Robert Fico pred odchodom do Bruselu: Nastupuje slovenská politika! (VIDEO)
26 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Robert Fico je už v Bruseli na samite Európskej rady. Ešte predtým sa však stihol pár minútami prihovoriť poslancom, tvoriacim parlamentný výbor pre európske záležitosti. Hoci z jeho stanoviska vyplýva, že Slovensko bude Ukrajinu podporovať, rozhodne to nemieni robiť formou zbrojenia.

Fico na výbore prezentoval názor, že Ukrajina je bojovým poľom USA a Ruska, na čom sa Slovensko a EÚ nepotrebujú podieľať inak, ako aktivitami vedúcimi k mierovému riešeniu konfliktu, čo je v zájme aj Slovenska. Fico upozornil, že na konflikt sa potrebujeme pozrieť slovenskými očami a cez to, že ani Slovensko nebude v bezpečí, kým konflikt potrvá. Fico navyše do Bruselu odchádza s plánom, hovoriť so šéfkou EK o porušovaní zásad právneho štátu na Slovensku za posledné roky a bude ho zaujímať, prečo Európska komisia nezakročila. On vidí príčinu v servílnosti predchádzajúcich vlád. Preto ubezpečil členov výboru o tom, že si dá veľmi dobre záležať na tom, aby Slovensko pokračovalo v politike, ktorá mu prospieva. 

Sú mimo realitu

„Vy, čo hovoríte o Rusoch, ako im padajú gate, ich zrazu vidíte na východnej hranici, ako ohrozujú investície na východnom Slovensku. To je science fiction, to je úplne mimo reality a ja na takúto diskusiu nikdy nepôjdem,“vyjadril sa Robert Fico v rámci svojej „päťminútovky“ vo výbore.

Fico dal jasné stanovisko! Šimečka len žmurkal
Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc. Vyplýva to zo stanoviska SR k samitu EÚ, ktoré vo štvrtok schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti. Na samite EÚ v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Chce predísť dezinformáciám

Robert Fico Michala Šimečku ubezpečil, že stále pretrváva jeho názor o ukončení akýchkoľvek vojenských akcií.

„Na čom sa dohodnú, to je vec Rusov a Američanov. Dobre viete, že Ukrajinci v tomto nemajú žiadnu úlohu. Je to jednoducho Waterloo. Ukrajina je Waterloo a Američania s Rusmi si to tam rozdávajú. Na čom sa dohodnú Rusi a Američania, to bude platiť,“ konštatuje Robert Fico, aby jedným dychom zduplikoval, že on si želá, aby to bol mier. Zelenského plány z pohľadu kladených podmienok sú nerealistické. Jediné, čo podporuje je teda mier.

EÚ musí byť mierový projekt

Európska únia by sa mala premeniť z momentálneho dodávateľa zbraní, pretože je druhý najväčší dodávateľ po USA, na mierotvorcu. Veď to je mierový projekt,“pripomína Fico Šimečkovi s tým, že to musí vedieť, keďže robil europoslanca. Preto Fico nerozumie tomu, ako sa z mierového projektu stalo niečo, čo ide zabíjať ľudí na Ukrajine.

Toto nie je naša vojna

„S touto vojnou my nemáme absolútne nič spoločné,“ pripomína Fico, ktorý ruskú špeciálnu vojenskú operáciu vidí, ako odvetu za to, čo sa udialo v roku 2014 s tým, že dôkazy o útokoch „ukrajinských fašistov na ruské civilné obyvateľstvo“ existujú. Radí preto pozerať sa na veci nie len z jednej strany.

Národná rada sa musí stať dôstojnou reprezentantkou štátu nielen doma, ale aj vo svete
Predseda parlamentu a líder HLASu Peter Pellegrini má za sebou prvú tlačovku na poste šéfa parlamentu, kde vyslovil spokojnosť nad priebehom ustanovujúcej schôdze ako aj vytvorenie orgánov parlamentu. <iframe... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Pozerajme sa slovenskými očami

„My sa musíme aj v tomto konflikte, ktorý tu máme, pozerať predovšetkým na naše národno-štátne záujmy. A to je bezpečnosť,“ vysvetľuje Fico s tým, že tá tu nebude, pokiaľ bude konflikt v susednej krajine prebiehať ďalších desať rokov, ale len keď bude mierový plán.

„Bezpeční budeme vtedy, ak budeme vedieť, že Ukrajina je v neutrálnom postavení,“ myslí si Robert Fico a svoje slová podopiera tvrdením, že to vedia aj Američania a preto na samite NATO Ukrajina nedostala prísľub vstupu.

Zhodujú sa

Fico hovorí o diametrálne odlišných názoroch na mnohé veci, ktoré prezentovali pred voľbami, no súhlasí – poďme im pomáhať. Ale tým spôsobom, že urobíme všetko pre mier. Na rokovaní s predsedníčkou Európskej komisie mieni Fico otvoriť otázku, ako je možné, že EÚ sa prizerala hrubému narušeniu princípov právneho štátu na Slovensku. Príkladom je zatvorenie človeka do väzby a potom nutné ospravedlnenie ministerstva spravodlivosti a EK sa na to len tak prizerá.

Nepovedali ani pol slova

„No nepovedali, lebo tu bola vláda, ktorá plnila všetky želania EÚ do poslednej bodky. Povedali si – nech sa tam aj pozabíjajú, hlavná vec, že tu nám pán Matovič a Heger odsúhlasia všetko, čo potrebujeme. Koniec, bodka, skončilo to,“ avizuje Fico zmenu v prístupe Slovenska s tým, že nastupuje slovenská politika.

„Nie americká, nie ruská, slovenská,“ uzatvoril Fico.

Nový minister sa stretol s Hamranom (GALÉRIA)
Nový minister nastúpil aj na rezort vnútra. Matúš Šutaj Eštok (nom. Hlas-SD) dávno prezentoval názor, že na tomto ministerstve budú vzhľadom na dianie v polícii a bezpečnostných zložkách za posledné tri roky nutné veľké zmeny. Jedným z hlavných... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Šimečka si šiel svoje

Predseda PS a člen parlamentného výboru pre európske záležitosti Michal Šimečka si myslí, že všestranná pomoc zahŕňa aj vojenskú pomoc. "Nie som jazykovedec, ale neviem si predstaviť, ako môže niekto slovo všestranný vykladať inak, ako tak, že to zahŕňa všetky stránky a aspekty tej veci," doplnil. V prípade, že predseda vlády bude na samite EÚ tlmočiť, že SR nepodporuje vojenskú pomoc Ukrajine, bude podľa neho musieť prísť na výbor pre európske záležitosti vysvetliť, prečo sa odklonil od záväzného stanoviska.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!