Keď dobrovoľníci suplujú štát: Hraničné hliadky sa násiliu vyhýbajú
27 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Občianske hraničné hliadky (OHH) na hraniciach s Maďarskom zvlášť okolo Veľkého Krtíša sú už nejaký čas súčasťou zelenej hranice. Tam svoju úlohu vidia v monitorovaní zelenej hranice, čím chcú docieliť psychologický efekt voči ilegálnym migrantom, ktorých by mal dojem stráženej hranice odradiť od jej prechodu. Sociálnymi sieťami sa šíria rôzne fámy o ich aktivitách, Hlavný denník preto oslovil Beátu z  OHH, ako vlastne fungujú, ktorej skutočnú identitu má redakcia k dispozícii.

Neviditeľní

Kým sa Beáta s OHH skontaktovala cez ich Telegram, prešiel nejaký čas, v rámci ktorého viac-menej so znepokojením sledovala informácie najskôr z mostov v Komárne, neskôr o pripravovanom tábore v Malackách.

„Zaujala ma hlavne odvala a nasadenie ľudí z hliadok kontrolovať a strážiť zelené prechody na južnom Slovensku. Medzi týmito ľuďmi panuje veľká spolupatričnosť, vlastrnectvo a súhra,“ hovorí Beáta, ktorá z vlastnej skúsenosti vie, že bez tej súhry a spolupatričnosti to v teréne nefunguje. A z vlastnej skúsenosti tiež vie, že prílev migrantov, ktorých na jar v Komárne ironicky nazvali neviditeľnými, sa stupňuje.

Nový minister sa stretol s Hamranom (GALÉRIA)
Nový minister nastúpil aj na rezort vnútra. Matúš Šutaj Eštok (nom. Hlas-SD) dávno prezentoval názor, že na tomto ministerstve budú vzhľadom na dianie v polícii a bezpečnostných zložkách za posledné tri roky nutné veľké zmeny. Jedným z hlavných... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Ťažké srdce na štát

Beáta upozorňuje, že OHH nemôžu a ani nechcú suplovať úlohu štátu v ostrahe hraníc. Štát to nerobí a hraničných hliadok je stále málo. Verí preto, že v blízkej budúcnosti aj s touto situáciou nová vláda niečo urobí, keďže ide o ľudí na Slovensku. Preto aj miestni vo Veľkej Čalomiji OHH vítajú – ide práve o ich ochranu.

Ako OHH postupujú

Beáta vysvetľuje, že po tom, ako sa migranti dostanú na Slovensko a zachytia ich OHH, tie s nimi v pokoji vyčkajú na políciu, ktorej ich odovzdajú. Bez použitia nátlaku, či násilia.

„Tá ich odvedie a zaeviduje. Myslím si, že aj to je dôležité v rámci bezpečnosti občanov, aby sa hneď po prejdení hranice nepotulovali po obciach,“ vysvetľuje Beáta, ktorá od obyvateľov Kolár či okolitých obcí počula množstvo príbehov o tom, ako sa migranti „obslúžili“ v ich záhradách, robili si osobnú hygienu pri zavlažovacích zariadeniach, alebo vykonávali osobné potreby na zastávkach hromadnej dopravy.

Ak sa migranti nedostanú na slovenskú stranu hranice, slušnou komunikáciou najmä v Anglickom jazyku sa snažia dohovoriť im, aby hranicu neprekračovali. Ak tú hranicu prekročia, nesnažia sa ich ohrozovať.

NAŽIVO: Výbor NR SR pre európske záležitosti + účasť premiéra R. Fica
Tasr ponúka priamy prenos z Výboru NR SR pre európske záležitosti + účasť premiéra R. Fica Robert Fico: "Ukrajinu nebudeme vojensky podporovať, podporujeme mierové riešenia a humanitárnu pomoc. Očakávam dnes tvrdé rokovanie s predsedníčkou EK... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Fungujú v teréne

„Vizuálne skontrolujeme či nemajú u seba nejaké zbrane, ktorými by mohli ohroziť nás v OHH, alebo následne obyvateľov obcí. Potom si ich privolaná policajná hliadka odvedie. Pracujeme s bežným komunikačným vybavením, máme vysielačky a dron, s ktorým cez deň mapujeme terén. Bežné sú aj baterky či čelovky, keďže pracujeme častejšie v noci,“ objasňuje Beáta.

Ale veď jedna paradajka, či jablko nikomu nemôže chýbať

Pri poznámke, že veď škodu neurobia, sa Beáta len zasmeje – jedno jablko či paradajka určite nikomu chýbať nebude. „Ale keď vám do záhrady „vbehne“ skupinka hladných mladých mužov, tak si buďte istí, že to pri tej jednej paradajke nezostane.“

V teréne
V teréne
Telegram / OHH
Aj takéto "pozostatky" po sebe migranti v prírode nechávajú
Aj takéto "pozostatky" po sebe migranti v prírode nechávajú
Telegram / OHH
Hlavná stanica v Bratislave
Hlavná stanica v Bratislave
Telegram / OHH
Šahy...
Šahy...
Telegram / OHH
... Dubnica nad Váhom ...
... Dubnica nad Váhom ...
Telegram / OHH
Rimavská Sobota
Rimavská Sobota
Telegram / OHH
Šahy...
Šahy...
Telegram / OHH
Členovia OHH s migrantmi počkajú na policajnú hliadku, ktorá si ich prevezme
Členovia OHH s migrantmi počkajú na policajnú hliadku, ktorá si ich prevezme
Telegram / OHH
V teréne
Aj takéto "pozostatky" po sebe migranti v prírode nechávajú
Hlavná stanica v Bratislave
Šahy...
... Dubnica nad Váhom ...
Rimavská Sobota
Šahy...
Členovia OHH s migrantmi počkajú na policajnú hliadku, ktorá si ich prevezme

MALÉ BEŠTIE! Občianska patrola v Hlohovci rieši aj detské ilegálne zápasy (VIDEO+GALÉRIA)
Skupina tinedžerov doslova tyranizuje obyvateľov Hlohovca už niekoľko rokov. Svoje výčiny si zaznamenávajú na mobilné telefóny a záznam zavesia na TikTok, prípadne na inú sociálnu sieť. Rodičom v polovici leta došla trpezlivosť a z hodiny na hodinu... Čítať ďalej
30 | 09 | 2023 | Eka Balaskova

Nie sú monolit

O Beátinom tvrdení, že svojim spôsobom suplujú štát, svedčí aj bezpečnostná situácia na viacerých miestach v SR. V rámci celého územiapreto vznikajú rôzne svojpomocné skupinky, ktoré popri polícii dohliadajú na bezpečnosť občanov. Hoci nie sú súčasťou OHH, spomenúť treba aj SOD – občiansku domobranu, prípadne Občiansku patrolu Hlohovec. Skupinky pod hlavičkou OHH pôsobia aj na sebere, či juhovýchode Slovenska.

Ministerstvo si ide svoje

MV SR prosí obyvateľov o empatiu. "Tranzitujúce osoby, ktoré prechádzajú našou krajinou, majú za sebou často ťažké skúsenosti. Buďte empatickí voči ich situácii, môžu sa cítiť zraniteľne a vystrašene. Pokiaľ nie ste svedkom protiprávneho konania, zachovajte rešpekt a ľudskosť," vyzýva ministerstvo vnútra.

Výzva z ministerstva vnútra: Buďme empatickí k migrantom
SR: Ak migranti konajú protiprávne, treba volať políciu a nezasahovať Ministerstvo vnútra (MV) SR upozorňuje občanov, aby nezasahovali sami proti migrantom, pokiaľ majú podozrenie na protiprávnu činnosť. V takom prípade odporúča kontaktovať... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!