Národná rada sa musí stať dôstojnou reprezentantkou štátu nielen doma, ale aj vo svete
26 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Predseda parlamentu a líder HLASu Peter Pellegrini má za sebou prvú tlačovku na poste šéfa parlamentu, kde vyslovil spokojnosť nad priebehom ustanovujúcej schôdze ako aj vytvorenie orgánov parlamentu.

"Ďakujem za dôveru, ktorú som získal od 131 poslancov. Želám si, aby sme boli skutočne radou Národnou: takou, ktorá myslí na celý národ, nielen na jeho časť. A zároveň takou, za ktorú sa národ nemusí hanbiť, ale naopak, ktorá mu dáva dôvody, aby bol na svoj zákonodárny zbor hrdý," uviedol predseda NR SR.

Ide o výsledky

"Nikdy nebudem rozdeľovať, či je niekoho mandát demokratický a iného nedemokratický, pretože každý jeden poslanec tu sedí ako výsledok slobodných a demokratických volieb. Jediné čím sa po štyroch rokoch budeme líšiť budú len a len výsledky našej práce," dodal Pellegrini.

"Verím, že pri kľúčových strategických témach týkajucich sa Slovenskej republiky obnovíme v  parlamente politický konsenzus, pretože ten nám pomohol posúvať sa vpred. Či už išlo o integráciu, alebo riešenie kríz," informoval líder HLASu.

"Chcem z pozície predsedu Národnej rady sľúbiť, že urobím všetko preto, aby NR SR bola dôstojnou reprezentantkou našej štátnosti a rovnako urobím všetko preto, aby som ju dôstojne reprezentoval doma aj vo svete", uviedol Peter Pellegrini.

Čo sa týka zahraničných ciest, Pellegrini má v pláne v prvom rade zavítať do susedných krajín s tým, že prvá zahraničná cesta sa tradične uskutoční do Českej republiky. Zároveň má v pláne navštíviť aj ukrajinský Kyjev.

Parlament by mohol zasadnúť k vládnemu programu 14. novembra

Národná rada (NR) SR by mohla k programovému vyhláseniu vlády (PVV) zasadnúť už 14. novembra. Pripustil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Závisieť to však bude od toho, ako rýchlo sa vláde podarí ho pripraviť. Pripomenul vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý by chcel mať otázku PVV a dôvery vláde vyriešenú do 17. novembra.

"Vnímam ambíciu novej vlády byť v tomto efektívny a nenaťahovať tvorbu PVV na extrémne dlho alebo využiť celých 30 dní," uviedol Pellegrini s tým, že kabinet a ministri potrebujú pracovať. Ak by vláda predložila program parlamentu neskôr ako 14. novembra, rokovať by sa o ňom mohlo začať nasledujúci týždeň. Pripomenul, že v zmysle ústavy by mala vláda program predložiť do 30 dní od jej vymenovania. Prezidentka SR vymenovala kabinet v stredu (25. 10.).

Pellegrini tiež poznamenal, že vláda sa musí rýchlo vysporiadať aj so štátnym rozpočtom. Avizoval, že NR SR k tomu zasadne zrejme po schválení PVV. Predpokladá, že minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) stiahne aktuálny návrh rozpočtu. "Musí padnúť rozhodnutie zo strany vlády, či ideme do rozpočtového provizória a pripravíme riadny rozpočet niekedy v januári, februári, alebo sa vláda pokúsi pripraviť riadny rozpočet teraz," uviedol Pellegrini s tým, že nejde o tragédiu a štát sa s tým vysporiada.

Otázku rozpočtu, urgentných návrhov z rezortov a iných prípadných zmien podľa jeho slov začnú riešiť hneď po návrate premiéra zo samitu v Bruseli. Čo sa týka harmonogramu riadnych schôdzí parlamentu, budúcoročný sa podľa neho urobí ľahšie ako ten do konca roka. Predstaviť by ho chcel po dohode vedenia NR SR do konca novembra. Avizoval, že by mal vyzerať štandardne tak, ako bývalo zvykom.

Nový minister sa stretol s Hamranom (GALÉRIA)
Nový minister nastúpil aj na rezort vnútra. Matúš Šutaj Eštok (nom. Hlas-SD) dávno prezentoval názor, že na tomto ministerstve budú vzhľadom na dianie v polícii a bezpečnostných zložkách za posledné tri roky nutné veľké zmeny. Jedným z hlavných... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!