Propaganda funguje, výsledky hovoria o niečom inom
25 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Vojna na Ukrajine trvá už 609 dní a podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone Rusi hľadajú ďalšie zdroje pracovnej sily na boj na Ukrajine. Ministerstvo vnútra Ruskej federácie sa údajne znovu zameriava na migrantov zo strednej Ázie, ktorých pošle na front za najmenšie priestupky. Podľa Volodymyra Zelenského majú Rusi ešte jeden problém. Na Kryme. Medzitým Rusi naďalej vyvíjajú tlak na Ukrajincov pri Avdiivke.

Ukrajinská armáda stále pokračuje v protiofenzíve, ktorú začala začiatkom júna. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone poukázal na to, že Ukrajinci postupujú južne od Bachmutu na východe krajiny a v západnej časti Záporožskej oblasti neďaleko mesta Robotyne. Podľa ruských provojnových blogerov Rusi reagovali na útoky nasadením domácich dronov s názvom Italmas. Tieto drony sú ľahšie ako iránske drony Shaheed, sú ťažšie odhaliteľné protivzdušnou obranou, ale na druhej strane môžu niesť menej bojových nákladov.

Ukrajinská pravda poznamenala, že tieto stroje znejú ako kosačka na trávu.

"Ruské úrady zintenzívňujú mobilizačné úsilie zamerané na komunity migrantov zo strednej Ázie v Rusku. Ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev sa stretol s vedením MVD, aby diskutovali o "otázkach migrácie" a "etnickej kriminality" a navrhol, aby migranti páchali zločiny vo vyššej miere ako rodení ruskí občania. Ruský zasvätený zdroj tvrdil, že Ruský vyšetrovací výbor vedie vyšetrovanie naturalizovaných migrantov s ruským občianstvom a znovu otvára predtým uzavreté a zrušené trestné konania s cieľom mobilizovať migrantov do boja na Ukrajine. Zasvätený zdroj tiež tvrdil, že Ruský vyšetrovací výbor bude teraz vyšetrovať migrantov za spáchanie akéhokoľvek trestného činu, dokonca aj menších, a rozšíri vyšetrovanie tohto jednotlivca na jeho priateľov a rodinu. Zasvätený zdroj tvrdil, že bližšie nešpecifikovaní aktéri, pravdepodobne šéf MVD alebo MVD Alexander Bastrykin, nariadili ruským štátnym médiám, aby zvýšili pokrytie etnickej kriminality v Rusku, čo pravdepodobne vytvorí informačné podmienky pre ďalšie mobilizačné útoky na komunity migrantov," napísal inštitút.

Okrem klesajúceho počtu bojaschopných síl čelí podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ďalšiemu problému. V dôsledku útokov na ukrajinský polostrov Krym sú Rusi nútení presunúť lode z tohto okupovaného polostrova, čím sa oslabuje ich kontrola nad Čiernym morom. "Zelenskyj dodal, že ruské sily už nemajú úplne spoľahlivú logistickú trasu medzi Krymom a pevninským Ruskom," napísal ISW.

Rusi majú iný názor

Šojgu hovoril o nových systémoch protivzdušnej obrany, ktoré za päť dní zostrelili 24 lietadiel Ozbrojených síl Ukrajiny

Ruské jednotky dostali protilietadlové raketové systémy (SAM), ktoré za päť dní zostrelili 24 lietadiel Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU), povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu 25. októbra počas stretnutia s vojakmi skupiny Vostok, ktorí dostali štátne vyznamenania.

Poukázal na to, že spôsobilosti Ozbrojených síl Ukrajiny klesajú a ukrajinské letectvo stráca veľké straty. "Nepriateľ má čoraz menej možností. A je ich menej len kvôli vašej bojovej práci. Za to by som vám chcel poďakovať nielen za slová, ale aj za vysoké štátne ocenenia. Blahoželám vám!" povedal minister.

Podľa armády je nepriateľ v panike

Za posledné tri až štyri týždne boli zajatí a dobrovoľne sa vzdali ukrajinskí vojaci, ktorí hovoria o zlom psychickom stave v jednotkách Ozbrojených síl Ukrajiny, dodal Šojgu. Okrem toho ruská armáda povedala vedúcemu ministerstva obrany Ruskej federácie o úspešnej porážke delostreleckých systémov M777 používaných ukrajinskou armádou.

 

Šojgu predtým v priebehu dňa skontroloval predsunuté veliteľské stanovište skupiny vojakov Vostok v zóne špeciálnej operácie. Počúval správy náčelníkov pobočiek ozbrojených síl a služieb o organizácii bojov proti batériám.

Deň predtým vojenské oddelenie informovalo o zostrelených ukrajinských stíhačkách MiG-29 v Doneckej ľudovej republike a Kirovohradskej oblasti. Ministerstvo obrany Ruskej federácie tiež dodalo, že armádnemu letectvu sa spolu s dronmi, raketovými silami a delostrelectvom podarilo zasiahnuť pracovnú silu a vybavenie Ozbrojených síl Ukrajiny v 109 okresoch Ukrajiny.

Špeciálna operácia na ochranu Donbasu, ktorej začiatok oznámil ruský prezident Vladimir Putin 24. februára minulého roka, pokračuje. Rozhodnutie bolo prijaté na pozadí zhoršenia situácie v regióne v dôsledku ostreľovania ukrajinskou armádou.

Rusi im ukradli rakety! Preto ich nemajú...
Trump obvinil Rusko z krádeže "super-duper rakiet" zo Spojených štátov. Rusi ukradli plány pre „super-duper raketu“ z USA a zostrojilo ju! Zlodeji! Rusko ukradlo Američanom projekty na „super-duper raketu“, povedal bývalý americký prezident... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik