Masaker na východe Spojených štátov. Po streľbe je 22 obetí, až 60 zranených, útočník uniká
26 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Najmenej 22 ľudí zahynulo pri streľbe na niekoľkých miestach v meste Lewiston v štáte Maine. Zranených je až 60. Stovky policajtov pátrajú po podozrivom Robertovi Cardovi, ktorý bol predtým vycvičený armádou ako inštruktor zbraní. Podľa agentúry AP mal muž nedávno problémy s duševným zdravím a údajne sa mu vyhrážal útokom. Americký prezident Joe Biden je o situácii priebežne informovaný.

Streľba bola hlásená v stredu večer miestneho času (SELČ) z bowlingu a reštaurácie v tomto meste s približne 36 000 obyvateľmi na severovýchode Spojených štátov.

Podľa agentúry Reuters je masaker v Lewistone najhorší od augusta 2019, keď strelec zabil 23 ľudí v texaskom meste El Paso.

Polícia v sieti X vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domoch a nevychádzali von. Na Facebooku tiež zverejnili fotografiu podozrivého, na ktorej je muž v modrých nohaviciach a hnedej mikine s niečo, čo vyzerá ako automatická alebo poloautomatická zbraň. Verejnosť žiada policajtov o pomoc pri identifikácii podozrivého.

FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP

Agentúra Associated Press uviedla, že Card je vojensky vyškolený inštruktor manipulácie so zbraňami, ktorý mal nedávno problémy s duševným zdravím. Toto leto strávil dva týždne v psychiatrickom zariadení. Povedal, že počul hlasy a vyhrážal sa, že zaútočí na vojenské výcvikové stredisko v meste Saco v štáte Maine.

Katolícka cirkev rastie všade... LEN V EURÓPE UPADÁ
Komplexná štatistická správa o katolicizme z tohto týždňa odhaľuje rast tam, kde je Cirkev pulzujúco ortodoxná, a úpadok tam, kde upadla do svetského liberalizmu, informuje Breitbart. Čaká nás nová luteránska reformácia? Európa už Boha... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik