Čo hovoria v Rusku o našej novej vláde
26 | 10 | 2023 I Milan Laca

Na čele vlády na Slovensku stojí politik Fico, známy svojou proruskou rétorikou.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu na čele s lídrom Smeru - sociálna demokracia Robertom Ficom, známym proruskou rétorikou. Novým predsedom Národnej rady sa stal líder strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini, informuje denník Kommersant.

Čo očakávali?

V polovici októbra priniesla agentúra RIA novosti článok, v ktorom sa zaoberala možným vývojom na Slovenku. "Fico už varoval, že sa svojich protiukrajinských názorov nevzdá, ani napriek vyhrážkam a vydieraniu zo strany Európskej únie. Takto reagoval na to, že Smer sa chystajú vylúčiť zo Strany európskych socialistov v Európskom parlamente. Fico je presvedčený, že Kyjev nemá v dohľadnej dobe šancu na vstup do EÚ. Tí, ktorí tvrdia opak, podľa neho, dávajú Ukrajincom falošné nádeje.

Budapešť - Brusel. Nová škriepka
Nikto vás tu nedrží, ak nechcete, nemusíte! Borrell povedal Orbánovi, že nikto nedrží Maďarsko v EÚ. Odkazujú si Šéf európskej diplomacie Josep Borrell, v reakcii na vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý prirovnal členstvo v EÚ k... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Milan Laca

Ako to videl na Ukrajine?
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitro Kuleba sa ponáhľal upokojiť verejnosť: nová Slovenská vláda môže spôsobiť problémy, ale nebudú prekážať vstupu do EÚ a NATO. Je si istý, že na Západe neexistujú žiadne sily, ktoré by mohli zastaviť európsku integráciu Kyjeva.
Perspektívy Slovenska
Ako napísala RIA.Novosti, "takmer vytvorená koalícia sa nedá nazvať silnou. Slabým článkom je „Hlas-SD“. Pred dvoma rokmi sa táto strana odtrhla od Smeru, pretože nechcela byť spájaná s Ficom. A ak Smer počas predvolebnej kampane vyzýval, aby nepodporoval „fašistickú“ Ukrajinu, tak „Hlas“ zopakoval naratív Brusel-Washington. 
Názor experta - rozpadnú sa

Docent Ruskej štátnej univerzity humanitných vied, špecialista na Slovensko Vadim Truchačov verí, že Fico nebude môcť robiť politiku, ktorú by chcela Moskva. Veď euroatlantické strany dostali spolu 47 percent, proruské strany - 34, centristi - 17. Smer bude musieť robiť kompromisy. A koalícia sa zrejme do šiestich mesiacov rozpadne. "Fico mal šťastie, že v tejto fáze sa ukázalo, že "Progresívne Slovensko" nie je schopné sa dohodnúť a Európska únia vyvíjala príliš veľký tlak. Keby "Hlas" vstúpil do aliancie s liberálmi, voliči by to nepochopili", argumentuje Truchačov.

Môžu byť spokojní...
Napriek tomu, s prihliadnutím na politické sily, ktoré teraz pôsobia v Bratislave, všetko pre Rusko vychádza optimálne. Minimálne môžeme rátať s tým, že Slovensko nielenže prestane dodávať zbrane kyjevskému režimu (z ktorých už takmer žiadne nezostali), ale preruší aj tranzit z krajín NATO, ako to urobili v Maďarsku. "V tejto situácii sa nedalo vymyslieť nič lepšie. Ale v prezidentských voľbách o šesť mesiacov sa proeurópska opozícia pokúsi pomstiť.  
Iný názor

Denis Denisov, analytik Finančnej univerzity, si nemyslí, že sa koalícia rýchlo rozpadne. "Hoci je Slovensko malá krajina, vždy sa snažili brániť suverenitu. Odchádzajúca vláda to neurobila. A preto prehrali voľby. Fico a jeho spojenci nechcú opakovať svoje chyby," hovorí Denisov. Slovenská vláda však nemusí mať dostatok politickej vôle a ekonomických zdrojov na konfrontáciu s Európskou úniou, dodáva expert. Bratislava zrejme využije svoj postoj k Ukrajine ako nástroj na vyjednávanie s Bruselom.

Kremeľ súhlasil s Bidenovými slovami o novom svetovom poriadku
Peskov však poznamenal, že Spojené štáty sú neschopné vytvoriť nový svetový poriadok Americký prezident Joe Biden povedal, že ľudstvo potrebuje nový svetový poriadok. Slová Bidena o potrebe nového svetového poriadku sú zriedkavým prípadom, keď s... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!