Členovia Súdnej rady: Rozhodovanie musí byť nie len nezávislé, ale aj bezpečné!
26 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

V utorok, 24. októbra sa v Ružinove, v jednom z domov na Albrechtovej ulici strieľalo. Psychiatrický pacient na úteku strieľal na nemenovanú sudkyňu Okresného súdu Bratislava II. Tlačové vyhlásenie k medializovanej správe vydalo aj niekoľko sudcov, členov Súdnej rady SR. To vám prinášame bez redakčných úprav.

Na úteku

Muža, ktorý v utorok doobeda strieľal na Albrechtovej ulici v bratislavskom Ružinove, zadržala polícia. Strieľať mal z plynovej pištole na ženu nachádzajúcu sa na chodbe.  55-ročný muž sa pred policajnými hliadkami ukrýval v byte a odmietal spolupracovať. "Policajti muža napokon zadržali počas toho, ako sa pokúšal uniknúť z bytu cez okno," doplnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Jana Šimunková.

Muža, ktorý STRIEĽAL v bratislavskom Ružinove, zadržala polícia
Muža, ktorý v utorok doobeda strieľal na Albrechtovej ulici v bratislavskom Ružinove, zadržala polícia. Strieľať mal z plynovej pištole na ženu nachádzajúcu sa na chodbe. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v... Čítať ďalej
24 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Tlačové vyhlásenie k medializovanej správe o streľbe na sudkyňu

Podpísaní členovia Súdnej rady Slovenskej republiky, zástupcovia sudcov v súdnej rade, sme so znepokojením prijali medializovanú správu, že v súvislosti s výkonom rozhodovacej činnosti sudcu Slovenskej republiky malo dňa 24.októbra 2023 dôjsť k pokusu o ohrozenie života a zdravia sudcu.

V súvislosti s uvedenou udalosťou ostro odsudzujeme násilie alebo pokus o násilie proti fyzickej či psychickej integrite každého človeka ako aj jeho ľudskej dôstojnosti. Vzhľadom na postavenie predstaviteľov súdnej moci v demokratickom a právnom štáte je útok na sudcu pre jeho rozhodovaciu činnosť útokom na základy fungovania našej spoločnosti, ktoré by mali byť založené na úcte k právnemu poriadku a jeho hodnotám.

Je neprijateľné, aby štát nezabezpečil ústavným činiteľom primerané záruky na ochranu ich života a zdravia pri výkone rozhodovacej činnosti.

Apelujeme na bezodkladné zdržanie sa šírenia verejných aj neverejných nenávistných prejavov voči predstaviteľom súdnej moci, ktoré sú spôsobilé podnietiť k použitiu násilia.

Vyzývame relevantné autority, aby uvedený útok na sudcu pri výkone jeho rozhodovacej činnosti verejne odsúdili a v závislosti od kompetencií prijali legislatívne a iné opatrenia systémového charakteru na nielen nezávislý, ale aj bezpečný výkon rozhodovacej činnosti všetkých sudcov Slovenskej republiky.

V Bratislave, dňa 25. októbra 2023, podpísaní: Marcela Kosová; Ayše Pružinec Eren; Dana Jelinková Dudzíková a Peter Šamko.

Bývalá poslankyňa dala Matovičovi opäť facku
Hnutie OĽaNo a priatelia opäť zmenilo svoj názov. Matovič ho premenoval na Slovensko. Táto nová zmena však priniesla iba kritiku. Napríklad Anna Belousovová to považuje za prejav chorej mysle a cynizmu zároveň. Vo svojom statuse na sociálnej sieti... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik