Kauza "Mikulcovho vrtuľníka" pokračuje
25 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Po zrušení predbežného zákazu používania nového vrtuľníka krajským súdom môže Ministerstvo vnútra (MV) SR pokračovať v plnení zmluvného vzťahu až do vydania právoplatného rozhodnutia súdu vo veci.

Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR. Dodal, že neodkladné opatrenie vydané vo februári zásadne zdržalo procesy na strane ministerstva.

"(Vydanie neodkladného opatrenia) v praxi oddialilo všetky úkony spojené s dodaním a uvedením vrtuľníka do prevádzky pre potreby jednotlivých zložiek MV SR. Taktiež bol prerušený celý proces výcviku posádok," priblížil rezort.

Ďalšie predĺženie procesu kompletizácie vrtuľníka do požadovaného stavu očakáva ministerstvo pre zmenené termíny dodávok jednotlivých komponentov, ako aj výcviku posádok.

"Pôvodné termíny prepadli počas plynutia neodkladného opatrenia a zároveň nebolo možné plánovať nové termíny," vysvetlilo MV SR. V súvislosti s opakovaným výcvikom pilotov vzniknú tiež dodatočné náklady.

Krajský súd v Bratislave zrušil predbežné opatrenie, ktorým Okresný súd Malacky zakázal Ministerstvu vnútra SR používať novozakúpený vrtuľník. Pojednávanie v danej veci zatiaľ okresný súd nenariadil. Nákup vrtuľníka napadla na súde spoločnosť Bell Textron. Žiada o určenie neplatnosti zmluvy.

Vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov kúpilo MV SR v januári za vyše 13 miliónov eur priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo za nevyhnutný na zachovanie schopnosti plnenia úloh Leteckého útvaru MV SR. Vrtuľníky využívajú policajti, hasiči či záchranári napríklad pri pátraní, hasení požiarov, ale aj pri ochrane štátnej hranice.

Ešte v máji informoval Matúš Šutaj Eštok o "Mikulcovom vrtuľníkovi"

"KVÔLI MIKULCOVMU VRTUĽNÍKU ZAČALA POLÍCIA TRESTNÉ STÍHANIE" informoval cez sociálnu sieť Matúš Šutaj Eštok.

"Pamätáte si, ako v posledný deň riadneho fungovania Hegerovej vlády zrazu kúpil minister vnútra vrtuľník za vyše 13 miliónov eur?" Vracal nás vtedy autor statusu k téme.

Takže NAKA koná

"Ako obvykle, netrasparentne, v rozpore so zákonom a hlavne úplne zbytočne. Podal som pred dvoma mesiacmi trestné oznámenie a odpoveď bola jasná: Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie pre zločin machinácie pre verejnom obstarávaní." Napísal Matúš Šutaj Eštok.

VIAC:

Mikulcov vrtuľník už je témou trestného stíhania
"KVÔLI MIKULCOVMU VRTUĽNÍKU ZAČALA POLÍCIA TRESTNÉ STÍHANIE" informuje cez sociálnu sieť Matúš Šutaj Eštok. "Pamätáte si, ako v posledný deň riadneho fungovania Hegerovej vlády zrazu kúpil minister vnútra vrtuľník za vyše 13 miliónov eur?" Vracia... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik