybridnej vojne a dezinformáciám. Naopak – svojim manipulovaním verejnej mienky robí zo Slovenska ešte zraniteľnejšiu krajiu.

Michal Truban za najväčšiu výzvu považuje potrebu konsolidácie financií na jednej a nutnosť dobrých investícií na druhej strane.

„My máme obrovské množstvo peňazí z EÚ a táto vláda ich bude musieť veľmi dobre investovať,“ upozornil Truban, podľa ktorého ide špeciálne o ministerstvo hospodárstva. Aj on sa obáva odlevu pracovných síl v prípade, že by sme neboli „pevne ukotvení v NATO a EÚ“. Pro západnú orientáciu potrebujeme aj kvôli novým investorom.

Práca ministra Šutaja Eštoka v praxi! Odvolal prezidenta PZ Hamrana
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vo štvrtok odvolal prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana. Rozhodnutie označil za nevyhnutný krok k tomu, aby polícia začala plniť svoje skutočné poslanie v súlade so zákonom. "Dôvodom... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

PS sa nepáči ani rétorika voči slovenským diplomatom. O nich vraj Smer hovorí ako o zradcoch a to, že Robert Fico s nimi nesúhlasí, z nich zradcov nerobí.

Irena Biháriová pripomína, že Ruská federácia sa neustále snažila zasahovať do parlamentných volieb. Neštítili sa podľa nej nasadzovaniu dezinformácií v online priestore a v tzv. alternatívnych médiách a úplný vrchol bola informácia, že o manipuláciu by sa mohli pokúsiť USA.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!