Vyše 1000 nebojácnych plameniakov pristálo vo vojnovej zóne na Ukrajine
24 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Nie všetci lietajúci návštevníci na Ukrajinu prinášajú smrť a skazu, píše POLITICO.

Tuzlivski Lymany, malebný národný park na pobreží Čierneho mora, zaznamenal tento víkend prílet viac ako 1000 ružových plameniakov.

„Ako informuje náš vedec, priletelo 1 114 ružových plameniakov. Zatiaľ je to najväčší počet týchto vtákov, ktorý vedci zaznamenali na území parku. Takmer všetci sú dospelí, ale tento rok sa nájdu aj kurčatá,“ uviedol Tuzlivski Lymany Park vo svojom príspevku na Facebooku .

„Niekoľko vtákov bolo krúžkovaných bielymi krúžkami. Ich pôvod nebolo možné určiť. Ale jeden vták mal modrý krúžok. To znamená, že tento hosť je Talian,“ dodali vedci.

Tento rok niektoré plameniaky migrovali na Ukrajinu na jar. Asi 570 sa rozhodlo zostať a hniezdiť v regióne napriek aktívnej vojne, uviedol v septembri Ivan Rusev - vedúci výskumného oddelenia a doktor vied v ekológii v Tuzlivski Lymany.

Podľa vedcov z Tuzlivski Lymany plameniaky, ktoré prileteli v októbri, nie sú tie isté vtáky, ktoré hniezdili v lete.

Rusev napísal, že plameniakom sa podarilo prvýkrát vytvoriť stabilnú kolóniu v Odeskej oblasti v roku 2023. Predtým, v roku 2017, sa pokúsili usadiť v Chersonskej oblasti na jazere Churyuk neďaleko Krymu, ale vyliahli sa len tri mláďatá a ich osud je neznámy.

Počas ruskej invázie a okupácie Chersonského regiónu „vtáky opustili dočasne okupované územia a vybrali si ústie riek Tuzlivki,“ povedal Rusev. 

Prielom vo svetovej tlači: PRIZNAJTE UŽ PRAVDU O COVIDE!
Známy britský onkológ Karol Sikora tvrdí, že postcovidové roky stále zreteľnejšie ukazujú, že lockdowny v čase covidovej pandémie boli zlým riešením. Podľa neho bol narušený vývoj malých detí, obrovsky vzrástol počet úmrtí mimo covidu, najmä... Čítať ďalej
24 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik